DØDE ETTER EN ULYKKE: 15 år gammel gikk Axel bort etter å ha blitt påkjørt mens han var ute og syklet. FOTO: Privat
DØDE ETTER EN ULYKKE: 15 år gammel gikk Axel bort etter å ha blitt påkjørt mens han var ute og syklet. FOTO: Privat

Få dager før han døde, tok Axel (15) et valg som reddet fem liv

Kun 15 år gammel hadde Axel en klar holdning til organdonasjon. Denne holdningen skulle vise seg å redde fem andre mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag 21. mars skjedde det som aldri skulle skje. Svenske Malin og Fredrik fikk en telefon, som fortalte at sønnen deres Axel på 15 år var blitt påkjørt av en bil. Han var alvorlig skadet, skriver Expressen.

Da foreldrene kom til sykehuset i Göteborg, gikk det ikke lang tid før de fikk vite at sønnen ikke kom til å overleve.

Ettermiddagen tirsdag 22. mars ble Axel erklært død.

Kun kort tid før ulykken, hadde foreldrene til Axel snakket med tenåringen om organdonasjon, forteller moren i et innlegg på Facebook.

Ville redde andre

Det var faktisk femtenåringen som hadde bragt temaet på banen. Han spurte faren om han hadde villet donere bort sine organer dersom han døde.

– Jeg vet faktisk ikke, svarte faren.

Dette kunne ikke Axel forstå.

– Hva skal du med organene dine når du ikke lever? Bedre at noen andre får dem, sa den reflekterte gutten til faren sin.

Fordi tenåringen hadde tatt opp temaet kun få uker før ulykken, var det enkelt for familien å si ja da sykehuset spurte om Axels organer kunne doneres.

Axels organer reddet livet til fem personer, forteller moren. Blant annet fikk en liten jente hjertet til Axel.

– Det føles helt fantastisk at vår Axel har reddet livet til fem personer, skriver moren i innlegget.

Organdonasjon:

– En avdød kan donere til sammen sju organer: Hjerte, to lunger, lever, to nyrer og bukspyttkjertel.

– Organdonasjon er mulig ved 0,4-0,5 prosent av alle dødsfall.

– De viktigste kriteriene for organdonasjon er at giver og mottaker har samme blodgruppe og har samme høyde og vekt (ved hjerte-, lunge, - og levertransplantasjon).

– Før organdonasjon gjøres en røntgenundersøkelse av hjernen. Er det ikke blodtilførsel til hjernen, er den totalt og uopprettelig ødelagt.

– Det finnes ikke en øvre eller nedre grense for å bli organdonor.

Kilde: Stiftelsen Organdonasjon

Nesten én av tre sier nei

Informasjonssjef i stiftelsen Organdonasjon i Norge, Troels Mathiesen, mener alle burde snakke med barna sine om organdonasjon.

– Det er svært mange unge som har et veldig reflektert forhold til organdonasjon, og for mange av disse er det en selvfølgelighet å redde liv. Tanken deres er ofte: «Hva skal jeg med dem om jeg dør?», forteller Mathiesen, som mener det er opp til foreldrene selv å bestemme hvor tidlig man skal snakke med barna sine om dette.

I en landsdekkende undersøkelse Organdonasjon har gjennomført, viste tallene at kun fire prosent av befolkningen er negative til å donere organene sine.

Likevel får sykehusene avslag i nesten én av tre tilfeller hvor organer kunne ha blitt donert. Dette kommer ofte av at pårørende rett og slett ikke vet hva den avdødes holdning til organdonasjon var.

– Det er veldig viktig at alle formidler sin holdning til organdonasjon til sine nærmeste, oppfordrer Mathisen.

– Hvem kan bli organdonorer?

– Alle kan si ja til organdonasjon. Alle kan ikke bli donorer, men det er ingen aldersgrense, sykdommer eller medisiner som gjør at du ikke kan bli donor. Eldste organdonoren i Norge var 87 år gammel. Det er veldig enkelt å bli organdonorer i Norge; du må faktisk bare si det for å bli det.

– Vår helt

For familien til Axel har det blitt en trøst i sorgen å tenke på at gutten deres reddet flere liv.

– Vi får aldri tilbake Axel, men han vil alltid til å være med oss, på samme måte som han alltid kommer til å være med de personene som lever takket være hans gode gjerning. Han er vår helt, avslutter moren innlegget.