POLITIKERDRAP: Thomas Mair ble pågrepet like etter angrepet på Jo Cox torsdag. Hun døde senere av skadene. Foto: SWNS/Bulls Press/AP
POLITIKERDRAP: Thomas Mair ble pågrepet like etter angrepet på Jo Cox torsdag. Hun døde senere av skadene. Foto: SWNS/Bulls Press/AP

Siktet for drapet på politiker Jo Cox:

Thomas (52) skal ha hatt høyreekstreme sympatier

LONDON/BERGEN (TV 2:) Drapssiktede Thomas Mair beskrives som en rolig, høflig og reservert einstøing med høyreradikale sympatier og mentale problemer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet var i ferd med å forberede ekstra sikkerhet rundt den engelske politikeren Jo Cox (41) som ble drept torsdag, etter at hun har blitt trakassert i en rekke meldinger de siste tre månedene.

Det skriver den britiske avisen The Times.

Britisk politi opplyste fredag morgen at Cox hadde rapportert til politiet om en rekke «ondsinnede meldinger» hun hadde mottatt.

En mann ble pågrepet i mars og fikk en advarsel av politiet, men det er ikke samme mann som nå sitter i varetekt siktet for drapet på Cox, opplyser politiet.

Den siktede er 52 år gamle Thomas Mair som ble pågrepet kort tid etter at Cox ble angrepet på åpen gate i Birstall, like utenfor Leeds torsdag, etter at hun hadde deltatt i et politisk møte i sin egen valgkrets.

Fredag formiddag legger sørgende ned blomster utenfor det britiske parlamentet etter drapet på Labour-politikeren. I Birstall har folk lagt ned blomster ved en statue i byen.

– I Storbritannia våknet man fredag til sorg, sjokk og vantro over det som har skjedd. Nyheten om at Cox var drept kom midt under fotballkampen mellom England og Wales i fotball-EM torsdag, da TV-stasjonene avbrøt sendingen for å komme med den tragiske nyheten, sier TV 2s reporter i London, Roy-Arne Salater.

Tobarnsmoren Jo Cox lå blødende på fortauet etter å ha blitt knivstukket og deretter skutt tre ganger i et angrep som varte i nær 20 minutter.

– Han sparket henne og dro henne i håret. En modig mann prøvde å få kontroll på mannen, men klarte det ikke før han dro fram et våpen, sier et øyenvitne til Sky News.

LONDON: TV 2s reporter Roy-Arne Salater er i London. Foto: TV 2
LONDON: TV 2s reporter Roy-Arne Salater er i London. Foto: TV 2

Høyreradikale sympatier

Britiske medier beskriver Thomas Mair, eller Tommy som han ble kalt blant venner og familie, som en einstøing med psykiske problemer.

Mair hadde slitt med mentale helseproblemer i lengre tid, for fem år siden stod han frem i lokalavisa mens han var under behandling på et dagsenter for voksne med psykiske helseproblemer.

Men han skal samtidig ha hatt sympatier med den høyreradikale organisasjonen Nasjonal Allianse.

– Britiske medier skriver at han tilhørte et nynazistisk parti og var støttespiller til Nasjonal Allianse som er en stor organisasjon, blant annet i USA. Han abonnerte på magasiner som organisasjonen utga, og mediene skriver at det er mulig at det er et politisk motiv som er bakgrunn for at Cox ble knivstukket og skutt, sier Salater.

VAKT: Politiet holder vakt utenfor huset til den pågrepne Thomas Mair. Foto: Reuters
VAKT: Politiet holder vakt utenfor huset til den pågrepne Thomas Mair. Foto: Reuters

Reservert einstøing

Thomas Mair skal ha bodd i en liten kommunal tomannsbolig i Birstall de siste 40 årene. Boligen ligger vel 15 minutters gange fra der Cox ble angrepet og drept. Siden bestemoren døde for 20 år siden, har Mair bodd alene, forteller naboer til britiske medier.

De beskriver Mair som en rolig, høflig og reservert einstøing, som aldri har hatt noen fulltidsjobb.

– Han skal ha ropt «Storbritannia først» like før han angrep og politiet etterforsker nå om drapet er politisk motivert, sier Salater.

Et politisk talent

Jo Cox blir beskrevet som en av de mest lovende politikerne, til tross for at hun var ganske fersk. Hun har tilbragt mesteparten av karrieren med å jobbe for veldedige organisasjoner og begynte som parlamentsmedlem i mai i fjor for det britiske arbeiderpartiet, Labour.

Hun var gift, hadde to barn og bodde i en husbåt ved Themsen.

– Britiske medier er fredag full av lovord om henne. Hun var en forkjemper for Europa og at Storbritannia fortsatt skal være medlem i EU. Britene står overfor en veldig viktig avgjørelse neste uke da de skal stemme over om de fremdeles skal være medlem i EU eller melde seg ut, forteller Salater.

BLOMSTER: Mange legger ned blomster utenfor parlamentet i London fredag. Foto: Reuters
BLOMSTER: Mange legger ned blomster utenfor parlamentet i London fredag. Foto: Reuters

Valgkampen innstilt

Til tross for at det drives en intens valgkamp akkurat nå for eller imot fortsatt EU-medlemskap ble begge leire enige om å innstille valgkampen inntil videre da nyheten om drapet ble kjent.

– Men valget vil nok gå som normalt torsdag, selv om det er klart at dette er et alvorlig bakteppe når folk skal avgi sin stemme. Det er selvsagt oppsiktsvekkende at noen blir drept som følge av om England skal være med eller ikke i EU, sier Salater.

Bør vurdere egen sikkerhet

De to største britiske partiene oppfordrer fredag alle sine parlamentsmedlemmer om å ta kontakt med politiet for å få en vurdering av sin egen sikkerhet.

– Hovedbekymringen er hva som kan skje ved offentlige møter og direkte møte med velgerne, sier det konservative parlamentsmedlemmet James Berry til Sky News.

– Det tragiske er at Jo ble drept etter å ha snakket med sine velgere, etter å ha gjort sin demokratiske plikt, sier Berry.