TROLL: Blir du imponert over spåkunstene til denne amerikanske mannen? Da bør du lese videre. Foto: Skjermdump/TV 2
TROLL: Blir du imponert over spåkunstene til denne amerikanske mannen? Da bør du lese videre. Foto: Skjermdump/TV 2

Slik rundlurte «spåmannen» over 200.000 Facebook-brukere

26. desember skrev han: «Prince vil dø, Muhammad Ali vil dø, Kimbo Slice vil dø», eller?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Facebook-posten til en mann ved navn Pablo Reyes har gått viralt de siste dagene, med over 200.000 delinger og nesten 145.000 reaksjoner. Posten er datert 26. desember 2015, og lyder som følger:

«Kall meg gal, men i 2016 blir Hillary Clinton den første kvinnelige presidenten, verden vil gå av skaftet over at en gorilla dør, Prince dør, Muhammad Ali dør, Kimbo Slice dør, Donald Trump dør. USA vil rystes av den verste masseskytingen .. Jeg prøver ikke å skremme noen, men dere vil huske navnet mitt».

Fikk fart på Facebook

Og i løpet av de siste dagene har posten altså fått ekstremt mye oppmerksomhet, og det er ikke så rart. Gorillaen Harambe ble drept i Ohio i slutten av mai da en fireåring falt ned i buret, noe mange ble i harnisk over.

Artisten Prince døde av en overdose i april, mens bokselegenden Muhammad Ali døde 4. juni. Slåsskjempen Kimbo Slice døde av et hjerteinnfarkt to dager senere. Donald Trump lever riktignok, såvidt vi er klar over, i beste velgående.

USA ble natt til søndag rystet av den verste masseskytingen i landets historie, da 49 personer ble drept på nattklubben Pulse i Orlando.

En stor bløff

Med andre ord har denne Reyes truffet på det aller meste, men som nettstedet Mashable skriver, er det hele en stor bløff.

LOGG: Slik sjekker du redigeringsloggen på en Facebook-post. Foto: Skjermdump/TV 2
LOGG: Slik sjekker du redigeringsloggen på en Facebook-post. Foto: Skjermdump/TV 2

Du kan selv se det på en enkel måte, ved å se om Facebook-innlegget er redigert. Da trykker du på pilen i øverste høyre hjørne av innlegget. Deretter trykker du på «Vis redigeringslogg», og vips, så har du svaret.

Reyes har nemlig redigert et innlegg fra 27. desember 2015, der det helt enkelt står «Hvite mennesker utenfor som tar selfier med tornadoer og sånn». En ikke fult så imponerende spådom, men dog.

TROLL: I redigeringsloggen kan du se hva originalmeldingen er, og når Reyes har endret posten. Foto: Skjermdump/TV 2
TROLL: I redigeringsloggen kan du se hva originalmeldingen er, og når Reyes har endret posten. Foto: Skjermdump/TV 2

Slik avslører du dato-trollingen

Du kan også se at han har skrevet det nye innlegget 13. juni i år, altså etter at alt som stemmer i innlegget har skjedd. De eneste spådommene som fortsatt kan skje er at Hillary Clinton kan bli den første kvinnelige presidenten, og at Donald Trump kommer til å dø. Sistnevnte er forsåvidt uunngåelig, hvis han bare mener at det kommer til å skje en gang i fremtiden. Clintons presidentkandidatur er det derimot knyttet noe mer spenning til.

Forøvrig peker Mashable på at Reyes selv skriver på Facebook at han jobber for Huzlers, et nettsted som lurer folk til å dele falske historier på nett.

Så hvis noen av Facebook-vennene dine hevder å ha synske evner om for eksempel vinneren av EM, men spådommen ikke dukker opp før etter at det har skjedd, så vet du nå hva du skal gjøre. Sjekke redigeringsloggen.