«Daniel Halaby» som selv er homofil syrer bosatt i Tyrkia, ser på bilder av homofile som blir henrettet av IS i hjemlandet. (AP Photo/Hussein Malla)
«Daniel Halaby» som selv er homofil syrer bosatt i Tyrkia, ser på bilder av homofile som blir henrettet av IS i hjemlandet. (AP Photo/Hussein Malla) Foto: Hussein Malla

Homofile Daniel (26) ble forrådt av barndomsvennen og måtte flykte

IS straffer homofile ved å dytte dem utfor høye bygninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Massedrapsmannen som drepte 49 personer på en nattklubb for homofile i Orlando, Florida, sverget troskap til Islamsk Stat (IS) under massakren. Han var selv muslim med aner fra Afghanistan, og flere personer hevder at han også var homofil og en stamgjest ved nattklubben.

Mange muslimer mener homosekusalitet er en synd. I noen deler av den arabiske verden blir homoseksuelle arrestert og dømt til fengsel eller fysisk avrettelse som pisking eller steining. Homofile i regionen lever som regel i skjul i frykt for å bli avslørt.

Bestialsk dødsstraff

Terrororganisasjonen IS, som har en ekstrem radikal tolkning av Islam sier at homofile skal kastet ned fra en høy bygning. Hvis fallet ikke dreper dem, skal de steines til døde.

De siste to årene har IS' propagandaapparat publisert flere videoer av homofile som kastes utfor høye bygninger i Irak og Syria. Maskerte IS-krigere holder homofile etter beina mens de dingler utenfor kanten før de slippes ned med hodet først.

Før IS' framvekst, var denne metoden sjelden brukt, selv om det har kommet noen rapporter om denne type henrettelse utført av andre jihadistgrupper, skriver nyhetsbyrået AP.

Det står imidlertid ingenting om at homofili skal straffes med døden i Koranen. Det står at menn som har sex med menn skal straffes, men ikke på hvilken måte. Det står også at de ikke skal forfølges hvis de angrer på handlingen.

Tanken om dødsstraff kommer fra Hadith - nedskrevne fortellinger om hva profeten Muhammed har sagt eller gjort. Fortellingene her gjengir ulike metoder for dødsstraff, og enkelte historier handler om mildere straffer under visse omstendigheter.

Rystende vitneskildringer

Minst 36 menn i Syria og Irak har blitt henrettet for deres seksuelle legning ifølge organisasjonen OutRight Action International.

I desember 2015 besøkte en av APs journalister Palmyra i Syria. Her fikk han førstehånds vitneskildringer om to homofile menn, Hawas Mallah (32) og Mohammed Salameh (21) som ble dømt til døden av IS.

De skulle kastes utfor Wael Hotel. «Dommeren» spurte Mallah om han var fornøyd med dommen som kunne rense ham for hans synder.

– Jeg ville foretrukket om du skjøt meg i hodet, svarte Mallah hjelpeløst.

Salameh skal ha tryglet om å bli spart og lovet å aldri ha sex med en mann igjen. Det var ingen bønn. Begge to ble ført opp på taket, fikk bind for øynene, og dyttet utfor det fire etasjer høye hotellet.

Forrådt av barndomsvenn

AP møtte en 26 år gammel homofil syrer som flyktet til Tyrkia for to år siden. Han snakker under forutsetning om at han omtales som «Daniel Halaby». Dette er seudonymet han bruker som politisk aktivist.

Daniel Halaby ble intervjuet at AP i oktober 2015. Han flyktet fra Syria fordi en barndomsvenn fortalte IS at han var homofil, og jobber nå i det skjulte for lesbiske og homofiles rettigheter i regionen. (AP Photo/Hussein Malla)
Daniel Halaby ble intervjuet at AP i oktober 2015. Han flyktet fra Syria fordi en barndomsvenn fortalte IS at han var homofil, og jobber nå i det skjulte for lesbiske og homofiles rettigheter i regionen. (AP Photo/Hussein Malla) Foto: Hussein Malla

Han selv ble forrådt av en barndomsvenn som visste om hans homoseksualitet, og han måtte flykte fra hjembyen Aleppo.

– Han visste alt om meg. Han visste at jeg var homofil og at jeg ikke var religiøs. Jeg er sikker på at det var han som anga meg til IS, sier han.

Han forteller at han våkner av mareritt om natten, og at han føler seg hjelpeløs om dagen.

Tegn til liberalisering

Selv om mange muslimske ledere og følgere i tradisjonelle muslimske land fordømmer homofili, er det tegn til liberalisering flere steder.

I USA støtter 40 prosent av landets muslimer ekteskap mellom mennesker av samme kjønn. I tillegg har flere muslimske lærde, hovedsaklig i Vesten, begynt å se over de gamle tekstene, og mener konklusjonen om total fordømmelse er en mistolkning.