OPPTØYER: Britiske fotballsupportere dukker unna mens fransk politi sprayer folkemassen med tåregass i den franske byen Lille onsdag ettermiddag. Foto: Michel Spingler / AP / NTB scanpix
OPPTØYER: Britiske fotballsupportere dukker unna mens fransk politi sprayer folkemassen med tåregass i den franske byen Lille onsdag ettermiddag. Foto: Michel Spingler / AP / NTB scanpix

Fransk politi bruker tåregass mot engelske supportere

Politiet har slått ned fotballsupportere med batonger i den franske byen Lille onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spenningen øker i gatene i den franske byen Lille. Russland spiller i dag mot Slovakia, og britiske fotballfans har møtt opp i hopetall.

Bevæpnet politi følger bevegelsene til fotballfansene tett onsdag ettermiddag, og ifølge Sky News runger det høye smell over byen.

De har vært forberedt på at det kunne bli sammenstøt mellom «holligans» fra Russland og England i ettermiddag. Britene spiller i nabobyen Lens torsdag, og flere har fryktet at dagen i dag skal bli en gjentagelse av scenene fra Marseille i helgen.

Høye eksplosjoner i byen

Hva som startet konfrontasjonen er uklart.

Ifølge AP var det en gruppe med ca 200 engelske fans som begynte å synge sanger om Russland, før en høy eksplosjon runget over byen. Også flasker ble knust på stedet.

– Noen kastet ett eller annet, ikke en granat, men noe som smalt og forsvant mot noen engelske fans, som akkurat har løpt vekk, sier den tidligere engelske fotballspilleren Stan Collymore til Sky News.

Mange unge fotballpøbler

På sin twitter-profil ha han publisert flere videoer fra Lille.

– Jeg satte meg ned på en tilfeldig kafé, og her inne sitter det en britisk gruppe på ca 20 stykker som bare er her for å lage bråk. De tar telefoner og arrangerer opptøyer, og mange av dem som er her er tenåringer. De russiske supporterne kommer ut av stadion nå, forteller Collymore i kamera.

Store politistyrker bruker tungt beskyttelsesutstyr og har slått til mot supporterne med batonger, tåregass og pepperspray. Over flyr politihelikoptre.

Bråket skal nå ha spredt seg til flere områder i byen, og franske sikkerhetsstyrker renser nå gatene.

Kastet mynter til små barn

Før opptøyene startet ble en gjeng engelske fotballsupportere filmet mens de kastet mynter til en håndfull små gutter, til stor underholdning for de som så på.

Se video over!

Episoden skjedde utenfor puben «Fabrique de Bieres» i Lille.

I bakgrunnen kan man høre supporterne rope «England!».

Britiske fans fengslet

Så langt er seks britiske fotballpøbler fengslet i Frankrike, mens én annen supporter ble arrestert da han var på vei tilbake til Storbritannia.

Mannen får ikke slippe inn på fotballkamper de neste fem årene.

Etterforskere arbeider med å identifisere 48 supportere som har vært involvert i tidligere gatekamper i tilknytning til EM.

Et mindre antall britiske politioffiserer er sendt til Frankrike for å bistå myndighetene her.