Carl I. Hagen vil ha tiggerne ut av Oslo: – Vi ønsker å ha en pen, ren, hyggelig og trivelig by

Frp-nestoren mener tiggere er forstyrrende i bybildet. SV reagerer kraftig, og sier man ikke kan forby folk å be om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med sommeren blir tiggere mer og mer synlige i gatebildet rundt omkring i Norge.

Flere steder meldes det også om at det kommer flere tiggere enn tidligere. I Bergen, der tiggere må registrere seg, rapporterer politiet om en kraftig økning det siste året. Også i Oslo forteller politiet om flere tiggere enn før.

I mange år har Fremskrittspartiets Carl I. Hagen ønsket et nasjonalt forbud mot tigging. I debatt på TV 2 Nyhetskanalen er Hagen tydelig på at han mener tigging bør forbys, blant annet fordi det er et forstyrrende element i bybildet.

– Vi ønsker å ha en pen, ren, hyggelig og trivelig by. Vi har nå fått altfor mange fra utlandet som tigger. Noen sitter bare stille og rolig, mens andre er meget aggressive. Det er ikke så trivelig, sier Hagen til TV 2.

VIL FORBY TIGGING: Carl I. Hagen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
VIL FORBY TIGGING: Carl I. Hagen. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix Foto: Kallestad, Gorm

Skaper reaksjoner

Frp-nestorens utspill får debattmotstander SV til å reagere.

– Vi er imot å forby at folk skal be om hjelp. Det Hagen sier om at vi skal ha en ren og pen by, synes jeg egentlig man skal reagere på. Dette er folk som tigger fordi de er fattige. De tigger fordi de kommer fra land der de lever under dårlige forhold, og så kommer de hit og ber om hjelp. Det tenker jeg at det er viktig at vi lar dem få gjøre, sier SVs partisekretær, Kari Elisabeth Kaski, til TV 2.

Under valgkampen for tre år siden sa statsminister Erna Solberg at sommeren 2013 skulle bli den siste uten et tiggeforbud. Men sommeren kom raskt, og Høyre fikk aldri flertall for et nasjonalt tiggeforbud. I stedet fikk man på plass en mulighet for at kommunene selv kan bestemme om de ønsker et lokalt forbud. Hittil er det kun Lillesand som har innført dette.

BØR DETTE FORBYS? Ja, mener Frps Carl I. Hagen. Nei, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
BØR DETTE FORBYS? Ja, mener Frps Carl I. Hagen. Nei, mener SVs Kari Elisabeth Kaski. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

– Veldig mange plages av tiggere

Hadde det vært opp til Hagen, som nå er gruppeleder for Frps bystyregruppe i Oslo, ville også hovedstaden hatt et forbud mot tigging.

– Vi vil heller bruke mer av EØS-midlene til å hjelpe mer i hjemlandet, og ha et nasjonalt tiggeforbud. Vi har foreslått og dessverre fått nei til å ha et tiggerforbud i Oslo. Vi synes vi skal ta hensyn til byens befolkning, og det er veldig mange som ringer og er plaget av tiggere, sier Hagen.

SV er enig i at en større del av EØS-midlene bør gå til hjelpetiltak for fattige i blant annet Romania. Partisekretær Kaski mener imidlertid slike tiltak ikke bør ha noe å si for hvordan vi behandler tiggere her i Norge.

– Vi må akseptere at det er folk som kommer til å komme til Norge, men også at det er nordmenn som tigger. Da må vi sikre hjelpetiltak til dem, både for å løfte dem ut av fattigdommen, men også for å sikre dem verdige forhold når de er her. Det er ikke tilgang på en dusj og seng som gjør at folk kommer til Norge, sier partisekretær Kaski.

Vil gi politiet sterkere virkemidler

Men Hagen gir seg ikke. Han mener tiggere som bor i leire og bobiler og "gjør sitt fornødne i parker" skaper utrygghet. I Oslo har man i tillegg opplevd at enkelte tilreisende selger narkotika i nærheten av en skolegård. Hagen mener politiet bør gis videre fullmakter til å bortvise tiggere.

– Vi må i hvert fall gi virkemidler til politiet for å kunne rydde opp og fjerne folk. De som ikke kan dokumentere hvor de bor kan bortvises, og jeg synes vi i mye større burde sendt dem tilbake til hjemlandet og hjulpet dem der. Det er hundrevis av millioner mennesker i verden som lever i fattigdom, sier Frps gruppeleder.

SV mener Hagen generaliserer, og påpeker at politiet allerede har hjemmel til å slå ned på kriminell atferd.

– Vi skal ikke akseptere kriminalitet, og det er helt avgjørende at politiet slår hardt ned på en hver som gjør noe kriminelt og som selger narkotika i nærheten av en skolegård. Men det er viktig å skille mellom de som tigger og de som gjør noe kriminelt. Politiet har de hjemlene som er nødvendig for å slå ned på kriminalitet, sier Kaski.