SPRENGTE VEGGEN: Etter tre timer aksjonerte politiet mot nattklubben Pulse. De sprengte den ene veggen på bygningen, tok seg inn og skjøt gjerningsmannen. Foto: Reuters
SPRENGTE VEGGEN: Etter tre timer aksjonerte politiet mot nattklubben Pulse. De sprengte den ene veggen på bygningen, tok seg inn og skjøt gjerningsmannen. Foto: Reuters Foto: JIM YOUNG

Var fanget i et tre timer langt mareritt

Politiet etter massakren: – Rekk opp hånda hvis du lever

Mens massedrapsmann Omar Mateen lo og skjøt vilt rundt seg, spilte folk på nattklubben Pulse døde – i håp om å overleve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

49 mennesker ble natt til søndag skutt og drept på nattklubben Pulse i Orlando, Florida.

I hele tre timer pågikk det vanvittige dramaet før massedrapsmannen Omar Mateen ble skutt.

Mange av de som overlevde spilte døde for å slippe unna Mateen, som begynte å skyte like etter klokken 02.00.

Da gjerningsmannen var skutt turte de overlevende etter hvert å bevege seg.

Inne i lokalene ble det ropt: – Rekk opp hånda hvis du lever! skriver CNN. Det skal ifølge KTLA ha vært politiet som ropte dette.

På nattklubben var lyden av ringende telefoner øredøvende.

Gisler på toalettene

Tre timer tidligere var det få som faktisk forsto hva som var i ferd med å skje på den populære nattklubben.

– Det var ingen som la to og to sammen før det femte eller sjette skuddet. Etter mellom 10 og 20 skudd gikk det virkelig opp for folk hva som var i ferd med å skje, forteller overlevende Luis Barbano til CNN.

Mange av de som var på nattklubben forsøkte etter hvert å gjemme seg på toalettene.

New York Times har snakket med én av de som løp for livet. Han ønsker ikke stå frem med fullt navn, og kaller seg bare «Orlando». Han forteller at han og én venninne løp inn på en av basene på toalettene. Der gjemte de seg over toalettet, slik at de var skjult.

Ba for sine liv

Etter en stund kom drapsmannen inn på toalettene. Der begynte han rolig og kontrollert å skyte hver og en som gjemte seg i båsene.

– Folk skrek og ba for sine liv, forteller Orlando.

Han sier gjerningsmannen beveget seg mellom lokalet og toalettene. Da han kom tilbake sa han at gislene ikke måtte skrive meldinger til noen utenfor og ikke ringe nødtelefonen. Med rolig stemme fortalte Mateen at han sverget troskap til IS og at USA måtte stoppe bombingen i Syria umiddelbart.

Mens han oppholdt seg på badet skal gjerningsmannen ha brukt både vasken og håndtørkeren.

Mannen som overlevde forteller at gjerningsmannen sjekket om de han hadde skutt var døde, og på et tidspunkt ble også Orlando pirket på. Da lå han på toalettgulvet og spilte død.

Ond latter

Norman Casiano (25) forteller til NY Times at han kastet seg mot gulvet da han hørte de første skuddene. Han krøp mot toalettene, men ble skutt to ganger i ryggen.

– Jeg hørte bare latter. Han lo en ond latter jeg aldri kommer til å glemme. Det var en latter som sa; Ha, jeg klarte det, forteller Casiano.

Til tross for at han var alvorlig skadd klarte 25-åringen å komme seg ut av bygningen da gjerningsmannen forlot toalettene.

Det var først klokken 05.35 at politiet stormet nattklubben og skjøt Mateen.