STJERNEDUO: Klay Thompson og Stephen Curry har vært de to største i Golden States rekordsesong.
STJERNEDUO: Klay Thompson og Stephen Curry har vært de to største i Golden States rekordsesong. Foto: Ezra Shaw

Golden States stevnemøte med historiebøkene

Debatten pågår om dette er tidenes beste basketballag

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nattens sjette kamp i NBA-finaleserien mellom Cleveland Cavaliers og Golden State Warriors vil på mange måter definere begge lags plass i historiebøkene.

For mens LeBron James slåss for sitt ettermæle, så kan nattens kamp definere Golden State Warriors som kanskje tidenes beste basketballag.

Debatten blusset opp for alvor igjen da Warriors-guard Klay Thompson påpekte at hans lag ville slått Los Angeles Lakers fra 1980-tallet.

Showtime
På 1980-tallet dominerte Lakers, sammen med Boston Celtics, og vant hele fem titler det tiåret. "Showtime Lakers" gjorde seg bemerket for at de suste over motstanderne med kjappe kontringer, lekre pasninger og høytflyvende dunker.

Det laget inkluderte hans far, Mychal Thompson, samt legender som Kareem Abdul-Jabbar og James Worthy. Den største stjerna av dem alle var uansett Earvin «Magic» Johnson, som ble kåret til NBAs mest verdifulle spiller i 1987, 1989 og 1990.

SHOWTIME: Magic Johnson ledet Los Angeles Lakers til fem titler på 1980-tallet.
SHOWTIME: Magic Johnson ledet Los Angeles Lakers til fem titler på 1980-tallet. Foto: Reed Saxon

– Jeg sier dette én gang for alle, mitt «showtime-Lakers» ville slått dette Warriors-laget. Jeg bryr meg ikke om hva andre mener. Jeg hadde gått etter dem, og jeg hadde kommet i full fart! tordnet det fra Johnson under ESPN-programmet First Take.

Og dermed er debatten i gang. For når man ser på dette Golden State Warriors-laget, og det de har oppnådd denne sesongen, så er det ikke noe lag som kan tangere det.

73-9 vs 72-10
Warriors vant 73 kamper i grunnserien og tapte kun ni. Den tidligere rekorden ble holdt av Michael Jordans Chicago Bulls-lag i 1996. De vant 72 kamper og tapte ti. Det laget var lenge omtalt som det beste laget noensinne.

Jordans Bulls endte opp med å vinne NBA-tittelen tre ganger på rad ved to anledninger (1991, 1992, 1993 og 1996, 1997, 1998). I den legendariske 1995/1996-sesongen suste Jordans Bulls igjennom sluttspillsrunden og vant NBA-finalen mot Seattle SuperSonics i seks kamper.

Årets Warriors-utgave slet mer gjennom årets sluttspill og manglet Steph Curry i de første rundene grunnet skade. De måtte også snu 1-3 til 4-3 i kamper i «conference-finalen» mot Oklahoma City Thunder.

Regelendringer har først til at NBA er mindre tøft fysisk i dag enn det var da Jordan herjet på 90-tallet. Warriors har også utviklet en spillestil med mye mer distanseskyting, og knuser alle rekorder for 3-poengere.

HIS ROYAL AIRNESS: Michael Jordan ledet Chicago Bulls til seks NBA-titler og vant 72 kamper i grunnserien i 1995/1996-sesongen.
HIS ROYAL AIRNESS: Michael Jordan ledet Chicago Bulls til seks NBA-titler og vant 72 kamper i grunnserien i 1995/1996-sesongen. Foto: Beth A. Keiser

Scottie Pippen, Michael Jordans nestkommanderende på det Bulls-laget, har tidligere uttalt at hans Bulls-lag ville ha feid Warriors av banen og vunnet fire kamper på rad i en potensiell finale-serie.

Likevel måtte selv han krype til korset da det kort tid etter ble klart at årets Warriors-utgave tok grunnserie-rekorden han og Bulls satte for 20 år siden.

En annen som er full av lovord for Warriors er tidenes beste spiller, Michael Jordan.

– Jeg vil gratulere Warriors med deres fantastiske sesong. Basketball utvikler seg hele tiden og rekorder er til for å slås. De har vært morsomme å se på, og jeg ser frem til å følge dem i sluttspillet, sa Jordan i en pressemelding.

Det sluttspillet har nå ledet til nattens kamp i NBA-finalen mot Cleveland Cavaliers.

Må slå Kongen
Warriors slo Cavaliers i fjor også, men den gangen med bismak. For da måtte LeBron James klare seg uten Cavaliers to andre superstjerner Kyrie Irving og Kevin Love, som begge var ute med skade.

Denne gangen står «The King» sammen med sine mest betrodde, og de står, igjen, med ryggen mot veggen. For så gode er nemlig dette Golden State Warriors-laget. De har stjerner, men det er først og fremst laget det handler om.

Steph Curry er lagets store profil med Klay Thompson hakk i hæl. Men det er grovarbeiderne Draymond Green og Andre Igoudala som lar de skinne. Når de i tillegg har spillere som Harrison Barnes, Shaun Livingston og Festus Ezeli som i tur og orden leverer, så er dette snakk om et ganske komplett lag.

PÅ BEGGE LAG: Steve Kerr spilte for Chicago Bulls i 1996 og trener dagens Golden State Warriors.
PÅ BEGGE LAG: Steve Kerr spilte for Chicago Bulls i 1996 og trener dagens Golden State Warriors. Foto: Tony Dejak

På sidelinjen står en mann som kjenner seg igjen i disse møtene med historiebøkene. Warriors-trener Steve Kerr var nemlig del av Bulls-laget som tok rekorden i 1996.

– Først og fremst så er dette et spørsmålet som jeg sliter med grammatisk. Jeg vet jo ikke hvem «vi» og «de» er! Jeg kan si én ting sikkert: vi kunne ha slått dem og de kunne ha slått oss! sa en humoristisk Kerr på spørsmålet til nettsiden SFGate.

Først må Kerr og Warriors slå LeBron James og hans Cleveland. Skulle de klare det, vinne to NBA-titler på rad samt å ha slått grunnserierekorden, så er det vanskelig å argumentere mot at dette Golden State Warriors-laget er tidenes beste basketballag.