Listhaug advarer: – Nå starter høysesongen for tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Sylvi Listhaug (Frp) sier skoleferien er risikotid for ungdom med minoritetsbakgrunn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2015 registrerte det nasjonale kompetanseteamet mot tvangsekteskap og kjønnslemlestelse 399 tilfeller der ungdommer har rapportert om tvangsekteskap, kjønslemlestelse eller trusler fra egen familie.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) frykter det bare er toppen av isfjellet.

– Det er høysesong for at unge mennesker med minoritetsbakgrunn kan bli sendt til opprinnelig hjemland. Vi vet at de kan bli utsatt for tvangsekteskap, kjønnslemlestelse eller bli forlatt fordi foreldrene ønsker de ikke skal bli for norske, sier Listhaug.

Ikke aksepter

Onsdag morgen dukket hun derfor på på Fyrstikkalleen skole for å minne elevene om at de har rett til å si nei.

Samtidig ville Listhaug og barne- og familieminister Solveig Horne (Frp) oppfordre alle til å varsle dersom man har mistanke om at venner eller medelever utsettes for uakseptable krev og tvang fra familien.

– Meld fra og gi bistand til de det gjelder. Informer om at det fins et hjelpeapparat. Vi skal ikke akseptere at gammeldagse skikker skal råde grunnen i Norge, sier Listhaug.

Ifølge rapporten fra kompetanseteamet er jenter fra Pakistan, Afghanistan, Irak og Syria mest utsatt for trusselen om tvangsekteskap.

Sjokk

Bloggeren Zainab Zeah Moubarez fra Drammen støtter Listhaugs oppfordring.

Forleden opplevde hun selv at en venninne fortalte at foreldrene hadde gitt beskjed om at venninnen skulle giftes bort.

– Det var ganske sjokkerende. Jeg hadde aldri tenkt at det skulle skje henne, spesielt siden familien hadde bodd her en stund. Jeg har alltid oppfattet dem som åpne og ganske moderate personer. Men man vet jo aldri, sier Moubarez.

Selv har Saynab trosset foreldrene, kastet hijaben og tatt kontroll over sitt eget liv.

– Vi er mange som støtter opp. Det er mange steder å få hjelp. Vi kan ikke lenger akseptere at andre styrer livene våre, sier Zaynab.