mintes ofrene for orlando-massakren:

– Homoflagget skal heves ekstra høyt nå

Norske homofile lover at de skal feire ekstra mye når Oslo Pride starter til helgen. – Hvis ikke lar vi faenskapen vinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flagget i regnbuens farger ble festet på gjerdet ved den amerikanske ambassaden i Oslo mandag kveld. Blomster og lys ble lagt ned for å minnes de 49 ofrene for massakren i Orlando.

– Det kunne vært oss, tenkte Ronny Wilhelm da det ble kjent at 49 mennesker ble skutt og drept på en homsebar i Orlando i USA søndag.

Sammen med kompisene Andreas Brenno (21) og Aksel Refsdal (26) var han til stede på minnemarkeringen utenfor den amerikanske ambassaden.

Når Oslo Pride går av stabelen til helgen, vil politiet i Oslo øke beredskapen på arrangementet som følge av massakren i Orlando.

Få det siste om tragedien i Orlando her

De tre kameratene er blant tusener som ventes å delta, og vedgår at de er bekymret. Men redselen må trosses, mener de.

– Rett og slett for å vise at de slår oss ikke, vi er sterke og vi står samlet. Det er det eneste riktige å gjøre, hvis ikke lar vi faenskapen vinne. De vil skremme oss vekk fra det vi står for, fra de livene vi lever og som vi har kjempet for å få lov til å leve, sier Wilhelm til TV 2.

Han og kompisene lover at de i år skal feire enda mer enn før.

– Jeg kommer til å ha det ekstra moro og å være ekstra mye ute og med på så mye jeg greier. I år er det viktigere enn noensinne, fastslår han.

STÅR SAMLET: Aksel Refsdal, Andreas Brenno og Ronny Wilhelm tok del i minnestunden utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: Laila Nguyen / TV 2
STÅR SAMLET: Aksel Refsdal, Andreas Brenno og Ronny Wilhelm tok del i minnestunden utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo. Foto: Laila Nguyen / TV 2

– Flagget skal heves ekstra høyt nå. For dem som lurer på bakgrunnen for Pride, så er dette en av de viktige grunnene, sier Aksel Refsdal.

Vil lære sønnen

Til stede på minnemarkeringen var også Robin og Lill-Ann Lorentzen. De hadde tatt med seg sin 14 måneder gamle sønn Tore.

– Vi syns det er viktig at han får det med seg tidlig. Hvis han vil elske en annen gutt eller jente, så er det helt greit, det må han bestemme selv, sier Robin til TV 2.

Kona Lill-Ann skal jobbe som frivillig under Oslo Pride. Etter hendelsen i Orlando motiverer det henne enda mer å jobbe for homofiles rettigheter.

– Jeg er bifil og har ikke jobbet frivillig på Pride før. Jeg tenkte det var på tide å være med. Den friheten vi har her i Norge til å være den vi er, den er vi heldige som har. Det syns jeg er viktig å styrke, sier hun.

Lill-Ann Lorentzen skal jobbe som frivillig under Oslo Pride. Her sammen med ektemannen Robin Lorentzen. Foto: Laila Nguyen / TV 2
Lill-Ann Lorentzen skal jobbe som frivillig under Oslo Pride. Her sammen med ektemannen Robin Lorentzen. Foto: Laila Nguyen / TV 2

Ambassadør: – Takk

Minnemarkeringen utenfor den amerikanske ambassaden ble arrangert av FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Eva Kvaløsund (28) møtte sin forlovede Lauren Sarid (34) da hun var student i USA. De to ble kjent med hverandre på et utested for homofile i San Fransisco og var på nattklubben Elsker i Oslo dramaet i Orlando utspant seg sist helg.

– Det var helt forferdelig det som skjedde. Etter å ha vært på mange nattklubber i USA, så vet man at det ikke er mulig å komme seg ut. Da de sa at de var 20 som var drept, tenkte vi at det måtte være mange flere, sier Kvaløsund til TV 2.

USAs ambassadør til Norge, Samuel D. Heins, takker nordmenn for støtten etter massakren.

– Vi setter stor pris på det. Det er en vanskelig tid. Det er fint å ha så gode venner i Norge, sier han til TV 2.

Motiv

Gjerningsmannen bak massakren i Orlando, Omar Mateen (29), ble drept i en skuddveksling med politiet.

Amerikanske myndigheter har ennå ikke gått ut med motivet for skytingen på nattklubben Pulse, men mener Mateen handlet alene da han skjøt og drepte 49 mennesker på nattklubben for homofile.