Nå blir det dyrere å bare la P-boten ligge

Regningen kan ende på flere tusen kroner.

Det blir nye regler for parkeringsselskapene fra nyttår. Målet er å gjøre det enklere og mer oversiktlig for brukerne, men det kan også føre til langt høyere regning for de som parkerer feil. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX .
Det blir nye regler for parkeringsselskapene fra nyttår. Målet er å gjøre det enklere og mer oversiktlig for brukerne, men det kan også føre til langt høyere regning for de som parkerer feil. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX . Foto: Erichsen, Jarl Fr.

Det er ikke mye som irriterer mer enn å komme tilbake til bilen, bare for å se en gul lapp festet under vindusviskeren. Parkeringsbøter er en sur ekstrautgift, som jo egentlig er ganske unødvendig.

I dag er det slik at du ikke kan få mer enn èn bot om gangen.

Noen har nok vært litt flinke til å spekulere i dette. Når boten er mottatt, er på mange måter skaden skjedd, og da kan bilen like godt bli stående en stund til. Kanskje til og med flere dager.

Men fra nyttår blir det nye regler, og da blir også dette smutthullet fjernet.

Får parkeringsbot på egen tomt

Kan blir steindyrt

– Hvis du står parkert på et sted i over tre døgn, da skal prisen for de tre døgnene legges til det parkeringsbota koster, sier Lars Monsen i Norpark, bransjeforeningen for all parkeringsrelatert virksomhet i landet, til NRK.

På enkelte parkeringsplasser, kan det betyr at regningen ender på flere tusen kroner.

Det er heller ikke slik at dette er siste utvei, for parkeringsselskapene. Hvis bøtene ikke virker, kan bilene nemlig taues bort, enten av kommunen eller private selskap.

Er dette verdens dårligste parkering?

Bedre vern

Dette blir resultatet når Regjeringen innfører felles standarder og regler for alle landets parkeringsselskap fra neste år.

Selv om det kanskje ikke høres slik ut, basert på det som står over, er tanken at brukerne skal få et bedre vern, og at det skal bli enklere å følge regelverket.

Må vente minst fem minutter

Samferdselsmininster Kjetil Solvik-Olsen (Frp) forteller at alle landets parkeringsselskap må følge regelverket, og også underkaste seg kjennelser fra en ny parkeringsklagenemnd.

Det skal også bli enklere for brukerne å legge inn en klage.

Parkeringsvaktene på sin side, er pliktig å vente minst fem minutter etter at billetten er gått ut, før de gir en bot.

Tidligere har det vært opp til parkeringsselskapene å fastsette hvor høye gebyrene skal være. Fra nyttår blir det imidlertid faste satser på 300-, 600-, eller 900 kroner.

Slik blir de nye parkeringsreglene

– Parkeringsselskapene kan ikke lenger bestemme gebyrnivået for parkeringsovertredelser.

Fra 2017 kommer felles gebyrsatser. Disse er:

– 300 kroner for de minst alvorlige foreteelsene.

– 600 kroner for «alminnelige» foreteelser som ikke å ha betalt for parkeringen.

– 900 kroner ved feilparkering på parkeringsplasser for forflytningshemmede. (©NTB)

Slik slipper du unna parkeringsboten