BER OM ETTERFORSKNING: Førstestatsadvokaten ber politiet etterforske VGs avsløring av advokat Amir Mirmotahari. Her er Mirmotahari avbildet under et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Erlend Aas / Scanpix
BER OM ETTERFORSKNING: Førstestatsadvokaten ber politiet etterforske VGs avsløring av advokat Amir Mirmotahari. Her er Mirmotahari avbildet under et fengslingsmøte i Oslo tingrett. Foto: Erlend Aas / Scanpix Foto: Aas, Erlend

Statsadvokat ber politiet etterforske forsvarer etter VG-avsløring

Førstestatsadvokat Jørn Maurud ber politiet etterforske forsvarsadvokat Amir Mirmotahari, som på et opptak tilsynelatende ber en av sine klienter om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet. Selv sier Mirmotahari at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

– Nå må politiet etterforske dette. Jeg vil be politiet om å etterforske dette opp mot grov motarbeidelse av rettsvesenet, som det virker som å være, sier førstestatsadvokat Jørn Maurud ved Oslo statsadvokatembeter til VG.

«Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?»

Det som kommer fram, er alvorlig, og saken skal etterforskes, opplyser politiinspektør Grete Lien Metlid, leder for seksjon for vold og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt.

VG kunne onsdag kveld avsløre at de hadde fått tilgang på et opptak der Mirmotahari snakker med en torpedo. Torpedoens stemme er redigert ut av opptaket, men advokaten sier blant annet:

«Jeg trodde at du, med din bakgrunn, kanskje hadde noen løsningsmuligheter. Hvordan er det hvis man skal kidnappe med seg en person for noen dager?»

Sitter på annet materiale

Den kjente forsvarsadvokaten sier til NRK at han sitter på materiale som vil sette saken i et annet lys.

– Politiet har vært kjent med at jeg sitter på en del materialgrunnlag og jeg har sagt at jeg vil komme tilbake til dette når det blir aktuelt.

Han hevder han har hatt en dialog og en avtale med politiet om dette etter at han anmeldte torpedoen for trusler mot han selv og familien.

– Oppretter sak med en gang

Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har åpnet sak mot advokaten som beskyldes for å ha bedt en av sine klienter om å kidnappe et voldtektsoffer.

– Vi oppretter sak med en gang. Den vil i første omgang dreie seg om faktainnhenting, sier daglig leder Hege Bjølseth i Tilsynsrådets sekretariat til Aftenposten.

Målet med den angivelige kidnappingsplanen var ifølge VG at voldtektsofferet ikke skulle møte i retten for å forklare seg, og at en voldtektstiltalt klient skulle bli frifunnet. Selv sier advokaten at samtalen er tatt ut av sin sammenheng, uten at forhistorien er kjent, og at opptakets innhold aldri har vært reelt.

– Jeg er opptatt nå og har bedt om et møte med politiet for å gi dem det jeg har. Jeg kommer tilbake med en uttalelse senere i dag, skriver Mirmotahari i en SMS til NTB torsdag formiddag.

NTB/TV 2