Forbrukerøkonom Silje Sandmæl om gaver:

– Gi det du føler er riktig. Det finnes ikke et minimum

Debatten rundt hvor mye man skal gi i konfirmasjonsgaver har engasjert kraftig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter at VG publiserte kronikken «200 kroner i konfirmasjonsgave? Altfor lite» ble journalist i Rana Blad, Ann Kristin Kjærnli, provosert og tok til motmæle. Motsvaret hun ga slo alle rekorder i lokalavisa Rana Blad.

– Det var ordlyden som fikk meg provosert. Det kan godt hende at det var ment å være humoristisk, men det var det nok flere enn meg som ikke oppfattet, forklarer Kjærnli.

Hun tror slike utspill om hva som er greit og ikke er svært uheldig for mange av leserne.

– Jeg tror at det er mange som strekker seg veldig langt allerede. Ikke alle har så god råd, og det kan være svært sårt for dem. Det er nok mange som opplever at det svir nok i lommeboka allerede, forklarer Kjærnli.

Flaut tema

Rana Blad-journalisten har fått svært gode tilbakemeldinger på kronikken.

– De fleste forteller at de kjenner seg igjen. De går og vurderer hvor mye de skal gi, samt at mange av dem har dårlig råd. De er veldig glade for at jeg sa det høyt. Det er flaut når man føler at pengene ikke strekker til, spesielt når det gjelder nære relasjoner, avslutter kronikkforfatteren.

– Få bort de kontantene!

Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, har tidligere uttalt seg om hva man bør gi til konfirmanten.

– Bakgrunnen for mine uttalelser var en undersøkelse vi spurte hvor mye de hadde tenkt å gi konfirmanten. Når jeg får spørsmål setter jeg en maksgrense. Det finnes ikke noe minimum for hva du kan gi, forklarer Sandmæl.

Også hun blir overrasket over hvor mye penger folk faktisk bruker i slike anledninger.

– Foreldre gir over 10.000 kroner, mens besteforeldre gir så mye som 3000 kroner. Dette er ikke en fasit. Fasiten ligger inni deg selv. Hva synes du er greit? Du trenger ikke strekke deg så langt, sier hun.

Forbrukerøkonomen ønsker å slå et slag for å sette over penger på en konto i stedet for å gi kontanter åpenlyst.

– Få bort de kontantene! Dersom foreldrene oppretter en gavekonto er det kun den som gir og konfirmanten som vet hvilken sum som ble gitt, avslutter hun.