11 bilførere måtte se at skiltene deres ble klippet – og deretter sette igjen bilen sin. Det blir ikke billig å få dem tilbake. Foto: Statens vegvesen/twitter.
11 bilførere måtte se at skiltene deres ble klippet – og deretter sette igjen bilen sin. Det blir ikke billig å få dem tilbake. Foto: Statens vegvesen/twitter.

Vegvesenets superscanner slo til igjen

Slik så det ut etter kontrollen...

Flere hundre tusen norske biler skulle egentlig ikke vært på veiene. Årsakene til det er flere: Svært mange bileiere har ikke betalt årsavgift tross flere purringer, og har dermed fått begjæring om avskiltning.

Andre igjen har ikke gyldig forsikring, eller de har ikke hatt bilen inne til obligatorisk kjøretøykontroll (også kalt EU-kontrollen) innen fristen.

Filmet og scannet

Både politi og Statens vegvesen har fokus på å luke disse bilene ut fra trafikken. Automatisk skiltscanner er et svært verdifullt hjelpemiddel i så måte. Denne kan monteres på biler, eller plasseres i veikanten.

Her blir alle registreringsnumre filmet og scannet – og så umiddelbart sjekket opp mot registrene. Dermed er det enkelt å plukke ut kjøretøyer som bør stoppes på kontrollpostene.

Akkurat det skjedde i Porsgrunn mandag. Mandag kveld sendte Vegvesenet ut en liten rapport på twitter:

Ingen bønn: Her ble skiltene klippet

Måtte la bilene stå

Her opplyser de at hele 3.461 biler ble kontrollert, for betalt årsavgift og gyldig forsikring. Og langt fra alle hadde orden i sysakene. Da kontrollen ble avsluttet, sto det igjen 11 biler med nyklippede skilter på kontrollplassen.

Eierne måtte altså la bilene stå, og komme seg videre på annen måte.

De som ikke har betalt årsavgiften, får ikke igjen skiltene helt uten videre. Nei, de må først betale avgiften, så alle tilleggsgebyrer. Dessuten påløper det gebyr til Statens vegvesen for å få skiltene tilbake.

LES OGSÅ: Plutselig hadde familiebilen fått svenske skilter