7 av 10 lastebilsjåfører innrømmer ulovlig mobilbruk bak rattet

Over 70 prosent av Norske tungtransport-sjåfører innrømmer ulovlig bruk av sosiale medier og mobiltelefonbruk mens de kjører eller har hviletid, viser ny rapport fra lastebilforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er i lastebilen tungtransportsjåfør Stian Lind Einarsen tilbringer det meste av tiden sin.

I ti år har han vært yrkessjåfør, en jobb der mobil og nettbrett stadig blir et viktigere arbeidsredskap.

– Man prøver å ikke se på det når man kjører, så lenge man ikke trenger, forteller Stian Lind Einarsen til TV 2.

Men langt fra alle klarer å la være.

– Alvorlig samfunnsproblem

I en ny undersøkelse Lastebilforbundet har utført i samarbeid med If Skadeforsikring, viser at over 70 prosent av norske yrkessjåfører bryter loven ved å bruke mobiltelefonen eller sosiale medier mens de kjører.

– Dette er et alvorlig samfunnsproblem, det er et alvorlig trafikksikkerhetsproblem at folk sitter bak rattet med mobiltelefonen eller ipaden sin. Det hører ikke noe sted hjemme. Og dette må folk slutte med. Det er farlig, sier administrerende direktør i Norsk Lastebileier-forbund, Geir A. Mo, til TV 2.

I tillegg viser undersøkelsen at mange yrkessjåfører bruker pauser på å oppdatere seg på sosiale medier i stedet for å hvile.

Konserndirektør i If Skadeforsikring er bekymret over tallene. FOTO: TV 2
Konserndirektør i If Skadeforsikring er bekymret over tallene. FOTO: TV 2

– Vi er redde for at det fører til altfor mange trøtte sjåfører, og vi ser jo en del ulykker som ikke er så lett å forklare, forteller konserndirektør i If Skadeforsikring, Ivar Martinsen, til TV 2.

Vil ha strenge straffer

Nå vil samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) diskutere med lastebilforbundet om man bør stramme inn regelverket, og straffe mobil- og sosiale medie-syndere i trafikken hardere.

– Vi ser at i flere og flere land så meldes det om at det er uoppmerksomhet på grunn av mobilbruk som er den viktigste årsaken til dødsulykker i trafikken, og det er ingen grunn til å tro at dette ikke også gjelder i Norge, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til TV 2.

– Hvis det medfører ulykker eller andre hendelser, så er det åpenbart at dette må straffes strengt, mener Geir A. Mo.

Administrerende direktør i Norsk Lastebileier-forbund, Geir A. Mo, mener tallene avdekker et alvorlig samfunnsproblem. FOTO: TV 2
Administrerende direktør i Norsk Lastebileier-forbund, Geir A. Mo, mener tallene avdekker et alvorlig samfunnsproblem. FOTO: TV 2