DRAMATISK: Dette var på denne broen i Sunderland at hendelsen skjedde. FOTO: Google streetview. 
DRAMATISK: Dette var på denne broen i Sunderland at hendelsen skjedde. FOTO: Google streetview. 

Folk gikk bare rett forbi:

Da mannen skulle til å hoppe fra broen, grep 16-åringene inn

Mange gikk rett forbi mannen som skulle til å hoppe. – Folk er redde for å gripe inn, mener psykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ellis Coupland (16) og Kian Henderson (16) hadde akkurat vært på kino i hjembyen Sunderland i England, da de på veien hjem ble møtt av et uhyggelig syn. Oppe på broen Wearmouth Bridge, sto en mann som var klar til å hoppe.

Det var CNN som først omtalte saken.

Flere hadde allerede gått rett forbi den desperate mannen, og var enten uvitne om eller bare likegyldige til scenen som utspilte seg.

Reddet mannen

Ellis og Kian var derimot hverken likegyldige eller rådløse. Da de så mannen, gikk de to vennene rett bort og begynte å prate med ham. De spurte om hva som var galt, og tilbød ham trøstende ord og råd.

Mannen fortalte dem etter hvert at rundt ti mennesker allerede hadde gått forbi ham uten å stoppe.

Etter en liten stund med prating, klarte de to unge livredderne å overtale mannen til å la være. Innen den tid hadde politiet ankommet, og en talsperson fortalte at mannen var ekstremt takknemlig overfor guttene og den hjelpen de hadde gitt ham.

– Guttene viste stor medfølelse ved å hjelpe noen som tydelig var fortvilet, sa talspersonen fra politet til CNN.

Derfor velger folk å ikke hjelpe

Psykolog og ledende fagsjef i ExtraStiftelsen, Jan-Ole Hesselberg, forteller at det kan være flere forskjellige årsaker til at folk velger å gå ikke hjelpe en person i nød. To grunner er ekstra viktige.

VANSKELIG SITUASJON: Psykolog Jan-Ole Hesselberg mener de fleste ikke aner hva de skal gjøre i en slik situasjon. FOTO: Vidar Nordli-Mathisen
VANSKELIG SITUASJON: Psykolog Jan-Ole Hesselberg mener de fleste ikke aner hva de skal gjøre i en slik situasjon. FOTO: Vidar Nordli-Mathisen Foto: Photographer: Vidar Nordli-Mathi

– Det ene er at når vi mennesker vurderer situasjoner som vi kommer opp i, så ser vi nesten alltid til andre mennesker. Hva gjør andre? Veldig ofte når vi skal vurdere en situasjon, bruker vi andre som referanseramme. Det er ikke garantert at den personen som står der skal ta livet sitt, og når du ser deg rundt og ser andre som går helt rolig forbi, da tenker du at det er ok å gjøre det samme, sier Hesselberg til TV 2.

I tillegg mener psykologen at det nok er noen som vil reagere over scenen de har foran seg, men som ikke aner hva de skal gjøre.

– Hva gjør man egentlig i den situasjonen? De færreste har vært i en slik situasjon selv, og aner ikke hva de skal gjøre. Folk synes det er veldig vanskelig å forholde seg til, og har ikke noe klart ansvar i den situasjonen. Da har vi ofte en tendens til å trekke oss litt unna.

Dette gjør du for å hjelpe

Dersom man havner i samme situasjon som Ellis og Kian gjorde, påpeker Hesselberg at alle andre sannsynligvis tenker det samme som deg, og at da skjer det veldig lite.

– Det finnes ikke noe fasitsvar. Jeg ville nok ringt etter hjelp først, og deretter spurt personen om hvordan det går. Deretter avhenger det jo om hva personen svarer. Men det å forsøke å opprette en form for kontakt og vise at man er der, er vesentlig bedre enn å bare gå videre, mener Hesselberg.

De to guttene har nå også noen råd å gi deg dersom du havner i samme situasjon som dem. Viktigste rådet Ellis kan gi, er som følger:

– Behold roen.

Forståelig nok er moren til Ellis svært stolt over hva de to guttene gjorde for den fortvilte mannen.

– Noen ganger er det å snakke med noen alt noen trenger, sa hun til CNN.

Trenger du hjelp?

Det finnes mange telefontjenester hvor du kan få noen å snakke med.

  • Mental Helse: 116 123
  • Røde Kors: 800 33 321
  • Kirkens SOS: 22 40 00 40