Nordmenn snobber ned i ferien – dropper ferieluksus

Stadig flere nordmenn legger sommerferien til Norge, og Turistforeningen melder om sterk medlemsvekst.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste årene har det vært en jevn økning i antallet nordmenn som planlegger norgesferie. I Finn.nos årlige ferieundersøkelse oppgir én av tre nordmenn at de skal feriere i Norge i år.

Se mer om nordmenns ferievaner i klippet øverst i saken. Her kan du blant annet se hvilke av Turistforeningens turer som er mest populære.

Ikke så kravstore

Når vi ferierer i Norge, Sverige eller Danmark vil mange bo i feriehus eller hytter. Undersøkelsen viser en trafikkøkning på utleiesidene på 42 prosent sammenlignet med i fjor.

Men luksus ser ikke ut til å være så viktig for nordmenn. I en undersøkelse YouGov gjorde for FINN reise i juni, svarte over halvparten at den forrige boligen de leide hadde en standard midt på treet. I følge Finn.no kan vi se en tydelig tendens til at nordmenn snobber ned på bostandarden.

– Økende arbeidsledighet og svak krone gjør nok at noen er litt mer forsiktige med pengebruken. Undersøkelsen viser likevel at de fleste har samme feriebudsjett som i fjor, sier kommersiell direktør i FINN reise, Terje Berge

Økning i nærturer

Turistforeningen opplever en sterk medlemsvekst og bygger stadig nye hytter, forteller generalsekretær i Nils Øveraas til TV 2 Nyhetskanalen.

Han forteller også at det er blitt mer populært å dra på nærturer der du bor.

Øveraas tror dette har sammenheng med det grønne skiftet.

– At du rett og slett lar være å reise så langt, men tar toget eller bussen.

– Velger trygge land

Selv om mange skal feriere i Norge, er det fortsatt 33 prosent som planlegger å kombinere norgesferie med utenlandsferie.

Berge sier nordmenn velger land de opplever som trygge.

– Slik undersøkelsen viser er det Sverige og Danmark som er på topp etterfulgt av Spania, Hellas, Kroatia og Bulgaria. Land som du forbinder som ganske trygt og greit for familien, sier han.