Politiet lanserte onsdag en kampanje på sosiale medier som et siste forsøk på å få tak i den ukjente seriemorderen. Foto: FBI
Politiet lanserte onsdag en kampanje på sosiale medier som et siste forsøk på å få tak i den ukjente seriemorderen. Foto: FBI

FBI starter ny klappjakt på seriemorderen «Golden State Killer»

Mannen benyttet seg blant annet av en grusom tallerken-metode foran sine vettskremte ofre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hvis den ukjente seriemorderen fortsatt er i live, antas han å være mellom 60 og 75 år gammel.

Politiet mener han kan knyttes til mer enn 175 ulike kriminelle handlinger i en tiårsperiode fra 1976.

FBI satte onsdag i gang en omfattende kampanje på sosiale medier for å få tak i seriemorderen, som blant annet har fått kallenavnet «Golden State Killer».

Under en pressekonferanse utlovet FBI 50.000 dollar (drøyt 400.000 NOK) til den som har avgjørende informasjon om mannen.

Det føderale politiet har offentliggjort en ny nettside med tre ulike fantomtegninger som er laget på bakgrunn av vitnebeskrivelser. I tillegg er det plottet inn på et kart hvor de ulike handlingene har funnet sted.

Politiet ber publikum om hjelp, og spesielt dem som har bodd i områdene hvor ugjerningene har funnet sted.

Lyste med lommelykt på ofrene

Det begynte med innbrudd og voldtekter utenfor storbyen Sacramento i 1976. Han lirket opp dører og vinduer mens beboerne i huset sov.

Han lyste deretter opp en lommelykt rett i ansiktet på ofrene og bandt dem. Han gjennomsøkte huset for verdisaker før han voldtok kvinnene.

Dersom en mann var tilstede i huset kunne han binde mannen, og plassere en stabel med tallerkener på ryggen hans. Mens han voldtok kvinnen kunne han ifølge AP true med å drepe dem begge dersom fatene raste ned.

Voldtekter og drap

I 1978 ble et par skutt og drept mens de luftet hunden sin. Bevis på stedet fikk politiet til å tro at det dreide seg om samme gjerningsmann.

Ofre som overlevde møtet med «Golden state killer» har beskrevet ham på litt ulike måter. Foto: FBI
Ofre som overlevde møtet med «Golden state killer» har beskrevet ham på litt ulike måter. Foto: FBI

I perioden fra 1979 til 1981 gjennomførte han flere voldtekter og drap, både på enkeltpersoner og par, sør i California. Ofrene ble bundet og hjemmene gjennomsøkt på samme måte som i Sacramento.

Fra juli 1981 til mai fem år senere var det stille fra «Golden State Killer». I mai 1986 ble en 18 år gammel kvinne voldtatt og drept i Irvine i California. Dette er det siste kjente offeret fra seriemorderen, opplyser FBI.

Farlig

Politiet mener den etterlyste mannen drepte 12 personer i løpet av en tiårsperiode. DNA og andre bevis knytter han til mer enn 175 ulike kriminelle handlinger.

Den som kommer med informasjon som fører til pågripelse eller domfellelse av mannen får utbetalt mer enn 400.000 kroner.

FBI advarer om at mannen antas å ha våpen og han regnes som farlig.