Foto: Bendiksby, Terje

– Varme drikker kan føre til kreft

Men kaffe i seg selv er ikke kreftfremkallende, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaffe ble pekt ut som en mulig årsak til kreft i 1991, men ifølge en studie fra Det internasjonale byrået for kreftforskning (IARC), som er en del av WHO, stemmer ikke det.

Men forskerne har funnet ut noe annet om varme drikker: drikkevarer som konsumeres på over 65 grader, er knyttet til spiserørskreft.

IARC har blant annet forsket på drikken mate, også kjent som chimarrão eller cimarrón, som er svært populær i Sør-Amerika. Spiserørskreft er nemlig vanligst i denne verdensdelen.

Ekspertene fant ut at mate i seg selv ikke er kreftfremkallende, men tror årsaken ligger i temperaturen den drikkes i. Mate drikkes når den er over 65 grader og ofte gjennom et metallsugerør.

Sjelden kreftform

Det er imidlertid lav forekomst av spiserørskreft i Norge. I 2014 var det 289 nye tilfeller av denne kreftformen, viser Kreftregisterets tall.

– Hovedårsaken til spiserørskreft er alkohol og tobakk. Men man har tidligere hatt en mistanke om varme drikker, særlig noen steder i verden, sier forsker Paula Berstad i Kreftregisteret til TV 2.

Hun mener den nye forskningen ikke vil få særlig betydning for nordmenn ettersom man her i landet sjelden drikker noe som som har en temperatur på over 65 grader.

– Det er kanskje noen som drikker veldig varme drikker. Men det er alkohol og tobakk som vi må passe på når det gjelder spiserørskreft i Norge, sier Berstad.

Men er du en som liker kaffen eller teen din veldig varm, bør du passe på, mener forskeren.

– De bør drikke litt kaldere i så fall. For det kan absolutt være en risikofaktor for kreft og kanskje ikke bare i spiserøret, men i munnhulen og svelget ellers, sier Berstad.

IARC benytter fire grupper når de skal klassifisere hvor sannsynlig det er at noe fører til kreft. Gruppe 1 vil si at noe definitivt er knyttet til kreft (som røyking), mens gruppe 4 betyr at det mest sannsynlig ikke er noen sammenheng.

Varme drikker er lagt under gruppe 2a, som vil si at det trolig er knyttet til kreft hos mennesker.

Kaffe og den søramerikanske drikken mate, er i gruppe 3, som betyr at det er manglende beviser på at de fører til kreft.

Studier på dyr

IARC-forsker Dana Loomis støtter Berstad i at man i Europa og USA ikke trenger å bekymre seg nevneverdig.

– Det er viktig å understreke at varme drikker som ble undersøkt, kanskje er litt annerledes enn te eller kaffe som drikkes i andre deler av verden. 65 grader er ganske varmt, sier han til The Guardian.

I europeiske land drikkes kaffe og te når drikken er under 60 grader, ifølge Loomis. Dessuten drikkes de ofte med melk til, noe som gjør at temperaturen synker.

Te i Iran og mate i Sør-Amerika drikkes ofte på 70 grader.

– Mate drikkes ikke bare veldig varmt, men drikkes gjennom et metallsugerør som fører den rett ned i halsen, sier han.

Studier på dyr har vist at veldig varmt vann kan føre til svulster.

– Det ser ut som det er varmeskade fra å ha blitt eksponert for varme væsker som kan føre til kreft i spiserøret, sier Loomis til The Guardian.