SORG: I Orlando er folk i sjokk og sorg etter at 49 mennesker brutalt ble skutt og drept på nattklubben Pulse.  Joe Raedle/Getty Images/AFP 
SORG: I Orlando er folk i sjokk og sorg etter at 49 mennesker brutalt ble skutt og drept på nattklubben Pulse.  Joe Raedle/Getty Images/AFP  Foto: Joe Raedle

Dette skrev Orlando-terroristen på Facebook før massakren

Gjerningsmannen i Orlando, Omar Mateen, skal på Facebook ha kritisert Vestens «skitne skikker» og advart om et kommende IS-angrep i USA rett før massakren.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det går fram av et brev som en komité i Senatet har sendt til Facebook-sjefen Mark Zuckerberg, og som nå er offentliggjort.

– I løpet av de neste dagene vil dere se et angrep fra IS i USA, skrev Mateen i sin siste oppdatering.

– Ekte muslimer vil aldri akseptere Vestens skitne skikker, skrev han litt før.

Det var natt til søndag at Omar Mateen tok seg inn på nattklubben Pulse i Orlando, hvor han drepte 49 mennesker.

Sjekket nettaviser

I tillegg skal Mateen ha erklært troskap til IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi, noe han også gjorde i en samtale til nødnummeret 911 mens massakren pågikk.

I Facebook-innleggene skal Mateen har gitt USA skylden for angrep på uskyldige kvinner og barn.

Mens angrepet mot nattklubben Pulse pågikk skal gjerningsmannen også ha brukt telefonen for å søke opp hendelsen, og for å se om skytingen hadde nådd mediene.

Facebook har også kartlagt at Mateen i dagene før angrepet søkte opp informasjon om de som sto bak angrepet i San Bernardino.

Da han ringte 911, snakket han imidlertid også varmt om tilhengere av al-Qaida og Nusrafronten – som er bitre fiender av IS i Syria.

Mateen skjøt og drepte 49 mennesker i løpet av det tre timer lange angrepet.

Etterforsker kona

Ifølge CNN jobber nå etterforskere fra FBI for å kartlegge hva konen, Noor Salman, til Mateen visste om mannens planer. Det skjer etter at hun i ulike medieopptredener fortalte ulike versjoner om mannens oppførsel før angrepet.

Salman skal ha fortalt etterforskere at hun visste at at Mateen ønsket å gjennomføre et angrep, men nekter for at hun visste noe om konkrete planer.

Salman og Mateen giftet seg i 2011 og hadde en tre år gammel sønn.

TV 2 / NTB