TRAGISK: Labour-politikeren og medlem i nasjonalforsamlingen, Jo Cox, døde etter angrepet i Yorkshire i England. Foto: Yui Mok/Pa photos
TRAGISK: Labour-politikeren og medlem i nasjonalforsamlingen, Jo Cox, døde etter angrepet i Yorkshire i England. Foto: Yui Mok/Pa photos Foto: Yui Mok

Labour-politiker drept på åpen gate

Det britiske parlamentsmedlemmet Jo Cox (41) er erklært død etter å ha blitt stukket og skutt på åpen gate, informerer West Yorkshire Police.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I en pressekonferanse holdt klokken 18 norsk tid informerer West Yorkshire Police at Cox døde av skadene etter hun ble angrepet på åpen gate i Birstall.

I tillegg ble en 77 år gammel mann skadet i angrepet. Disse skadene skal ikke være livstruende, opplyser politiet.

Øyenvitner forteller at den 41 år gamle tobarnsmoren lå blødende på fortauet etter angrepet. Cox skal ha blitt skutt tre ganger og stukket med 33 centimeter lang kniv.

Ifølge Press Association (PA) ble Cox involvert i en krangel mellom to menn i byen Birstall nær Leeds.

Øyenvitnet Hithem Ben Abdallah forteller at en av mennene slåss med Cox, da et våpen ble avfyrt to ganger.

– Hun falt mellom to biler og jeg så henne ligge og blø på bakken, forteller han til PA.

Skuddene ble avfyrt ved byens bibliotek.

Mannen til den avdøde politikeren, Brendan Cox, uttalte i kveld at tobarnsmoren ville ha ønsket at to skal skje nå.

– Hun ville ønsket at våre to barn blir badet i kjærlighet, og at vi alle kjemper sammen mot hatet som drepte henne.

– Britain first!

PÅGRIPELSE: Dette bildet har tatt fyr på sosiale medier etter den britisk Labour-politikeren G Asif la det ut. På Twitter hevder han det er personen ansvarlig for å ha skutt og drept Jo Cox. En 52 år gammel mann har ifølge politiet blitt arrestert i nærheten av drapsstedet. FOTO: G Asif/Twitter.       
PÅGRIPELSE: Dette bildet har tatt fyr på sosiale medier etter den britisk Labour-politikeren G Asif la det ut. På Twitter hevder han det er personen ansvarlig for å ha skutt og drept Jo Cox. En 52 år gammel mann har ifølge politiet blitt arrestert i nærheten av drapsstedet. FOTO: G Asif/Twitter.       

Britiske medier beskriver mannen som ble pågrepet etter angrepet på Labour-politikeren Jo Cox, som en einstøing med psykiske problemer.

Politiet har ikke offentliggjort identiteten til den 52 år gamle mannen som ble pågrepet i nærheten av åstedet for drapet. Flere britiske medier identifiserer mannen som Thomas Mair torsdag kveld.

The Telegraph skriver at den pågrepne mannen ifølge en yngre bror hadde slitt med mentale helseproblemer. 52-åringen har tidligere abonnert på et høyreradikalt blad utgitt av en sørafrikansk pro-apartheidgruppe, ifølge avisa.

Han skal ha bodd i et lite kommunalt rekkehus i Birstall de siste 40 årene. Siden bestemoren døde for 20 år siden, har han bodd alene, forteller naboer til flere britiske medier. Overfor The Telegraph beskrives han som en einstøing, naboer sier han aldri hadde noen fulltidsjobb.

52-åringens bror skalv da han møtte britisk presse torsdag

Det er bare en uke til britene skal stemme for eller mot fortsatt medlemskap i EU. Torsdag ettermiddag varsler begge grupperingene at valgkampen settes på vent.

De siste ukene har Jo Cox drevet valgkamp for å få Storbritannia til fortsatt å være medlem av EU.

– Sparket og slo

Selve hendelsen pågikk ifølge vitner rundt 15-20 minutter. Et øyenvitne forteller til Sky News at Cox også ble knivstukket.

– Han sparket henne og dro henne i håret. En modig mann fra renseriet prøvde å få kontroll på mannen, men klarte det ikke for han dro fram et våpen.

Tekniske etterforskere undersøker stedet hvor Jo Cox ble skutt torsdag. Foto: Craig Brough/Reuters
Tekniske etterforskere undersøker stedet hvor Jo Cox ble skutt torsdag. Foto: Craig Brough/Reuters Foto: Craig Brough