USKYLDIG:Teina Pora har sittet i fengsel i 21 år for en forbrytelse han ikke gjorde. Nå får han over 15 millioner i oppreisning av myndighetene i New Zealand. FOTO: Nick Reed/New Zealand Herald via AP
USKYLDIG:Teina Pora har sittet i fengsel i 21 år for en forbrytelse han ikke gjorde. Nå får han over 15 millioner i oppreisning av myndighetene i New Zealand. FOTO: Nick Reed/New Zealand Herald via AP Foto: Nick Reed

Satt 21 år uskyldig dømt i fengsel – får rekordoppreisning

Teina Pora ble dømt for voldtekt og drap i 1994. Nå får han over 15 millioner kroner i oppreisning fra den newzealandske staten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I 1994 ble den newzealandske mannen, Teina Pora (41), dømt for voldtekten og drapet på Susan Burdett i 1992.

Onsdag kunngjorde justisminister i New Zealand, Amy Adams, at Pora vil motta 2,5 millioner newzealandske dollar i oppreisning.

Med dagens valutakurs vil beløpet tilsvare i underkant av 16 millioner norske kroner.

Det er rekord blant landene i det sørlige Stillehavet, ifølge AP.

Brutalt drap

Burdett ble i 1992 på brutalt vis slått ihjel med en baseballkølle i Auckland.

Den da 16 år gamle Pora ble raskt mistenkt, og ble i 1994 dømt for både voldtekten og drapet. Saken mot Pora var i stor grad basert på en tilståelse som plasserte ham på drapsstedet.

I en uavhengig rapport bestilt av statlige myndigheter i New Zealand i 2015, slår den tidligere Høyesterettsdommeren, Rodney Hansen, fast at Pora ble lurt av politiet til å tilstå mot en lovnad om belønning.

I tillegg har Pora føtalt alkoholsyndrom, en sykdom forårsaket av alkoholinntak under svangerskapet, som gjorde hans valg utilregnelige, ifølge dommer Hansen.

De skriver det newzealandske nettstedet Stuff.

– Lidd betraktelig

BEKLAGER: Justisminister i New Zealand, Amy Adams, beklaget til Teina Pora for de 21 årene han satt fengslet. FOTO: Marty Melville/New Zealand Herald via AP
BEKLAGER: Justisminister i New Zealand, Amy Adams, beklaget til Teina Pora for de 21 årene han satt fengslet. FOTO: Marty Melville/New Zealand Herald via AP Foto: Marty Melville

I 1999 ble en annen mann dømt for å ha voldtatt Burdett.

Serievoldtektsmannen, Malcolm Rewa, ble en mistenkt i saken etter DNA-bevis koblet hans sæd til voldtekten. De to juryene kunne derimot ikke konkludere med at Rewa var skyldig i Burdetts mord. I rapporten slår Hansen fast at Rewa var den eneste skyldige i både voldtekten og drapet.

Justisminister Adams fortalte at myndighetene aksepterte konklusjonen i rapporten til Hansen.

Onsdag snakket justisministeren med pressen, og kom med en offisiell beklagelse.

– Jeg vedkjenner at du har lidd betraktelig over de siste to tiårene, inkludert de mange årene du har vært adskilt fra din unge datter. Jeg håper oppreisningen kan hjelpe deg og din familie med å bygge en bedre fremtid, skriver Adams.