15: Sergio Ramos' draktnummer var det eneste nummeret Antonio Puerta bar for det spanske landslaget
15: Sergio Ramos' draktnummer var det eneste nummeret Antonio Puerta bar for det spanske landslaget Foto: Nicolas Tucat

Kapteinen ærer sin falne venn med draktnummeret

Sergio Ramos passer på at Antonio Puerta alltid er med det spanske landslaget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Når Spanias nasjonalsang spilles så er det verdt å merke seg mannen med skjegget og den moteriktige hårsveisen fra den vesle byen Camas i Andalucia.

For Sergio Ramos titter alltid opp mot skyene mens han hører hymnen gå, og ser gjerne litt mer emosjonell ut enn vanlig. For etter all sannsynlighet går tankene til en herremann mange mener skulle stått ved siden av han.

Sjokket
27. august 2007 er en mørk dag for spansk fotball. I det 35. minutt mellom Sevilla og Getafe kollapset Antonio Puerta inne i straffefeltet. Han klarte å komme seg av banen ved hjelp av Sevillas støtteapparat før han igjen kollapset i garderoben.

BESTEVENNEN: Antonio Puerta fikk kun én landskamp for Spania.
BESTEVENNEN: Antonio Puerta fikk kun én landskamp for Spania. Foto: Jose Luis Roca

Etter å ha hastet til sykehuset kom sjokkbeskjeden dagen etterpå: Antonio Puerta var død. I en alder 22 gikk han bort som følger av hjertesvikt. Hele Spania sørget. Hele fotballverdenen sørget. Men mest av alt sørget byen Sevilla. De to fotballagene, Sevilla og Real Betis, hadde tidligere et anstrengt forhold. Nå samlet de seg som aldri før for å hedre han som scoret Sevillas seiersmål i UEFA Cup-semifinalen mot Schalke i 2006.

En av de som sørget mest var Sergio Ramos. Sammen med Puerta hadde de to blitt avlet opp i Sevilla-systemet. For var Ramos Spanias fremtidige stopperkjempe, så var Puerta den som skulle ta seg av Spanias venstrebackposisjonen i årene fremover. Slik ble det ikke.

Likevel fikk de to sjansen til å dele banen med Spanias røde drakter. Puerta fikk nemlig én kamp for Spania. 2-0-tapet mot Sverige ble den eneste gangen man fikk se de to sammen. Den gangen var Ramos høyreback, mens Puerta tok venstre.

- Alltid med oss
Som en gest til sin bestevenn gav Ramos over sitt draktnummer, 15, til Puerta før kampen. Det skulle bety lykke og være en slags velkomst til landslaget. Ramos tok nummer fire, slik han også spilte med i Real Madrid.

Det ble med den ene gesten og de få minuttene de fikk sammen på banen. Som et resultat bestemte likevel Ramos seg for å finne en måte hans venn kunne leve evig.

– Vi slet alle med den tragedien, men etter som han hadde debutert med mitt nummer så bestemte jeg meg for å ta det tilbake i hans minne. Uansett hva som skjer kommer jeg alltid å bære det nummeret for å hedre Antonio Puerta, min beste venn, fortalte Ramos til TV-kanalen La Sexta i 2013.

ALLTID MED HAN: Ved hver eneste Spania-triumf har Sergio Ramos hedret sin bestevenn, Antonio Puerta.
ALLTID MED HAN: Ved hver eneste Spania-triumf har Sergio Ramos hedret sin bestevenn, Antonio Puerta.

Ved hver feiring av en spansk triumf så bytter Ramos den spanske landslagsdrakten med en t-skjorte i minne om Puerta. Som regel med påskriften «siempre con nosotros» (alltid med oss). For triumfene er gjerne midlertidige, mens vennskapet de to i mellom lever evig.

Verden fikk aldri se det som kunne blitt med de to Sevilla-guttene. Sammen fikk de heller aldri oppleve de største triumfene i spansk fotballhistorie. Ramos passer likevel på at Puerta fortsatt er en del av enhver triumf.

For med bestevennens draktnummer og med ønske om å ære hans minne så står Ramos fjellstøtt i Spanias forsvar. Og under nasjonalsangene er det han som retter blikket mot skyene. Kanskje det er Antonio Puerta han ser etter.

Han er nok med det spanske landslaget også under sommerens EM-sluttspill. For Ramos passer på at Spanias nummer 15 er med dem for alltid.