Sjokkbeskjed: John Arne Riise legger opp

– Det føltes ikke riktig og rettferdig for hverken laget, klubben eller supporterne å heve lønn, når de andre har større motivasjon enn meg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

John Arne Riise legger opp på dagen. Det bekrefter han selv på bloggen sin mandag formiddag.

Aalesund-spilleren oppgir sviktende motivasjon som grunnen til den overraskende beskjeden.

– Den siste tiden har det vokst frem en helt NY følelse i meg: Følelsen av at gleden, gløden og viljen ikke lenger er sterk nok til å prestere på mitt beste, skriver Riise i innlegget.

– Jeg har lyst til å spille fotball, men motivasjonen er likevel ikke sterk NOK til å kjøre løpet på toppnivå. Denne kroppen - og dette hodet - har vært gjennom veldig mye de siste 20 årene. Det er en innrømmelse som er både tung og vond, og veldig full av følelser, men den er mest av alt ærlig. Og når jeg først har sett meg i speilet og innrømmet akkurat det for meg selv, må jeg ta steget helt ut.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen pratet med Riise selv i går kveld.

– Da gruet han seg veldig til dagen i dag. Han sa at det ble en fryktelig tung og vanskelig dag, men at han hadde tenkt veldig nøye igjennom valget og at det derfor ble som det ble, sier Mathisen om samtalen med 35-åringen.

– Han er en av de største vi har hatt i norsk idrett noensinne. På en dag som denne fortjener han all mulig hyllest. Liverpool har ennå ikke klart å erstatte ham på venstrebacken. Det sier alt. Så har ikke comebacket til norsk fotball vært slik som han ønsket, men det er tross alt bare en parentes i hans utrolige karriere.

Riises tidligere lagkamerat Brede Hangeland sier det har vært en ære å spille sammen med Riise.

– John Arne er en av de aller største norske fotballspillerne gjennom historien. En mann som har trent veldig godt i alle år, og suksessen og opplevelsene er veldig fortjent. Det var en ære å spille med ham i Fulham og på landslaget. Jeg ønsker John Arne alt godt fremover og gratulerer med en fantastisk karriere, skriver Hangeland i en sms til TV 2.

– Selvkritisk

Riise ringte tidligere i uken til klubbdirektør Henrik Hoff for å fortelle at han gir seg med umiddelbar virkning.

Aalesund-spillerne samles for trening igjen før høstsesongen på mandag, og Riise mener timingen var riktig.

– Jeg sa at det ikke føltes riktig og rettferdig for hverken laget, klubben eller supporterne å heve lønn og få all slags oppmerksomhet – når alle de andre Aafk-spillerne har større motivasjon og sterkere lyst til å nå målsetningene enn meg, skriver Riise som hevder han ble møtt med forståelse av Hoff.

Det var en lang føljetong som gjorde at John Arne Riise endte opp i Aalesund igjen, 18 år etter at han forlot klubben.

Riise måtte avslutte forholdet med bettingsselskapet han var engasjert av for å få love å spille i norsk toppfotball, sponset av Norsk Tipping.

Tøffest å fortelle broren

Etter mye om og men ble han klar for klubben 11. mars, og ønsket om å bli gjenforent med broren var oppfylt. Drømmen om det som kunne bli ble imidlertid knust, og storebror innrømmer at det var tungt å ringe Bjørn Helge for å fortelle nyheten.

– Da jeg ringte for å fortelle det, føltes det som jeg svikta han grovt. Å forklare han at jeg ikke lenger skulle trene og spille med han, var helt jævlig. Jeg er et følelsesmenneske som ikke er redd for å gråte, og her knakk jeg sammen, skriver Riise som nå går over til å være Aalesund-supporter på Color Line stadion.

Tiden tilbake i Tippeligaen har også vært turbulent, med både dommer- og mediekritikk for Riise som følte seg mobbet av pressen.

Broren omtalte det som trakassering, og i ett blogginnlegg i etterkant sa Riise at det tæret på motivasjonen.

Vet ikke hva fremtiden bringer

Riise hevder han ikke vet hva han skal gjøre fremover, men utelukker ikke et comeback på fotballbanen, dersom lysten kommer tilbake.

Han har tidligere ytret ønske både om å ta trenerutdannelse, og å jobbe innen media. Riise har ved flere anledninger vært gjest i TV 2s Premier League-studio.

Aalesund og Riise avholder en pressekonferanse mandag kl. 12.