God morgen Norge- Wenches ukesmeny

KOKOSBOLLEKAKE: Svært populær kake som det er på sin plass å relansere, mener både Wenche og Finn Schjøll.  Foto: TV 2
KOKOSBOLLEKAKE: Svært populær kake som det er på sin plass å relansere, mener både Wenche og Finn Schjøll.  Foto: TV 2
Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG: Kokosbollekake til dessert

Dette trenger du:

•6 plater gelatin

•4 eggehviter

•3 dl sukker

•1 ts vaniljesukker

•Kokos

Glasur:

•1 plate kokesjokolade

•50 g kokosfett (delfiafett)

•Kokos

Slik gjør du:

Legg gelatin i bløt i kaldt vann, ca. 5 min.

Løs opp de myke gelatinbladene i 1 dl kokende vann.

Pisk tempererte eggehviter stiv (bruk kjøkkenmaskin).

Ha i sukker og vaniljesukker, og visp sammen.

Tilsett den oppløste gelatinen og visp kraftig i 15 min.

Dryss kokos på et fat, sett på en kakering (ringen på en springform).

Hell massen i ringen.

Sett kjølig i minst 4 timer.

Glasur:

Smelt kokesjokoladen med kokosfett og fordel over den stivnede kaken.

Vent med å helle over glasuren til kaken er avkjølt/stivnet for best resultat!

Dryss over kokos.



TIRSDAG: Laks på to måter; laksetartar eller urtebakt laks, servert med avocadosalat

Urtebakt laks

Dette trenger du:

•Ca 700 g laksefilet

•1 sitron

•4-5 ss friske hakkede urter, for eksempel persille og gressløk

•1 fedd hvitløk

•Salt og pepper

•Olje

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 125 grader.

Skrubb sitronene under rennende kaldt vann, tørk av dem og riv det gule skallet fint opp.

Finhakk persille og gressløk, bland sammen med sitronskallet, finhakket hvitløk, salt, pepper og olje.

Gni laksefileten inn med urteblandingen og legg i en ildfast form smurt med olje.

Stek ved 125 grader i ca. 20 min. For å være sikker på at laksen ikke blir tørrstekt, stikk et steketermometer langsetter inn i laksefileten.

Stek til termometeret viser 55 grader, laksen kan med fordel ha en lett rosa/rå kjerne.


Laksetartar

Dette trenger du:

•Ca 600 g laksefilet, skinn og benfri

•2-3 ss olivenolje

•1 ts sesamolje, kan evt. erstattes av soyasaus

•Finhakket gressløk

•Grovmalt pepper, evt. litt salt hvis du bruker sesamolje (soyasaus er salt nok).

•Ristede sesamfrø (lett stekt i panne uten fett)

Slik gjør du:

Skjær laksen i tynne skiver og anrett (legg taksteinvis) på serveringsfat eller på tallerken.

Bland sammen olivenolje, sesamolje (evt. soyasaus), grovmalt pepper, finhakket gressløk og evt. litt salt hvis du bruker sesamolje.

Fordel blandingen over lakseskivene og dryss over sesamfrø.

Avocadosalat

Dette trenger du:

•1 rødløk

•2-3 avocado

•2 lime eller 1 sitron

•1-2 ts finhakket frisk ingefær

•Rikelig med persille

Slik gjør du:

Skjær rødløk i tynne skiver og legg i iskaldt vann i 5-10 min.

Del avocado, ta ut steinen og del avocado i tynne skiver og anrett på tallerken/serveringsfat.

Press over saft fra lime eller sitron, dryss over finhakket frisk ingefær og rikelig med persille.

ONSDAG: Davy Wathnes rullekake

Dette trenger du:

•4 egg

•100 g (1 dl) sukker

•75 g (ca 2 dl) hvetemel

•50 g potetmel (ca 2 ss)

•¼ ts bakepulver

•Fyll: 2-3 dl fast bringebærsyltetøy


Slik gjør du:

Visp egg og sukker til eggedosis. Sikt i det tørre og bland lett om med en slikkepott.

Dekk et stekebrett med bakepapir og bre ut deigen i et rektangel ca 30 x40 cm.

Stek på midterste rille i varm stekeovn 200 oC i 8-10 min, til den så vidt har stivnet.

Hvelv den stekte kaken over på et sukkerstrødd bakepapir og legg et kjøkkenhåndkle godt fuktet i kaldt vann over (bakepapiret kaken er stekt på skal være på).

Legg et kaldt stekebrett over.

Viktig at kaken holder seg myk før den skal fylles og rulles.

Når kaken er avkjølt 6-8 min, trekkes bakepapiret kaken er stekt på av.

Smør på fast syltetøy (ikke smør fyll helt ut på den siden som vender fra deg).

Rull kaken fast sammen fra langsiden som vender mot deg, pakk den inn i bakepapiret og la den avkjøles helt før den skjæres i skiver.

Server alene eller sammen med krem, vaniljekesam eller iskrem.



TORSDAG: 7 enkle tapasretter


-av tapasentusiast Christopher Sjuve

1) Lefse med smøreost, røkt laks og gressløk.

2) Pan y tomate: ristet brød med hvitløk, tomat og olje - basilikum.

3) Pan y pesto: Ristet brød med pesto og manchego.

4) Jamon, aioli og poteter.

5) Ostekuler: blåmuggost, kremost, nøtter og sesamfrø.

6) Manchego, oliven og en ansjos

7) Grønn suppe; erter, fløte og kyllingkraft, servert med skinke.



FREDAG: Alt til sommerens rekelag

Dill- og hvitløkspesto

Dette trenger du:

•2 ss ristede pinjekjerner, evt. solsikkekjerner

•1 ½ -2 dl dill

•1-2 fedd hvitløk

•Ca. 1 1/2 dl olivenolje

•saft av ½ sitron

•salt, pepper og ørlite sukker

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne, uten å bli stekt.

Legg dill (uten stilker), pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.

Spe med olje i en tynn stråle.

Smak til med sitron, salt, pepper og sukker.

Dill kan byttes ut med andre urter.



Kremet majones med chili, ingefær, gressløk og lime

Dette trenger du:

•2 ss majones

•5 ss crème fraiche

•½ rød chili

•1 ss frisk finhakket ingefær

•1 lime

•frisk koriander

•Saft og skall av 1 lime

•2-3 ss sweet chilisaus

•frisk koriander

Slik gjør du:

Rør sammen majones, creme fraiche, finhakkest chili og ingefær, saft og skall av lime, og smak til med sweet chilisaus og frisk koriander.

Avocadomos

(Uten egg og melk)

Dette trenger du:

•3 modne avocado

•saft av 1 lime eller ½ stor sitron

•1 sjalottløk, evt. ¼ løk

•1 fedd hvitløk (kan sløyfes)

•¼- ½ fersk rødchili

•salt

•evt. litt pepper

•1-2 ss god olivenolje

Slik gjør du:

Del avocado i to, ta ut steinen og skrap ut fruktkjøttet med en skje.

Tilsett presset saft av lime eller sitron.

Tilsett finhakket løk, hvitløk og chili.

Bruk en stavmikser og kjør glatt.

Smakt til med salt, pepper og evt. litt olivenolje.

Ha over i krukke med lokk og sett kaldt ca. 30 min. før servering.

Guacamole kan oppbevares i krukke med lokk i 2-3 dager, men smaker best samme dag som den er laget.

Loff

Dette trenger du:

•50 g smør

•4 dl melk (evt. vann)

•2 ½ dl vann

•1 kg hvetemel

•1 pk. gjær

•2 ts salt

•2 ts sukker

•1 egg + egg til pensling

•Evt. valmuefrø til pynt

Slik gjør du:

Smelt smør, tilsett melk og vann, og varm til fingervarm.

Rør egget ut i blandingen.

Rør fersk gjær ut i litt av melken, tørrgjær tilsettes sammen med melet.

Ha det tørre i en bakebolle og tilsett væsken.

Elt deigen godt til den er fast og smidig.

Dekk bakebollen med plast og sett til heving ca. 45 min.

Ta deigen ut på bakebordet og del den i to like store emner.

Legg i smurte brødformer (ca. 2 l).

Dekk til og sett til heving 40-45 min.

Pensle med sammenpisket egg og dryss evt. over valmuefrø.

Stek på nederste rille ved 200 grader i ca. 40 min.

Ta ut av formene og avkjøl på rist.




Lik TV 2 Underholdning på Facebook