Legene fikk hakeslepp da MS-syke Jennifer kom inn på høye hæler

Legen klarte ikke holde tårene tilbake da han så pasienten sin mirakuløst bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Jennifer Molson visste at hun sto å fare for å dø da hun sa seg villig til å være med på et stort medisinsk forskningsprosjekt i regi av universitetet i Ottawa.

– La livet mitt i deres hender

Hun var svært alvorlig med Multippel sklerose (MS). Hun klarte knapt gå, og ingen medisiner eller behandlingsmetoder hadde effekt på henne.

– Jeg hadde ikke noe valg. Jeg hadde prøvd alt, og ingenting virket. Så jeg la livet mitt i hendene deres, sier hun i infomasjonsvideon fra universitetet.

Se intervjuer med Jennifer og legene hennes øverst i saken!

24 pasienter med en aggressiv type MS fikk være med i prosjektet.

Erstatter immunforsvaret

Behandlingen går ut på å fjerne hele pasientens eget immunforsvar med cellegift før man bruker stamceller for å danne et nytt et.

Dette nye immunforsvaret kan bekjempe alle tegn til ødeleggende hjernebetennelse hos mennesker i en tidlig fase av en aggressiv MS-sykdom.

Behandlingen har vist seg å ha gode og langvarige resultater for pasientene som har blitt fulgt opp mellom fire og 13 år.

– To, tre år etter stamcelletransplantasjonen, viste flere av disse pasientene enorm framgang, sier doktor Mark S. Freedman. For Jennifers del tok det halvannet år før hun begynte å føle seg bedre.

Kun for noen pasientgrupper

Han presiserer at behandlingen kan ha mange alvorlige bivirkninger, og bare passer for personer med nyoppdaget svært aktiv MS, slik som hos Jennifer.

– Jeg fikk hakeslepp da Jennifer en dag kom inn på sykehuset med høye hæler. Dette er en kvinne som knapt kunne gå før, sier Freedman.

Jennifer husker at legen fikk tårer i øynene da han så henne.

– Jeg hadde vært hos denne legen fra jeg ble syk. Han hadde sett meg gå, bli dårligere og dårlige slik at jeg måtte bruke stokk. Fra stokk til krykker. Fra krykker til gåstol, så rullestol. Så fikk han se meg bli frisk, sier Jennifer.

Ingen tilbakefall

Behandlingen har stanset alle tilbakefall hos pasientgruppen. Tre av fire har ikke utviklet noen nye funksjonsproblemer. 40 prosent av dem har til og med blitt bedre av funksjonshemmingene de har slitt med, sier doktor Harold Atkins.

MS rammer om lag 2,3 millioner mennesker verden over. Symptomene varierer veldig. Pasienter kan ha alt fra sløret syn, til alvorlige lammelser.

Sykdommen er en såkalt autoimmun sykdom. Kroppens eget immunsystem som vanligvis bekjemper organismer som gjør deg syk, angriper kroppens eget nervesystem som inkluderer hjerne, beinmarg og synsnerve.

Prøveprosjekt på Haukeland

I Norge er det mellom ti og elleve tusen MS-pasienter. Syv personer med MS som har fått behandling med stamcelletransplantasjon i forbindelse med et forskningsprosjekt på Haukeland sykehus.

De siste årene har over 50 nordmenn reist til utlandet og betalt opp mot én million kroner for behandlingen. Flere av de som har gjennomgått behandlingen har blitt bedre av sykdommen.

I november la Kunnskapssenteret fram en rapport hvor de slår fast at det finnes for lite forskningsresultater om stamcellebehandling for MS-pasienter, og at de derfor ville avvente å innføre denne behandligsmetoden.

– Fikk livet tilbake

Jennifer føler seg veldig heldig. Hun er i full jobb igjen. Hun kan være fysisk aktiv og nyter livet.

– Jeg har fått livet tilbake. En ny sjanse, sier hun.

Rapporten om forskningsprosjektet i Canada er publisert i det anerkjente medisinske magasinet The Lancet.