Her er Amir Mirmotahari avbildet under et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Fredag vil politiet varetektsfengsle ham i fire uker. Foto: Erlend Aas / Scanpix
Her er Amir Mirmotahari avbildet under et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Fredag vil politiet varetektsfengsle ham i fire uker. Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: Aas, Erlend

Politiet vil varetektsfengsle siktet advokat

Oslo-politiet vil be om varetektsfengsling for advokat Amir Mirmotahari, som anklages for å ha bedt en av sine klienter om å kidnappe et voldtektsoffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det bekrefter politioverbetjent Stein Olav Bredli i Oslo politidistrikt overfor VG. Tidspunktet for fengslingsmøtet i Oslo tingrett er foreløpig ikke klart.

Den 38-årige advokaten er siktet for motarbeidelse av aktører i rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter etter paragraf 132 a i straffeloven.

Politiet begjærer fire ukers varetekt med brev- og besøksforbud, samt medieforbud i hele perioden og isolasjon de to første ukene

En del av siktelsen er basert på en artikkel i VG fredag, hvor avisen legger fram enda et opptak der advokaten og en torpedo snakker om å saboterte åpningshelgen for et utested i Fredrikstad i juni fjor.

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier til NTB at politiet hatt gjennomført ransakelser for å sikre mulige bevis, og at de er i en innledende fase, men at det er opplysningene i VG som er bakgrunnen for kravet om varetekt.

– Vi må etterforske det som er kommet fram, sier han.

Pågrepet torsdag

Mirmotahari møtte selv på politistasjonen på Grønland, og ble pågrepet og siktet av politiet. Han ble deretter avhørt sammen med sin advokat, Anders Brosveet.

Pågripelsen kom etter at VG avslørte at Mirmotahari snakket med en torpedo om å kidnappe et voldtektsoffer slik at hun ikke kunne møte i retten. 38-åringen var da forsvarer for en av de som var tiltalt for å ha voldtatt kvinnen.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet. Selv sier Mirmotahari at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

Forstår at opptakene opprører

Advokaten selv sier i en uttalelse at han forstår at folk reagerer på opptakene. Samtidig opplyste han at han avvikler advokatpraksisen.

«Jeg ser at jeg har opptrådt på en måte som er egnet til å skade advokatstandens anseelse, og vil derfor avvikle min advokatpraksis med umiddelbar virkning», skriver advokat Amir Mirmotahari (38) i en uttalelse.

«Jeg forstår at opptakene opprører alle som hører dem. Det jeg sier i samtalen er svært krenkende overfor kvinnen det gjelder og det ber jeg om unnskyldning for», skriver advokaten i uttalelsen.

NTB / TV 2