MERKER: To måneder etter pågripelsen hadde 14-åringen fortsatt merker etter håndjernene. FOTO: Privat
MERKER: To måneder etter pågripelsen hadde 14-åringen fortsatt merker etter håndjernene. FOTO: Privat

Riksadvokaten refser politiet for maktbruk mot 14-åring

Ålesund (TV 2): La skoleelev (14) i jern og slepte han ut fra praksisarbeidsplass.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lensmannskontoret tok saken i egne hender da 14-åring skulle plasseres i fosterhjem på oppdrag fra barnevernet.

Nå får politiet refs av Riksadvokaten for behandlingen av gutten.

Arbeidere ved en bedrift i en bygd på Sunnmøre sto lamslått og så på da fire polititjenestemenn tok med seg den 14 år gamle praksiseleven i begynnelsen av juni i fjor.

Gutten hadde sin første dag i arbeidsuken. Mot slutten av dagen ble han bedt om å komme til resepsjonen for å signere noen papirer.

Men politiet hadde fintet ut både bedriften og gutten. De var der for å føre han til sitt nye fosterhjem.

Satte seg til motverge

Gutten følte seg lurt og satte seg til motverge da han oppdaget politiet. Det endte med et basketak der politiet tvang armene bak på ryggen, satte på håndjern og slepte gutten ut i en ventende bil.

Han ble deretter kjørt til lensmannskontoret.

De fire tjenestemennene ble anmeldt til Spesialenheten etter hendelsen.

Der ble saken henlagt da det ikke kunne påvises at politifolkene ikke hadde vist uforstand som rammes av straffeloven.

– Har opptrådt kritikkverdig

Henleggelsen ble anket til Riksadvokaten. Også han mener at tjenestemennene har opptrådd kritikkverdig, men ikke straffbart.

Riksadvokaten kommer med sterk kritikk av politiet, både når det gjelder graden av maktbruk, at de løy til gutten og at de oppsøkte han på en arbeidsplass med flere utenforstående til stede.

«Dette er forhold som må anses egnet til å påføre barnet og hans familie ekstra belastninger i en allerede sårbar og krevende situasjon», skriver Riksadvokaten.

Handlet på egen hånd

I følge barnevernsloven skal barnevernet alltid være til stede når politiet bistår i omsorgsovertakelser. Her hadde politiet handlet på egen hånd og stikk i strid med avtalen som var gjort med det lokale barnevernet.

Riksadvokaten mener at utgangspunktet når man skal hente barn er at oppdraget skal utføres uten bruk av makt.

«Det å bli tatt tak i av to tjenestemenn og slept ut, er i seg selv alvorlig bruk av makt overfor en 14 år gammel gutt i en barnevernssak. Bruk av håndjern er et enda sterkere maktmiddel. Den samlede bruken av maktmidler var uforholdsmessig og kritikkverdig, men ikke straffbare», skriver Riksadvokaten.

Tar selvkritikk

Saken har også avdekket at politidistriktet ikke har rutiner for hvordan de skal håndtere bistandsoppdrag fra barnevernet. Riksadvokaten ber ledelsen i politidistriktet om å få på plass dette.

Fungerende leder for politiet på Sunnmøre, Ingemar Farstad, opplyser at de nå vil gjennomgå rutinene de har for bistandsoppdrag.

– Vi deler Riksadvokatens synspunkt om at saken er behandlet kritikkverdig. Vi har opprettet kontakt med guttens pårørende for å avtale et møte der vi vil beklage måten dette bistandsoppdraget ble utført på, skriver politidistriktet i en e-post til TV 2.