NATTSVERMEREN: Anthony Hopkins i hans mest ikoniske film, Nattsvermeren fra 1991. Foto: Bilde fra Nattsvermeren/Orion Pictures
NATTSVERMEREN: Anthony Hopkins i hans mest ikoniske film, Nattsvermeren fra 1991. Foto: Bilde fra Nattsvermeren/Orion Pictures

Anthony Hopkins avslører: Stilte Nattsvermeren-ultimatum

LOS ANGELES (TV 2): Anthony Hopkins snakker ut om rollen han visste ville være hans største noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes det er utrolig å tenke på hvor tilfeldig alt er, sier Anthony Hopkins da han møter fans og presse i LA under et Emmy-arrangement hvor TV 2 var tilstede.

78-åringen kan i dag se tilbake på en formidabel karriere. Han anses som en av verdens beste skuespillere, har en Oscar og to Emmy-statuetter på peishylla, og ble slått til ridder i 1993. Men det var slettes ikke opplagt at bakersønnen Hopkins skulle erobre verden. Under oppveksten i Wales bekymret familien hans seg for hva det skulle bli av unge Anthony, siden han ikke var spesielt skoleflink.

– Jeg husker at bestefar sa til mamma: «Anthony har et stort hode, synd det ikke er noe særlig i det», forteller Hopkins med et smil.

Kunne blitt bussjåfør

Vendepunktet kom da faren hans tok ham med for å se Chaplin-filmen «Limelight» i 1952 på den lokale kinoen.

– «Limelight» inspirerte meg til å tenke at jeg kunne ha en fremtid som skuespiller, og filmen gjorde så stort inntrykk på meg at jeg skrev brev til Chaplin. Jeg fikk svar også! forteller han.

Åtte år senere hadde han sin scenedebut på Palace Theatre i Wales, hvor han etter hvert ble oppdaget av skuespillerlegenden Laurence Olivier. Sistnevnte sørget for at Hopkins fikk plass ved prestisjetunge Royal National Theatre i London. Der trivdes han i flere år, men moroa tok brått slutt da skuespilleren måtte medvirke i et stykke hvor den krevende John Dexter hadde regien.

– Han var en ypperlig regissør, men jeg kunne ikke fordra ham. Han brukte meg som hoggestabbe, og til slutt fikk jeg nok, forteller han.

Sa opp på dagen

Det endte med at Hopkins sa opp på dagen, til tross for trusler om at han aldri kom til å få jobb som skuespiller igjen.

– Det ga jeg fullstendig blanke i, så lenge jeg slapp å lide meg igjennom flere dager med den fæle regissøren. Akkurat da synes jeg faktisk det hadde vært helt greit å begynne å jobbe som bussjåfør i stedet, forteller han.

Skjebnen ville det imidlertid annerledes. Bare noen uker etterpå kapret Hopkins en av sine første filmroller, og bestemte seg deretter for å prøve lykken i Amerika. I dag er han takknemlig for at han fikk fortsette som skuespiller.

– Hvis ikke hadde jeg nok vært død nå. Jeg hadde drukket meg i hjel. På den tiden hadde jeg et alvorlig alkoholproblem, og det ødela nesten hele livet mitt, forteller han åpenhjertig.

Veien til Hannibal Lector

I 1975 satte han korken i flasken for godt, og fem år senere ble han tilbudt å spille Dr. Frederick Treves i «Elefantmannen». Lite ante skuespilleren at det skulle siden lede til hans mest ikoniske rolle. For Hopkins’ innsats fanget oppmerksomheten til Jonathan Demme, og da regissøren ti år etter skulle finne noen til å spille rollen som den sinnssyke Hannibal Lecter tenkte han at Hopkins kanskje kunne passe. Skuespilleren husker svært godt at agenten hans ringte og ville at han skulle lese manuset til «Silence of the Lambs».

– Jeg spurte ham om det var en barnefilm, noe han kunne avkrefte, men han fortalte meg egentlig ikke så mye. Bare at Jodie Foster skulle spille i filmen og at jeg var aktuell for rollen som Lecter, forteller Hopkins.

Etter å ha leste knappe femten sider, ringe han agenten sin igjen. Skuespilleren ville vite om han var blitt tilbudt rollen, og fikk beskjed om at nei, sånn var det ikke. Da kom Hopkins med et ultimatium: Han ville ikke ville lese en eneste setning til før han visste om han fikk rollen.

– Jeg forklarte at dette hadde potensiale til å bli mitt livs rolle, og jeg vil ikke lese mer før jeg visste at den var min, forteller han.

PRESENTERER SIN NYE FILM: Anthony Hopkins snakker om The Dresser. Foto: AP
PRESENTERER SIN NYE FILM: Anthony Hopkins snakker om The Dresser. Foto: AP Foto: Frederick M. Brown

Fikk rollen etter «Elefantmannen»

Tre timer senere ringte agenten tilbake og sa at ikke bare hadde Hopkins fått rollen, men at Demme var på vei til London for å møte ham. De to spiste middag dagen etter, og da kunne ikke skuespilleren dy seg. Han ville vite hvorfor regissøren ville ha ham, som ikke var amerikaner engang, til å spille Lecter.

– Jeg så deg i «Elefantmannen» hvor du spilte Dr. Treves som om det var gjemt noe dypt inne i ham. Jeg tror at innerst inne er Lecter en bra mann, han er bare tatt til fange av sitt eget syke og ødelagte sinn, svarte regissøren.

Mer forklaring trengte ikke Hopkins, og der og da visste han hvordan han skulle tolke rollen som den fryktinngydende Lecter.

– Jeg ville ikke skildre ham som et monster, jeg ønsket å fremstille ham som en fullstendig normal person som tilfeldigvis var bak lås og slå, forteller han.

– Gjør det motsatte

1978: Skuespilleren Anthony Hopkins under et intervju i New York i 1978. Foto: AP Photo/B. Berliner
1978: Skuespilleren Anthony Hopkins under et intervju i New York i 1978. Foto: AP Photo/B. Berliner Foto: B. Berliner

– For som jeg pleier å si til kollegaer: Gjør motsatt av det teaterinstinktene dine forteller deg, forklarer Hopkins, som i blant underviser andre skuespillere.

– Jeg husker jeg hadde en kvinnelig elev en gang som skulle spille en dame går til verbalt angrep på en dommer under en rettsak. Hun var flink, men veldig aggressiv da hun gjorde scenen. Jeg sa «Fint, men prøv igjen uten å være sint. Bruk de samme ordene, men ikke hev stemmen.» Hun gjorde det og fikk kjempeapplaus. Det å være lavmælt kan ofte være mye nifsere enn å kjefte, påpeker han.

Hopkins tolking av Lecter ble bejublet av kritikerne og han fikk også en Oscar for rollen.

Aktuell med ny film

THE DRESSER: Ian McKellen og Anthony Hopkins i The Dresser, som du kan se på C MORE og TV 2 Sumo. Foto: Joss Barratt / BBC / Playground
THE DRESSER: Ian McKellen og Anthony Hopkins i The Dresser, som du kan se på C MORE og TV 2 Sumo. Foto: Joss Barratt / BBC / Playground

I disse dager er Hopkins aktuell med TV-filmen «The Dresser», en filmatisering av teaterstykket med samme navn. Handlingen utspiller seg under andre verdenskrig og kretser rundt den aldrende skuespilleren Sir (Hopkins), som blir forsøkt tvunget ut på scenen for å spille King Lear av sin trofaste påkleder Norman (Ian McKellen). Dette er første gang Hopkins og McKellen spiller mot hverandre, og filmen var ene og alene Hopkins’ ide. Etter å tilfeldigvis ha kommet over manuset til stykket i en bokhandel, bestemte skuespilleren seg for at dette skulle bli hans neste prosjekt, vel vitende om at det allerede fantes en 30 år gammel og dypt elsket filmversjon av «The Dresser».

– Men jeg mener at vi skaper en annen atmosfære i vår film. Jeg ønsket at den skulle føles mer virkelig. Dette er to ensomme, skuffede menn som føler seg snytt av livet. Det er mye tragedie og smerte under overflaten, påpeker Hopkins.

«The Dresser» har fått svært gode kritikker. Los Angeles Times kaller den «fantastisk, gripende og mektig», mens Hollywood Reporter skriver at «Filmen er herlig. Både trist og morsom, men også rørende på en rekke ulike plan. Ta imot denne perlen med åpne armer.»

1972: Hopkins og skuespiller Diana Riggpå åpningen av et teater i 1972. Foto: AP Photo/Bob Dear
1972: Hopkins og skuespiller Diana Riggpå åpningen av et teater i 1972. Foto: AP Photo/Bob Dear Foto: Bob Dear

Tilbake til røttene

Hopkins legger ikke skjul på at rollen som Sir var en utfordring.

– Jeg hadde valget mellom å spille den alvorlige skuespilleren med buldrende stemme, eller så kunne jeg prøve å spille en virkelig person hvor jeg dro veksler på egen usikkerhet og redsler, forteller han.

Skuespilleren mener denne filmen er noe av det beste han har medvirket i, og sier at litt av motivasjonen til å lage «The Dresser» var at filmen ga ham en mulighet til å returnere til teaterrøttene hans.

– I min alder er det lett å begynne å tvile på om man har benyttet talentet sitt til det man burde. Jeg ville se om jeg kunne mestre en rolle som var såpass vanskelig, og som blant annet innebar å gi seg i kast med Shakespeare. Det greide jeg. Jeg er ingen ungsau lenger, men jeg vil fortsette å utfordre meg selv til de låser meg inne, lover 78-åringen.

«The Dresser» kan du se på TV 2 Sumo.