RAPPORTERINGSTJENESTE: Gigantaktøren innen sosiale medier ønsker nå å la folk sende bekymringsmeldinger for venner. FOTO:  AP Photo/Paul Sakuma
RAPPORTERINGSTJENESTE: Gigantaktøren innen sosiale medier ønsker nå å la folk sende bekymringsmeldinger for venner. FOTO:  AP Photo/Paul Sakuma Foto: Paul Sakuma

Slik skal Facebook forebygge selvmord

Facebook lanserer nå et verktøy som vil la deg rapportere dersom du tror en venn av deg er suicidal. – Bekymringsverdig, mener Mental Helse.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Har du noen gang opplevd å se et innlegg fra en venn på Facebook som du har stusset litt over? Et innlegg som kanskje har gjort deg litt urolig på personens vegne?

Nå ønsker Facebook å gi deg sjansen til å si ifra dersom du er redd for at en venn er suicidal, skriver New York Times.

Verktøyet vil helt anonymt la deg markere innlegg fra venner som du er redd for at kan være i fare for å begå selvmord.

Når du markerer et innlegg, vil Facebook gjøres oppmerksomme på at den aktuelle personen kan være suicidal. Et team hos Facebook med spesiell opplæring vil deretter evaluere rapporteringen.

Vil sende råd til personer i selvmordsfare

Dersom man markerer et innlegg som et mulig «selvmordsbrev», vil Facebook blant annet gi deg eksempler på tekster som du kan sende til den aktuelle personen.

Dersom teamet tror at et innlegg er et tegn på at personen faktisk trenger hjelp, vil de også sende en liste med blant annet tips på hva man kan gjøre om man vurderer å ta livet sitt. Disse vil dukke opp neste gang hun eller han logger på.

Verktøyet har tidligere vært tilgjengelig for noen få engelsktalende brukere, men vil nå lanseres internasjonalt.

– Folk vil veldig gjerne hjelpe, men ofte vet de rett og slett ikke hva de skal si, gjøre eller hvordan å hjelpe vennene sine, sier Vanessa Callison-Burch, en som jobber med prosjektet hos Facebook, til New Tork Times.

– Bekymringsverdig i forhold til personvern

Informasjonsleder i Mental Helse, Anlov Mathiesen, kjenner godt til tiltaket. Han berømmer Facebooks tiltak, men påpeker noen bekymringspunkter.

BEKYMRET: Anlov Mathisen i Mental Helse ser positive, men også negative sider ved tiltaket. FOTO: Tale Hendnes
BEKYMRET: Anlov Mathisen i Mental Helse ser positive, men også negative sider ved tiltaket. FOTO: Tale Hendnes

– Jeg synes initiativet er veldig godt, og så er det betryggende at det er blitt gjort i samråd med organisasjoner som jobber med psykisk helse. Det som er bekymringsverdig, er personvernet, sier Mathiesen til TV 2.

Han påpeker at Facebook vil bli sittende på tall og statistikker over personer som muligens er suicidale.

– Det ikke er utenkelig at de kan bruke dette til kommersielle interesser.

I tillegg mener han at det kan oppleves som belastende å bli rapportert som en person i selvmordsfare, og at det er mulig at verktøyet vil bli misbrukt.

– Rapporteringsmuligheter på Facebook blir jo allerede misbrukt i dag, så det er lett å se for seg at det kan misbrukes i en alvorligere grad når det gjelder så tunge temaer, sier Mathiesen.

Hjelpetelefonen, som drives av Mental Helse, har et samarbeid med Facebook i Norge i forbindelse med funksjonen. Samarbeidet går ut på at brukere vil få informasjon om hvordan man kan ta kontakt med Hjelpetelefonen dersom man sliter.

Blandede meninger blant brukerne

Jostein Tønsberg (23) og Andrea Fornes (22) er to av over én milliard Facebook-brukere rundt om i verden. De er begge positiv til tiltaket.

POSITIVE: Jostein Tønsberg og Andrea Fornes synes begge at initiativet til Facebook er bra. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe/TV 2
POSITIVE: Jostein Tønsberg og Andrea Fornes synes begge at initiativet til Facebook er bra. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe/TV 2

– Jeg opplevde en gang å lure litt på hvordan en person hadde det, basert på hva personen postet om sine følelser. Jeg hadde definitivt tatt verktøyet i bruk dersom det fantes den gangen, forteller Tønsberg.

– Hva tenker dere om at Facebook, som en stor, kommersiell aktør, skal ta en slik rolle i brukernes liv?

– De har jo allerede en stor rolle i veldig manges liv, påpeker Jostein, som synes det er fint at giganten tar ansvar på også denne arenaen.

Michelle Joranger Berg (18) er derimot skeptisk.

SKEPTISK: Michelle Joranger Berg er skeptisk til det nye verktøyet. Eirik Korshamn synes derimot at tiltaket virker bra. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe/TV 2
SKEPTISK: Michelle Joranger Berg er skeptisk til det nye verktøyet. Eirik Korshamn synes derimot at tiltaket virker bra. FOTO: Rikke Etholm-Idsøe/TV 2

– Jeg vet ikke helt. Det å logge seg på sin egen Facebook og se at vennene dine tror du skal ta selvmord, må jo være litt depressivt å se. Jeg tenker at det vil være mer belastende dersom du først er inne på tanken, mener Berg.