REGNBUEDAGENE: Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (i midten) frontet paraden i Bergen lørdag. Til høyre for henne Ingvild Endestad, leder for FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Festivalssjef Joakim Aadland til høyre. Foto: Reidar Engesbak/BLIKK
REGNBUEDAGENE: Bergens ordfører Marte Mjøs Persen (i midten) frontet paraden i Bergen lørdag. Til høyre for henne Ingvild Endestad, leder for FRI - foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Festivalssjef Joakim Aadland til høyre. Foto: Reidar Engesbak/BLIKK

SKREMT av ORLANDO-MASSAKREN:

– Et angrep på vår frihet og kjærlighet

Sjefen for Regnbuedagene i Bergen våknet opp etter tidenes feiring av mangfold og kjærlighet til nyheten om massakren på nattklubben for homofile i Orlando.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Massakren på nattklubben Pulse for homofile i Orlando i USA, skaper sjokkbølger blant homofile og lesbiske også i Norge.

Lørdag ble regnbuedagene i Bergen, også kalt Bergen Pride, avsluttet med en parade gjennom sentrumsgatene med tidenes største oppslutning.

Nær 5000 deltok i paraden, ifølge Blikk.no.

Dagen etter våknet festivalsjefen opp til nyheten om massakren i USA.

– Jeg våknet etter tidenes feiring av mangfold og kjærlighet i Bergen, til nyheten om den grusomme hendelsen i Orlando. Etter hvert som omfanget ble kjent reagerte jeg med sjokk. Det er en enorm kontrast å ha opplevd mangfoldet og feiret friheten under regnbuedagene til det som har skjedd i Orlando, sier festivalsjef Joakim Aadland til TV 2.

Følg saken i vårt livesenter!

– Kan skape frykt i Norge

Førstkommende helg starter Oslo Pride hvor politiet nå kommer til å øke beredskapen etter massakren i Orlando hvor 49 ble drept i tillegg til gjerningsmannen.

Vel 50 personer ligger i tillegg skadd på sykehus.

– Det er utrolig skremmende at noe slikt kan skje i USA. Det er klart at en slik hendelse kan skape frykt også her i Norge, og det er lov å kjenne på både frykten, sorgen og usikkerheten. Men nå skal vi stå sammen og vise kjærlighet for å ta vare på alle de som kjenner på frykten, sier Aadland.

Amerikanskfødte Omar Mateen (29) stod bak massakren da han tungt bevæpnet gikk inn i nattklubben like før stengetid og begynte å skyte vilt rundt seg.

Han ringte selv til politiet og sverget troskap til terrororganisasjonen IS, Den islamske staten.

– Homofili forbudt i 75 land

Aadland er skremt over at hat blir så sterkt at noen ønsker å ta livet av en bestemt gruppe mennesker, folk med en annen seksuell legning.

– Homofili er forbudt i 75 land og det forekommer mye hatkriminalitet, men dette er ikke første gang man går etter de med annen seksualitet, sier han.

Vil ha Europride til Bergen

Aadland er sentral i planene om å få den europeiske festivalen Europride til Bergen i 2020, noe byrådet i Bergen har som uttalt ambisjon.

Ikke sjeldent pleier de årlige Europride-arrangementene å trekke opptil én million mennesker.

I mellomtiden vil det største arrangementet i Norge, den årlige paraden under Oslo Pride, gå av stabelen lørdag 25. juni. I fjor deltok vel 25.000 personer i paraden.

– Nå gjelder det å holde roen og ikke krisemaksimere, ikke skape mer frykt enn det allerede er her. Alle skal få være fri uansett hvem de elsker. Mine tanker går nå til ofrene og de etterlatte etter Orlando, sier Aadland.