SORG: Ekteparet Adele og Jennifer Hoppe-House deltok i en minnestund for ofrene etter massakren i Orlando. Foto: Reuters
SORG: Ekteparet Adele og Jennifer Hoppe-House deltok i en minnestund for ofrene etter massakren i Orlando. Foto: Reuters

– Umulig å ta et oppgjør med homohat uten å ta et oppgjør med religionene

Redaktør Hilde Sandvik mener muslimer i Norden må stå opp og vise at de ikke lenger kan tolerere diskriminering av homofile i religionens navn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidligere kulturredaktør i Bergens Tidende, nå grunnlegger og redaktør i det ferske magasinet Broen.xyz, Hilde Sandvik, mener muslimske ledere i Norden bør ta et oppgjør med homohat i kjøvannet av massakren i Orlando.

«Det er umulig å ta et oppgjør med homohat uten å ta et oppgjør med religionene», skriver hun på lederplass.

– Da dette skjedde i Orlando så kjente jeg at nok er nok. Jeg har inntrykk av at vi i altfor lang tid har tolerert diskriminering av homofile i religionens navn, og det skjer over hele verden. Sånn kan vi faktisk ikke tolerere lenger, sier hun til TV 2.

Sandvik sikter også til at homofili er forbudt i nesten 80 land i verden, og at de aller fleste er muslimske land.

– Det er ti land der det faktisk er dødsstraff for homofili, noen av disse landene har vi diplomatiske forbindelser med. I overveiende grad er dette muslimske land. Dette er en genuin sjanse for muslimer i Norden til å reise seg og vise at dette ikke er noe som en verken kan godta, tolerere eller være med på, sier hun.

– Har noe med religion å gjøre

Sandvik mener det var friheten som ble slaktet ned i Orlando, og at det ikke lenger går an å si at det ikke har med religion å gjøre.

«I religionens navn har vi godtatt diskriminering av annerledeselskende som vi ikke tolererer diskriminering av noen annen gruppe. Vi godtar at landene våre har diplomatiske forbindelser med stater som steiner mennesker som elsker feil kjønn. Vi deler ut statsstøtte til organisasjoner som deler slike holdninger innen våre egne grenser», skriver hun.

– Én ting er de ekstreme gruppene, men den type holdninger finnes langt inn i de klassiske alminnelige menighetene. Det er der det største problemet ligger. Alle de som tier stille. Alle de som hører forkynnelse og ikke sier noe. Det er der den store kampen må stå, slik den har gjort i den norske kirken, mener Sandvik.

Får hatefulle meldinger

REDAKTØR: Hilde Sandvik, grunnlegger og redaktør av Broen.xyz. Foto: TV 2
REDAKTØR: Hilde Sandvik, grunnlegger og redaktør av Broen.xyz. Foto: TV 2

Daglig leder i den minoritetspolitiske tenketanken Minotenk, Linda Noor, mener det er en utbredt negativ holding mot homofile blant norske muslimer.

– Det tror jeg skyldes at patriarkalske holdninger står veldig sterkt i muslimske samfunn generelt. Det gjør at seksuelle minoriteter, kvinner og andre som ikke er øverst i det hierarkiet, vil være skadelidende, sier hun til TV 2.

Noor har selv konvertert til islam og opplever å få mange hatefulle meldinger ved å vise sin støtte til homofile.

– Det har blitt bedre, men det er noe av det som vekker sterkest reaksjoner. Når det gjelder kampen for homofiles rettigheter og likeverd, så vekker det mye sinne. Det gjør at mange kvier seg for å gå ut i de debattene dessverre, sier hun.

– Islam skiller seg ut

KONVERTERT: Linda Noor i tenketanken Minotenk har selv konvertert til islam. Foto: TV 2
KONVERTERT: Linda Noor i tenketanken Minotenk har selv konvertert til islam. Foto: TV 2

Minotenk har i lengre tid samarbeidet med organisasjoner med homofile av etnisk minoritetsbakgrunn.

– Vi har sett hvor vanskelig det kan være å leve som skeiv i Norge hvis en for eksempel har muslimsk eller annen bakgrunn. Det er heldigvis et stort mangfold innen islam, de aller fleste norske muslimer vil nok ikke mene at homofile bør straffes med døden. Men det er klart at islam skiller seg ut med at det innen teologien og blant de såkalte skriftlærde faktisk er personer som forkynner dødsstraff, sier Noor.

Homofile muslimer truet

Undersøkelser har vist at mange unge norske muslimer med homofil eller lesbisk legning føler seg truet av sine egne, noe paraplyorganisasjonen islamsk råd forsøker å endre.

– Det er tragisk og uakseptabelt. Vi må alle jobbe sammen for å motarbeide slike krefter som ikke har aksept for mangfoldet. Jeg eller andre skal ikke moralisere over andres liv, sier generalsekretær Mehtab Afsar i islamsk råd til TV 2.

– Ikke noe med islam å gjøre

Han er helt uenig med stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde fra FrP som på sin Facebook-side skriver at angrepet på homofile i Orlando har noe med islam å gjøre.

– Dette er gjort av en person som har hatt psykiske problemer, noe blant annet hans eks-kone har bekreftet. Han har hatt hat mot homofile og i tillegg hatt tilgang til våpen som sikkerhetsvakt. Hvis det var slik at dette hadde noe med islam å gjøre, så ville vi hatt over 1,6 milliarder muslimer som gikk rundt og tok til orde for å drepe de man var uenig med. Dette har ikke noe med islam å gjøre, og vi fordømmer denne terrorhandlingen på det sterkeste, sier Afsar.