UTSLÅTT: Sander Sagosen og de norske håndballherrene klarte ikke å ta seg til VM gjennom playoff mot Slovenia.
Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix
UTSLÅTT: Sander Sagosen og de norske håndballherrene klarte ikke å ta seg til VM gjennom playoff mot Slovenia. Foto: Lars Kristian Aalgaard / NTB scanpix Foto: Lars Kristian Aalgaard

Norge kan komme til VM gjennom bakdøren

Håndballguttene klarte ikke å kvalifisere seg til VM, men IHF-presidenten åpner for å gi Norge et wild card.

Norge - Slovenia 29-27 (47-51 sammenlagt):

Det så veldig lovende ut da de norske håndballherrene ledet 13-8, og hadde tatt inn fem av de seks målene Slovenia hadde med seg fra det første playoffoppgjøret.

Men landslagssjef Christian Berge måtte hvile midtforsvaret sitt, og uten Bjarte Myrhol og Christian O'Sullivan i midten, så begynte Norge å tape duellene.

Slovenia til VM

13-8 ble til 13-12, og etter det slapp ikke slovenerne Norge ut av sikte igjen.

Da sluttsignalet lød var det slovenerne som kunne strekke hendene i været og juble over en plass i VM i Frankrike i januar 2017.

Men alt håp er ikke ute.

For på tribunen i DNB Arena satt den allmektige presidenten i Det internasjonale håndballforbundet, Hassan Moustafa.

Åpner for å gi wild card til Norge

Egypteren fikk i 2015 banket gjennom at IHF kan dele ut et wild card til hvert VM – uten noen kriterier som føringer.

Nå kan dette wild cardet komme Norge til gode.

– Norge er et flott land. De spiller en stor rolle i utviklingen av håndball i Norge, Europa og i hele verden. I neste måned skal det være et councilmøte i Slovakia, hvor man skal bestemme hvem som får wild card. Norge er en av de sterkeste kandidatene. Men det er ikke jeg som bestemmer. Det er hele council som bestemmer, sier Moustafa til TV 2.

Generalsekretær i Norges Håndballforbund Erik Langerud sier at Norge vil forholde seg til de spillereglene som er, men har ikke tatt noen avgjørelse om Norge vil ta imot VM-plassen dersom man blir tilbudt den.

– Det er helt umulig å svare på. Vi vil ikke spekulere i det. Vi kjenner ikke kriteriene og kan ikke ha fokus på om vi kan få et wild card. Vi må ha fokus på det som skjer på banen. Det blir helt håpløst å spekulere i, sier Langerud.

Gustad kritisk

Men Moustafa bekrefter at det ikke er noen kriterier.

– Det er ingen kriterier. Det er IHFs council som avgjør, smiler IHF-presidenten.

Og sportslig sett er Norge absolutt blant de som ligger best an. IHF-styret husker nok godt at Norge spilte EM-semifinale så sent som i januar.

Også markedsmessig er Norge et av landene IHF gjerne vil ha med til Frankrike.

Så det er boarding for VM-flyet, men det er fortsatt ikke gate closing. Men ikke alle mener at Norge bør løpe til gaten.

– Jeg ønsker selvsagt de norske håndballguttene til VM. Og jeg unner dem det av alt i verden, men dersom wild card skal deles ut etter trynefaktorkriterier, så mener jeg virkelig at man skal vurdere å takke nei, sier TV 2s ekspert Randi Gustad.

Spillerne vil takke ja

De norske spillerne har en litt annen mening.

– Det er ikke noe vi får gjort noe med. Vi ønsker jo å være med, så om de velger å gi det til oss, så er vi selvfølgelig utrolig glad for det, sier Kent Robin Tønnesen.

Ole Erevik mener situasjonen er en annen nå enn da Tyskland erstattet Australia foran VM i Qatar i 2015. Han mener Norge skal takke ja dersom de får VM-plassen.

– Det synes jeg. Så lenge det blir gjort på forholdsvis utmeldte forhold, som nå er tilfelle. Et wild card som har vært i spill lenge, så synes jeg ikke det er noe i veien for det. Det var mer diskutabelt det som skjedde foran forrige VM, da det ble tatt en beslutning bare noen uker før det skulle tas en avgjørelse, mener målvaktsveteranen.

Kaptein Myrhol skjønner godt at Norge er en sterk kandidat.

– Det sier seg selv etter de resultatene vi har levert. Hvis det går etter resultater, så har vi et kjempeutgangspunkt. Men det er et wild card. Han har prestert å gjøre merkelige ting før, han sjefen der. Vi får se hva som skjer. Vi får ta sommerferie og se hva som skjer om en måneds tid, smiler han.

Og Myrhol er ikke i tvil om at Norge bør ta VM-billetten om de får den.

– Selvsagt. 100 prosent. I hvert fall når vi har prestert så godt som vi har gjort. Fra min side, så er jeg ikke i tvil om det. Hvis det skal deles ut wild card, så synes jeg det skal deles ut til det laget som har prestert best, sier veteranen.