Skal ha sverget troskap til is

Massedrapsmannen Omar Mateen (29) ble sint da han så menn kysse

Motivet for massakren på nattklubben i Orlando kan ha vært hat mot homofile. Gjerningsmannen skal også ha sverget troskap til IS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

29 år gamle Omar Saddiqui Mateen er mannen som gikk inn og åpnet ild på nattklubben for homofile i Orlando.

Natt til søndag skjøt og drepte han minst 49 personer og skadet ytterligere 53. I en skuddveksling med politiet ble han selv drept. Handlingen betegnes som et terrorangrep.

Mateen er en amerikansk statsborger med afghansk opprinnelse. 29-åringen ble født i New York i 1986, men bodde i Port St. Lucie, cirka 20 mil syd for Orlando. Han giftet seg i 2009 og har en tre år gammel sønn.

Mateen har jobbet som sikkerhetsvakt i G4S. Ifølge NBC News hadde Mateen våpenlisens, og Reuters melder at 29-åringen bar våpen på grunn av sitt yrke.

DIREKTE: Få fortløpende oppdateringer fra Orlando her

Ble etterforsket for terrortilknytning

Politiet bekreftet søndag kveld at Mateen tidligere hadde vært i politiets søkelys. Både i 2013 og 2014 var han i avhør, da FBI mistenkte at han hadde tilknytning til en selvmordsbomber fra Florida som sprengte seg selv i Syria.

Politiet konkluderte imidlertid med at det ikke var noe forhold av betydning mellom de to.

Ifølge ABC News ble Mateen holdt under oppsikt av politiet. Han skal ha vært innblandet i to kriminalsaker, men ifølge CNN hadde ikke politiet nok bevis til å få ham dømt.

MASSEDRAPSMANNEN: CNN og ABC News har publisert dette bildet av Omar Saddiqui Mateen (29). Han skal være mannen som begikk massakren i Orlando. (Foto: PRIVAT) 
MASSEDRAPSMANNEN: CNN og ABC News har publisert dette bildet av Omar Saddiqui Mateen (29). Han skal være mannen som begikk massakren i Orlando. (Foto: PRIVAT) 

Så menn kysse – ble sint

NBC skal ha snakket med pappaen til Mateen, Mir Seddique.

Seddique forteller at sønnen ble sint da han så to menn kysse i Miami for noen måneder siden. Han tror at den episoden kan relateres til masseskytingen på nattklubben i Orlando.

Pappaen til gjerningsmannen sier at familien ikke visste hvilke planer sønnen hadde.

– Vi er lei oss og ber om unnskyldning for det som har skjedd. Vi er like sjokkerte som resten av landet, sier Seddique.

Skal ha sverget IS-troskap

Ifølge Fox News skal Mateen flere ganger ha hevdet at han var en del av en islamistisk terrorgruppe.

I MOSKEEN: Imam Syed Shafeeq Rahman ved Islamic Center i Fort Pierce forteller at Mateen var en mann med få venner. FOTO:REUTERS/Joe Skipper
I MOSKEEN: Imam Syed Shafeeq Rahman ved Islamic Center i Fort Pierce forteller at Mateen var en mann med få venner. FOTO:REUTERS/Joe Skipper Foto: Joe Skipper

NBC og flere andre amerikanske medier skriver at Mateen ringte nødtelefonen og sverget troskap til Islamsk Stat før han begikk massakren.

FBI kartlegger nå motivet bak massedrapene. De forsøker også å finne ut om gjerningsmannen hadde koblinger til ekstreme miljøer.

Mir Seddique, gjerningsmannens far, sier imidlertid at handlingen ikke har noe med religion å gjøre.

– Hadde få venner

Ifølge nyhetsbyrået Reuters, som har pratet med imamen i moskeen som Mateen gikk til, var gjerningsmannen en stille mann med få venner.

– Han kom ofte med sønnen på kveldstid for å be, og etter det gikk han, sier Syed Shafeeq Rahman, leder av Islamic Center i Fort Pierce.

En tidligere klassekamerat beskriver 29-åringen som en typisk tenåring som spilte fotball. Verken klassekameraten eller imamen i moskeen Mateen gikk i har merket noe til at han var homo-fiendtlig.

En av Mateens kollegaer i sikkerhetsselskapet G4S, Daniel Gilroy, sier imidlertid at han var bekymret for gjerningsmannens oppførsel.

– Han pratet om å drepe folk hele timen, sier han i til The New York Times.

Videre sier han at Mateen alltid var irritert, nervøs og sint. Gilroy sier at han en rekke ganger sa fra til G4S om kollegaens oppførsel.

Ekskona: – Han slo meg

Mateens ekskone ekskone forteller til Washington Post at eksmannen både var voldelig og ustabil. Han skal ha banket henne regelmessig.

Ekskona ønsker å være anonym fordi hun frykter for sin egen og familiens sikkerhet.

Hun møtte Mateen for åtte år siden og omtaler ekteskapet som normalt den første tiden, men sier at han etter hvert ble stadig mer voldelig.

– Han var ikke en stabil person. Han slo meg. Han kunne komme hjem og begynne å banke meg opp fordi klesvasken ikke var ferdig og sånne ting, forteller hun.

Ifølge ekskona var ikke Mateen veldig religiøs.