FORSINKELSER: På Bergen Lufthavn Flesland er det store forsinkelser tirsdag formiddag. Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2
FORSINKELSER: På Bergen Lufthavn Flesland er det store forsinkelser tirsdag formiddag. Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2

Flykaos på Vestlandet – forsinkelser etter radarproblemer

Tekniske problemer førte luftrommet over Vestlandet var stengt tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er flykaos på Vestlandet, skriver Bergens Tidende.

– Det er en utfordring med luftrommet over Vestlandet, sier lufthavnssjef Aslak Sverdrup på Flesland til avisen.

Feilen er lokalisert i Stavanger. Klokken 13.35 melder Avinor at feilen er rettet, og at luftrommet er åpent igjen. Det er forventet forsinkelser utover tirsdagen.

– Vi oppdaget en ustabilitet i datasystemene vi bruker i kontrollsentralen i Stavanger. Det var aldri fare for de flyene som var i lufta, men vi har valgt å ikke slippe inn flere fly i luftrommet før situasjonen er avklart, sier direktør i underveistjenster i Avinor, Jan Gunnar Pedersen, til TV 2.

Kontrollsentralen i Stavanger kontrollerer luftrommet mellom Stavanger i sør og Sogn i nord.

– Vi har fått tilbakemelding på at feilen er lokalisert og driver nå og tester. I løpet av en halvtime tror vi alt er løst, sier Pedersen.

Feilen fører til forsinkelser i flytrafikken, men det jobbes for fullt med å utbedre feilen.

Reisende bes møte til normal tid, og forholde seg til informasjon fra sitt flyselskap om reisen.

Totalt er flyplassene på åtte forskjellige steder berørt: Bergen, Stavanger, Haugesund, Førde, Florø, Sandane, Sogndal og Stord.

– Vi har fått noen utstyrsproblemer på kontrollsentralen på Sola. Vi er i ferd med å lokalisere feilkilden. Feilen var såpass alvorlig at vi ikke vil slippe flere fly ut eller inn av luftrommet, opplyser Jan-Gunnar Pedersen, direktør for underveistjenester i Avinor, til Rogalands Avis.

Også helikoptertrafikken er berørt, men nødflyginger omfattes ikke av flyforbudet, som strekker seg fra området vest for Kjevik utenfor Kristiansand til nord i Sogn og Fjordane.

Avinor opplyser til NRK at tekniske problemer er årsaken til at deler av det norske luftrommet er stengt tirsdag formiddag.

NTB/TV 2

FORSINKELSER: Feilen er lokalisert, og Avinor håper å ha rettet feilen rundt klokken 12. Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2
FORSINKELSER: Feilen er lokalisert, og Avinor håper å ha rettet feilen rundt klokken 12. Foto: Ingvil Teige Stiegler / TV 2