Stordalen åpnet EAT: – Jeg er her mot legens råd

STOCKHOLM (TV 2): Gunhild Stordalen åpnet den tredje EAT-konferansen mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag klokken 10.00 åpnet Gunhild Stordalen den tredje EAT-konferansen i Stockholm.

Helt siden hun ble alvorlig syk har Stordalen lagt ned et enormt arbeid med organisasjonen EAT.

– Det er veldig stort å stå her i dag. Jeg har alltid drømt stort og vært ambisøs. Men at vi skulle komme dit vi er i dag, det hadde jeg ikke turt å håpe på, sier Stordalen til TV 2.

Mat på agenda

Målet til Stordalen har vært å være frisk nok til å stå på scenen i Stockholm.

– Jeg er her mot legens råd, fordi jeg tror at dette er den viktigste utfordringen planeten står overfor. Dere er her for å hjelpe til å endre livene til mer enn ni milliarder mennesker, sa Stordalen fra scenen, og viste til målet om å endre verdens matsystem.

På første rad satt blant ektemannen Petter Stordalen, kronprinsesse Mette-Marit og svenske kronprinsesse Victoria. Kronprinsese Mette-Marit skal tirsdag lede en paneldebatt om hvordan man skal bekjempe feilernæring.

– Verden må reagere og ta ansvar for helse og klima, økonomi og politikk. Alle og alt er drevet av hvordan vi spiser. I Paris i fjor var maten bare på tallerknene og ikke på agendaen. Her er det maten som er vår agenda, sa Stordalen på scenen.

Hun ønsket politikere, næringslivsledere, forskere og kokker velkommen til den to dager lange konferansen.

EAT-bordet

Stordalen mener nøkkelen til suksess er samarbeid på tvers av profesjoner og landegrenser.

– Dere er ikke nok alene. Ingen kan endre hvordan folk spiser alene. Vi må jobbe sammen. Vi trenger, og verden trenger løsninger - og de skal vi finne ved EAT-bordet, sa Stordalen.

EAT Stockholm Food Forum startet mandag i Stockholm. Gunhild Stordalen (t.v.) åpner konferansen som også gjester kronprinsesse Victoria av Sverige (t.h.) mandag og kronprinsesse Mette-Marit tirsdag.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
EAT Stockholm Food Forum startet mandag i Stockholm. Gunhild Stordalen (t.v.) åpner konferansen som også gjester kronprinsesse Victoria av Sverige (t.h.) mandag og kronprinsesse Mette-Marit tirsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Åserud, Lise

– Dere er ikke her for en cocktailfest eller for å se på Power points. Vi forventer at dere kommer med deres ideer ved EAT-bordet. I dette rommet er vi 500 ledere fra det globale matsystemet. Vi kan og vi må jobbe sammen for å endre det systemet, sa Stordalen.

Og hun mener absolutt alle kan og bør bidra.

– Tenk på deg selv, og hva som er bra for din egen helse. Det er mindre rødt kjøtt og animalske proteiner, spis mer vegetabilsk, og spis så lite bearbeidet mat som mulig. Mer fersk og naturlig mat. Det er kinderegg for helse, klima og miljø, sier Stordalen til TV 2.

Vokser stadig

Siden fjorårets konferanse har EAT-organisajonen vokst betraktelig. I mars ble det kjent at én av verdens største veldedige fond, Wellcome Trust gikk inn med 36 millioner i organisasjonen.

EAT gikk inn med det samme beløpet. Dermed fikk EAT 80 millioner kroner til prosjekter de neste tre årene.

– Jeg må klype meg selv litt i armen, for det er en stor drøm som har blitt en realitet. Det er noe vi har jobbet for i flere år, og jeg kan nesten ikke tro det, fortalte Stordalen til TV 2 i mars.

Ved årets konferanse er det omkring 500 deltakere fra 35 ulike land. Fra Norge deltar blant annet helseminister Bent Høie og leder i Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre.

Da Petter Stordalen gjestet God Sommer Norge forrige uke fortalte han at de drar rett til Nederland etter EAT-konferansen. Der skal hun gjennomgå en ny runde med cellegift og stamcellebehandling.