Bjarnason historisk for Island: – Et lite mirakel

Tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason ble historisk for Island i oppgjøret mot Portugal.

Portugal – Island 1-1 (1-0 pause):

Nani sendte Portugal i en oppskriftsmessig ledelse før pause, men seks minutter ut i andreomgang ble tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason historisk.

28-åringen utlignet til 1-1 og sørget for at storfavoritt Portugal kun fikk med seg ett poeng i åpningskampen i gruppe F.

Bjarnason spilte 102 kamper og scoret 16 mål totalt for Viking fra 2006 til 2011 og har bodd mesteparten av sitt liv i Figgjo like utenfor Stavanger.

– Det ble kalt et mirakel da Island kom seg til EM, og nå er det er lite mirakel at Island i sitt første mesterskap noensinne tar poeng mot Portugal, konkluderte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

– Island har skrevet historie mot verdenseneren Ronaldo og Portugal. Dette var en minneverdig kveld for Island, konstaterte han.

TV 2-ekspert Petter Myhre var enig.

– Ja, det er det. Dette er stå stort for Island, og igjen var det laginnsatsen og krigingen som ble avgjørende for dem, sa han.

– Vi kan ikke feire for mye
Bodø/Glimt-keeper Hannes Haldorsson sier at Island ikke kommer til å feire 1-1 mot Portugal særlig mye.

– Dette var bare en uavgjort. Vi kan ikke feire for mye. Nei, Jeg føler meg bra. Vi spiller vår første mesterskapskamp og møter et veldig godt lag. Å ta poeng mot et så sterkt lag viser at vi har karakter. Vi klarte å stoppe dem og vi kan være godt fornøyd med prestasjonen vår. Vi visste at dette ville bli som kampen mot Nederland, sa han etter kampen, før han slo fast:

– Vi spilte mot et veldig godt lag og mot den beste spilleren i verden. De siste 30 minuttene var virkelig lange. Når jeg ser på fansen, så blir jeg rørt over å være her. Vi må kontrollere forventningene våre. Vi kan ikke ha nesen i skyene nå. Dette var bare den første kampen. Alt kan skje nå. Vi må komme oss ned på jorden så fort som mulig og begynne å tenke på Ungarn, advarte han.

Sigurdsson: – Det var fantastisk
Islands kanskje største stjerne, Gylfi Sigurdsson, sa dette etter kampen:

– Vi har fått mye selvtillit av dette. Vi er godt fornøyd med å ha fått med oss et poeng. Det er to kamper igjen og vi må vinne minst en av de to neste kampene. Vi ønsker å sikre avansement så tidlig som mulig. Det var helt fantastisk. De sang hele tiden. Jeg tror alle spillerne fikk gåsehud av den støtten vi fikk. Derfor var det viktig å få et poeng slik at supporterne kan få en fin kveld i kveld, sa Premier League-stjernen.

Aron Gunnarsson mener Island fulgte planen til punkt og prikke.

– Fantastisk. Vi har en kampplan før kampen og vi følger den planen perfekt. Vi spiller mot et veldig sterkt portugisisk lag. De gjorde alt for å få det andre målet. Jeg merket at de slappet litt av etter scoringen. Det kan man ikke gjøre mot oss, sa Gunnarsson.

– Jeg sliter litt med lysken, så jeg var ikke helt i form. Jeg bestemte meg for å jobbe meg inn i kampen. Første omgang var ikke så fantastisk, men vi kom mer inn i kampen i andre omgang, oppsummerte han.

Nani: – Vi er skuffet
Portugals målscorer Nani var naturlig nok skuffet etter kun 1-1 mot Island.

– Vi ledet alltid an i kampen, vi var det bedre laget. De klarte kun å angripe oss med langballer, men vi hadde våre sjanser til å score. Dette var den første kampen. Nå ønsker vi å bli bedre og vinne de neste to, sukket han i kampintervjuet etter kampslutt.

– Vi kontrollerte kampen selv i andre omgang, vi flyttet ballen bra, men Island er et godt lag defensivt. De er høye og veldig aggressive, de takler aggressivt og i andre omgang ble ting mer komplisert. Uansett syns jeg vi spilte bra og var best. Nå må vi bare bli bedre, for det handler ikke om hvordan man starter, men hvordan man avslutter, sa den tidligere Manchester United-stjernen.

– Mannen bak Islands første mesterskapsmål noensinne
Portugal fortsatte å skape sjanser og styre spillet etter sidebyttet.

Bare ett minutt ut i 2. omgang skjøt blant annet Cristiano Ronaldo et knallhardt skudd like utenfor lengste stolpe. Igjen slapp Island med skrekken.

Men i det 51. minutt ble Portugals tilskuere helt stille på tribunen.

Tidligere Viking-spiller Birkir Bjarnason fikk stå helt alene på bakerste stolpe og utlignet til 1-1 etter en islandsk kontring.

– Birkir Bjarnason scoret et historisk mål i St. Etienne! Denne dagen var nesten perfekt og ble enda bedre nå for Island. Mannen bak Islands første mesterskapsmål noensinne er Birkir Bjarnason. Gratulerer, Island, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter Bjarnasons 1-1-scoring.

Etter scoringen la Island seg lavt og Portugal dominerte banespillet.

20 minutter før slutt kunne Portugal tatt ledelsen og Nani blitt tomålsscorer, men avslutningen strøk stolpen.

Island var imidlertid hele tiden farlige på kontringer, og de lange innkastene fra Aron Gunnarsson inn i boksen til Portugal skapte ofte problemer for storfavorittene.

Portugal jaget og jaget vinnermålet, men Island klarte sensasjonelt 1-1 i St. Etienne.

Skremmeskudd fra Island i åpningsminuttene
Island viste liten respekt for Portugal og fikk en gyllen mulighet til å ta ledelsen allerede etter to minutters spill.

Gylfi Sigurdsson driblet seg fri fra kanten, men avslutningen ble reddet av Rui Patrício.

Det var imidlertid Portugal som var giftigst i åpningsminuttene. Anført av den nye spissduoen Cristiano Ronaldo og Nani skapte de mørkerøde en rekke store sjanser og Island fikk raskt nok med å forsvare seg.

Etter 20 minutter fant Ronaldo spissmakker Nani med et perfekt innlegg fra kanten. Nani traff ballen perfekt med hodet, men på mesterlig vis fikk Islands sisteskanse Hannes Halldórsson reddet avslutningen.

– Island kunne ikke stå imot dominansen
Fem minutter senere ble Ronaldo spilt alene gjennom. Superstjernen bommet på avslutningen og Island kunne puste lettet ut.

I det 32. minutt sprakk nullen for Island. Nani plasserte ballen enkelt og kontant i mål etter et innlegg fra kanten.

Scoringen til Nani var forøvrig det 600. målet totalt i EM siden 1960 og første gang Nani har scoret i to kamper på rad for Portugal siden 2008.

– Det var et vakkert angrep av Portugal og Nani kunne juble for sitt 19. landskampsmål totalt. Her scoret han på sin andre mulighet i kampen, og Island kunne ikke stå i mot dominansen, sa TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter scoringen.

Scoringen til Nani sørget for at Portugal kunne gå til pause med en 1-0-ledelse.

– Det var en omgang delvis som forventet. Portugal skapte trøbbel for Island, det er det ingen som helst tvil om. Men Portugal er jo et av de lagene mange holder som favoritt til å vinne EM, poengterte Alsaker etter de første 45 minuttene i St. Etienne.

Island er EM-debutant
Island er sammen med Albania ett av to lag som debuterer i dette EM. Med sine 330 000 innbyggere er de den minste nasjonen som noensinne har kvalifisert seg til EM.

Til sammenligning har Portugal 32 ganger så mange innbyggere.

Portugal har spilt sju EM, og Frankrike-EM er deres sjette mesterskap på rad.

Nasjonen har aldri røket ut i gruppespillet i EM-sammenheng. I 2004 kom de til finalen mot vertsnasjonen Hellas.

Den kampen vant Hellas 1-0 etter en oppvisning i forsvarsspill fra Otto Rehhagels disipler.

Slik startet lagene:

Portugal (4-3-1-2): 1 Rui Patrício – 11 Vieirinha, 3 Pepe, 6 Ricardo Carvalho, 5 Raphaël Guerreiro – 10 João Mário, 13 Danilo Pereira, 8 João Moutinho – 15 André Gomes, 17 Nani – 7 Cristiano Ronaldo

Island (4-4-2): 1 Hannes Halldórsson – 2 Birkir Már Sævarsson, 14 Kári Árnason, 6 Ragnar Sigurdsson, 23 Ari Skúlason – 7 Jóhann Berg Gudmundsson, 17 Aron Gunnarsson, 10 Gylfi Sigurdsson, 8 Birkir Bjarnason – 15 Jón Dadi Bödvarsson, 9 Kolbeinn Sigthórsson

Dommer: Cüneyt Çakir

Spill EM-manager her!