PATRULJE: Her patruljerer politiet på flyplassen Zaventem i Brussel i begynnelsen av mai, etter at flyplassen ble angrepet i mars. AFP PHOTO / JOHN THYS
PATRULJE: Her patruljerer politiet på flyplassen Zaventem i Brussel i begynnelsen av mai, etter at flyplassen ble angrepet i mars. AFP PHOTO / JOHN THYS Foto: John Thys

– Belgisk politi advart mot IS-krigere på vei til Europa

Belgisk politi har mottatt en advarsel om at en gruppe IS-krigere nylig forlot Syria med kurs for Europa, ifølge en sikkerhetskilde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gruppen skal ha planer om å utføre angrep i Belgia og Frankrike, melder nyhetsbyrået Reuters og flere lokale medier.

Det belgiske krisesenteret som koordinerer tiltak i forbindelse med terrorberedskapen, bekrefter at et varsel er sendt ut til alle landets politienheter.

Frankrike frykter EM-terror

Samtidig melder nyhetsbyrået AP at franske myndigheter har varslet politiet om en mulig trussel i samme sak. Landet arrangerer for tiden europamesterskapet i fotball, noe som tidligere har blitt vurdert som et konkret terrormål.

Likevel påpeker en anonym kilde i fransk etterretning at de er forsiktige med informasjonen, fordi de ofte får slike meldinger. Denne meldingen forandrer dermed ikke den overordnede trusselen mot Frankrike på nåværende tidspunkt, hevder sikkerhetskilden overfor AP.

I den konkrete trusselmeldingen heter det at terroristene reiser uten pass via båt til Tyrkia og Hellas, for å dra videre til Frankrike eller Belgia. Mål som blir nevnt er blant annet et kjøpesenter i Brussel, politiet og en amerikanske fast food-kjede.

Forlot Syria for halvannen uke siden

Det foreligger ingen umiddelbare planer om å heve beredskapen i Belgia til høyeste nivå, noe som ville ha signalisert at et angrep fryktes å være nært forestående, skriver Reuters.

Avisa DH henviser til en ikke navngitt kilde i belgisk antiterrorpoliti som hevder en gruppe IS-krigere forlot Syria for halvannen uke siden med kurs for Europa via Tyrkia og Hellas.

Belgia ble rammet av terror så sent som 22. mars, da tre bomber ble sprengt. To av disse ble sprengt på Zaventem-flyplassen, mens den siste ble sprengt på en t-banestasjon i sentrum av Brussel.

32 personer ble drept, og over 300 ble skadet i angrepet. Dette var det verste terrorangrepet i Belgias historie.

Så sent som i november i fjor advarte norsk UD om et mulig angrep i Belgia. Da hadde det kommet en konkret trussel i Brussel-regionen, og t-banen ble stengt, mens både fotballkamper og konserter ble avlyst.

Dette var en uke etter at Paris-terroren sjokkerte verden. 129 mennesker ble drept i flere koordinerte angrep på forskjellige steder i Paris. 352 personer ble skadet i det blodige terrorangrepet.

Terrorgruppen som kaller seg Islamsk stat hevder de står bak begge angrepene.

TV 2 / NTB