Mange benytter seg av leiebil i ferien. Da gjelder det å sjekke nøye hvilken type egenandel det er, for reiseforsikringen dekker ikke skader på leiebil. Illustrasjonsfoto
Mange benytter seg av leiebil i ferien. Da gjelder det å sjekke nøye hvilken type egenandel det er, for reiseforsikringen dekker ikke skader på leiebil. Illustrasjonsfoto

Leiebil-fellen kan knuse feriebudsjettet ditt

Dette må du sjekke nøye.

Det er mange feller å gå i når man leier bil, slik tusenvis av nordmenn gjør hver sommer.

I utgangspunktet er leiebil en praktisk løsning, som gjør det langt lettere å være på tur med hele familien. Men det gjelder å være på vakt. Hvis ikke risikerer du en lei bulk i feriebudsjettet!

Her er det nemlig flere misforståelser ute og går. Blant annet er det ikke slik at reiseforsikringen dekker skade på leiebil.

– Vi får et par hundre henvendelser hver sommer fra folk som får egenandel-sjokk etter leiebilbulking og krasj, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg Forsikring.

Reiseforsikring dekker mye når du er ute på reisefot, men ikke skader på leiebil. Og egenandelen kan være høy.

Derfor kan leiebil bli mye dyrere enn du tror

15.000 kroner

– Det er ikke uvanlig at leiebilfirmaer i utlandet har en egenandel på opptil 15.000 kroner. Den inntreffer ofte ved små bulker, og kan krasjlande ethvert feriebudsjett, sier Steen.

Han oppfordrer deg å stresse ned når du står ved leiebilskranken, eller leier bil over nett. For noen få hundrelapper dagen kan du få ned egenandelsprisen.

Dette må du huske når du leier bil

Kan spare deg for tusenlapper

Sett deg inn i de forskjellige forsikringene. Det er kanskje ikke det morsomste med ferien når alle er i feriemodus, men noen ekstra minutter kan fort spare deg for tusenlapper.

Kasko-og ansvarsforsikring er standard, men det er egenandel-biten man må sjekke nøye.

– Din norske reiseforsikring dekker stort sett verdisakene dine, og dere i bilen ved personskade. I tillegg dekker den eventuelle forsinkelser og nye billetter grunnet en trafikkulykke, for eksempel. Men bilskader blir en sak mellom utleier og leietaker, sier Steen.

Brukt leiebil kan være et godt kjøp

– Lurt å sjekke

I Norge finnes det ulike forsikringer som langt på vei kan dekke egenandel din ved skade på leiebil. På oppfordring fra kunder har Tryg en ekstra reiseforsikring som dekker 8.000 kroner av egenandelen ved skade.

– Ta en telefon til ditt forsikringsselskap før avreise, så får du en grei oversikt over hva en leiebil-bulk eller to i verste fall kan koste deg på ferie, sier Steen.

Pass på verdisakene

Det er også smart å passe ekstra godt på verdisakene sine ved bilkjøring i utlandet.

– Fjern alle verdisakene fra bilen når du parkerer. Ipader, mobiltelefoner og andre verdisaker er lettomsettelig «snop» for uærlige sjeler. Om alle verdisakene ligger lett synlig i bilen, så kan du risikere å ikke få dekket alt på forsikringen. Det er kjipt, men enda mer bittert er det å miste ferieminner på kameraer, pc-er og telefoner. Så; pass ekstra godt på. Skjul verdisaker om du har dem med i bilen. Eller det beste av alt: la verdisakene ligge i safen på hotellet – om mulig, oppfordrer Arvid Steen.

Leiebil-kontrolløren fant ingen merker – likevel kom regningen