FØLER SEG NORSK: Davy Wathne har startet prosessen med å bli norsk statsborger. Han ønsker ikke lenger å beholde sitt amerikanske pass. Foto: TV 2
FØLER SEG NORSK: Davy Wathne har startet prosessen med å bli norsk statsborger. Han ønsker ikke lenger å beholde sitt amerikanske pass. Foto: TV 2

Derfor vil ikke Davy Wathne være amerikansk statsborger lenger

TV 2-profilen Davy Wathne (66) har søkt om å bli norsk statsborger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

God sommer Norge-programleder Davy Wathne (66) ble født i Florida i USA. Selv om han har bodd i Norge helt siden han var ett og et halvt år, er han amerikansk statsborger. Men nå ønsker han å endre på det.

Da han gjestet radioprogrammet P3morgen fredag, fortalte Wathne at han har startet prosessen med å bli norsk statsborger.

Årsaken til at han tar grep nå, er den amerikanske valgkampen.

– Valgkampen i USA har vist meg at dette er et samfunn som jeg ikke kan være medlem av. Dette er et land med holdninger og en befolkning som jeg ikke kan relatere meg til, sier Wathne til P3Morgen.

– Når Donald Trump kan ha en så bred støtte i folket som han har, så er det en vekker for meg. Det er for fremmed, sier han videre.

Blir skremt av Trump

Til TV 2 forteller Wathne at han synes Donald Trumps (70) popularitet er skremmende.

– Det er skremmende å tenke på at amerikanerne stemmer fram Trump og at han kan bli en politisk toppleder. Jeg har blitt bevisst på at dette er jeg ikke en del av. Jeg tenker ikke som amerikanerne, og jeg kan ikke bare sitte og se på. Som en demokratisk nordmann, må jeg gjøre noe. Så jeg har bestemt meg for å bytte ut passet. Det skulle vært gjort for lenge siden, sier Wathne til TV 2.

TV 2-profilen forteller at han har alltid følt seg norsk.

PROGRAMLEDER: Denne uken har Davy ledet God sommer Norge sammen med Katarina Flatland. Foto: Espen Solli/TV 2
PROGRAMLEDER: Denne uken har Davy ledet God sommer Norge sammen med Katarina Flatland. Foto: Espen Solli/TV 2

– Jeg har vokst opp i Norge. Min amerikanske start på livet var ikke en del av min virkelighetsoppfatning. Det var noe de måtte fortelle meg. Jeg har alltid gått på norsk skole, hatt norsk studielån og norske naboer.

Har levert inn søknaden

Årsaken til at han ikke har søkt om norsk statsborgerskap tidligere, er at hans amerikanske statsborgerskap ikke har hatt noen stor betydning.

– Det amerikanske statsborgerskapet har ikke ført med seg verken store ulemper eller fordeler for meg. Jeg har hatt alle de norske rettighetene, bortsett fra at jeg ikke kan stemme ved Stortingsvalget. Og jeg har alltid betalt skatt. Jeg har ikke sett på det som en belastning å være amerikaner, før nå, sier han.

Davy blir stresset når det går for fort under tandemsykkelturen med OL-utøveren

I mai leverte Wathne inn søknaden om norsk statsborgerskap, og nå må han vente i ni måneder til den blir ferdig behandlet.

– Jeg venter i spenning, sier Wathne spøkefullt.

Stefaren var hans farsfigur

Wathne ble født i USA av en amerikansk far og ei norsk mor. De ble skilt da Wathne var 1,5 år, og da flyttet han og moren til Norge.

Det tok lang tid før Wathne fikk vite at han hadde en amerikansk far. Han vokste opp med sin stefar Carl Wathne som en farsfigur.

– Det var noe som dukket opp da de måtte forklare meg hvorfor det ikke sto Davy Wathne på vitnemålet etter folkeskolen, men David Frank Huey, forteller Wathne i P3Morgen.

Wathne ble derimot aldri adoptert av sin stefar. Hans amerikanske far var velstående, og moren ønsket ikke å bryte all kontakten med familien i USA.

Davy blir lurt: Hvor mange ganger ler Katarina i løpet av intervjuet?

Har ikke kontakt med familien i USA

Til P3Morgen forteller Wathne at hans amerikanske far var en rasistisk sørstatsmann. Han hadde svarte tjenere og barnepiker, og de måtte bruke en annen inngang i huset. Faren var motstander av at de svarte skulle få like rettigheter som de hvite. Da Wathne var i ungdomsårene, konfronterte han moren med hvordan hun kunne gifte seg med en rasist.

Til TV 2 forteller Wathne at han ikke har kontakt med sin familie i USA i dag. Faren hans døde for 30 år siden.

– Jeg har så stor respekt for han som ble min far, Carl Wathne, at jeg ikke har hatt behov for å interessere meg for mitt amerikanske opphav. Carl er en fantastisk far, og det er han som har lært meg alt jeg kan og penset meg inn på alt jeg er interessert i, sier Wathne.