Hadde ikke scoret siden 2014 – her ender han måltørken

Adam Szalai scoret det første målet da Ungarn vant for første gang siden 1964.

Østerrike - Ungarn 0-2:

Norges overmenn i EM-kvalifiseringen viste at de ikke er i mesterskapet på ferie etter en meget imponerende 2-0-seier mot nabolandet Østerrike.

Den store helten ble Hannover-spissen Adam Szalai som overlistet keeper Robert Almer i det 64. minutt.

Szalai, som ikke hadde scoret på det ungarske landslaget siden 2014.

Da Østerrike sendte alt fremover i jakt på et utligningsmål åpnet spillet seg og Zoltan Stieber kunne lett gjøre 2-0 i det 87. minutt. Ungarn innkasserte dermed sin første seier i et EM-sluttspill siden 1964.

Dermed lever drømmen om videre avansement i beste velgående for Ungarn, mens Østerrike må heve prestasjonsnivået mot Portugal og Island.

Full fres og joggebukse-legende
Det skulle ikke ta lang tid før favorittene fra Østerrike skulle introdusere seg. Allerede etter 30 sekunder hamret David Alaba ballen i stolpen.

Samme mann var frempå noen minutter senere da Stokes Marko Arnautovic fant Bayern München-mannen på vei inn i boksen. Gabor Kiraly reddet mesterlig for Ungarn.

Norges overmenn i EM-kvalifiseringen vartet ikke opp med de største sjansene, men både Laszlo Kleinheisler og Balasz Dszudzak hadde muligheter til å sjokkere Østerrike.

Likevel skal de nok prise seg lykkelige for at mannen i joggebuksene helt bakerst var såpass patent som han var. For med sine 40 år ble Gabor Kiraly tidenes eldste til å spille i et EM-sluttspill.

I det 35. minutt viste han at alderen ikke nødvendigvis betyr at han ikke lenger har kvaliteten inne. Aleksander Dragovic la ballen langt som så ble headet ned av Marc Janko lengst fremme.

Han fant Zlatko Junuzovic som hamret til, men Kiraly reagerte raskt nok til å bokse ballen ut til corner. En mesterlig redning fra veteranen i joggebuksene for Ungarn.

Østerrike avsluttet omgangen med en kjempesjanse der Martin Harnik skled i avslutningsøyeblikket etter å ha blitt spilt frem av Marko Arnautovic. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0 i Bordeaux.

Fra måltørke til nasjonalhelt
Selv om Østerrike presset på tidlig i den andre omgangen så var det Ungarn og Dzsudzsak som kom til den første store sjansen i den andre omgangen. I det 55. minutt rev han seg innover og hamret til. Keeper Robert Almer måtte slå ballen ut til corner.

Og så skjedde det. Adam Szalai og Kleinheisler kombinerte fint og plutselig så var det vidåpent i det østerrikske forsvaret. Etter å ha fått ballen under kontroll klarte Szalai å presse den forbi Almer og Ungarn hadde tatt ledelsen etter 61. minutter.

For Szalai var det hans første mål det ungarske landslaget siden 14. oktober 2014. Han valgte nok det perfekte tidspunkt å ende den måltørken.

Og vondt skulle bli verre for Østerrike. For i det 66. minutt smalt Martin Hinteregger ballen i mål, men den franske dommer hadde blåst for noe annet inne i boksen. Han hadde nemlig notert seg en stygg takling fra Dragovic som fikk sitt andre gule, og Østerrike var redusert til ti.

I det 70.minutt var Krisztian Nemeth nær ved å gjøre 2-0 på et fantastisk langskudd, men igjen var Almer fint ute med armen og fikk slått ut til corner.

Østerrike presset på for en utligning, men det ville seg ikke for Marcel Kollers menn. Ungarerne stod kompakt og godt i forsvar og nektet østerrikerne de helt store sjansene.

Og når de kom igjennom stod Kiraly, hvis første landskamp var i 1998 mot nettopp Østerrike, som en levende vegg. Dermed kunne han og Ungarn strekke armene i været da den franske dommeren blåste i fløyta for første gang.

I det 87. minutt skulle de sikre seieren når Østerrike sendte alle menn fremover. Innbytter Zoltan Stieber ble spilt fri av en annen innbytter, Tamas Priskin, som vippet ballen elegant over keeper Almer. Dermed var en sensasjonell seier sikret for Ungarn.

EMs kanskje største overraskelse var et faktum.