God morgen Norge-Wenches ukesmeny

UKESMENY: Noe for enhver for uken som kommer med Wenches oppskrifter.  Foto: TV 2
UKESMENY: Noe for enhver for uken som kommer med Wenches oppskrifter.  Foto: TV 2
Se innslagene og la deg inspirere av Wenche Andersens oppskrifter!
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

MANDAG: Smørgårstårta

Til 6-8 personer

Dette trenger du:

•1 Formloff, skåret på langs (som å dele en kakebunn) i 3-4 tynne skiver, uten skorpe.

•1 ½ kg reker med skall (700-800 g ferdig rensede reker, noe til pynt og noe til fyllet)

Fyll:

•2 dl majones

•2 dl Crème fraîche

•saft av 1 sitron

•1 ss revet pepperot

•Salt og pepper

•grovhakkede rensede reker

•hakket dill

Pynt:

•2 dl majones

•2 dl Crème fraîche

•1 ss sitronsaft

•1 ts revet pepperrot

•Rensede reker

•Røkt eller gravet laks i skiver

•Kokte egg i skiver

•Slangeagurk i tynne skiver

•Frisk dill

•Sitron


Slik gjør du:

Del loffen på langs og skjær av skorpen.

Dynk evt. (hvis loffen er tørr) med litt eplemost.

Legg en skive på et avlangt fat, legg på fyll, legge nytt lag med brød, legg på fyll og fortsett til alt er brukt opp.

Smør med majones og Crème fraîche på toppen og rundet kantene.

Pynt som vist på bildet.
Sett kjølig og la smørgårdstårten stå og sette seg i 4-5 timer.


TIRSDAG: Squash-pasta servert med ovnsbakte tomater og guacamole

Dette trenger du:

Squash-pasta:

•2-3 hele squash

•Vann

•Salt

•Olivenolje

•et par skiver sitron

Ovnsbakte tomater:

•12-15 cherrytomater (beregn 4-5 tomater per person)

•Olivenolje

•Salt og pepper

Guacamole:

•2 modne avocado

•Saft av ½ sitron

•1 fedd hvitløk

•Evt. ½ ts finhakket frisk ingefær (kan sløyfes)

•Salt og pepper

•1-2 ss olivenolje

•1 ss sweet chilisaus, evt. noen få sukkerkorn og litt chili.

•2-3 ss yoghurt, for en mildere og mer kremet variant.

Slik gjør du:

Varm stekeovnen til 200 grader, legg tomatene i et ildfast fat, ringle over litt olivenolje og dryss med salt og pepper.

Bak tomatene i varm stekeovn, 15-20 min.

Guacamole:
Skrap ut kjøttet av avocadoene, press over litt sitron (for å beholde fargen og for smak), salt, finhakket hvitløk, finhakket ingefær, pepper, 1-2 ss olivenolje, 1 ss sweet chilisaus og evt. yoghurt.
Kjør sammen med en stavmikser eller i en hurtighakker, til en glatt pure.

Skyll og strimle squash opp på en ”spiral kutter”, eller del i lange skiver med en ostehøvel og skjær i tynne strimler med en kniv.

Kok opp lettsaltet vann og sitronskiver, legg i squashstrimlene, kok opp og la koke i ca. 1 min. (maks 2, avhengig av tykkelse).

Ta opp med hullsleiv og la vannet renne godt av squashstrimlene.

Server med ovnsbakte tomater, guacamole, med noen dråper olivenolje og sitron på toppen.



ONSDAG: Grønnsakscurry servert med krydret mangodressing og couscous

Tips: Kan serveres alene eller som tilbehør til grillet/stekt kylling

Dette trenger du:

•2 løk

•1 squash

•3 gulrøtter

•2 pastinakk, evt. 2-3 skiver sellerirot

•1 fennikel

•Rapsolje/solsikkeolje til steking

•1 ss red curry paste/chili ”pasta” fra glass

•1 boks hermetiske tomater

•1-3 fedd hvitløk

•½ - 1 ts hakket frisk ingefær

•8-10 tørkede aprikoser

•ca. 2 dl rosiner

•1 dl sweet chilisaus

•1-2 dl vann eller grønnsakskraft

•smak til med salt, pepper og saft fra 1-2 lime

•Frisk koriander eller bladpersille

Mangodressing:

•1 mango

•2 -3 dl yoghurt

•1 dl mango chutney

Tilbehør:

•Evt. ristede valnøtter eller mandelflak

•Server med couscous, kokte byggryn/byggris, brun ris eller quinoa . Linser eller bønner kan også serves til retten.

Slik gjør du:
Rens og del løk i tynne båter.

Del squash, gulrøtter, pastinakk og fennikel i staver eller skiver.

Varm olje i en panne med høye kanter og surr først løken i 3-4 min. til den er blank.

Tilsett resten av grønnsakene, og la surre med løken i 2-3 min.

Rør inn currypaste, rør om og la trekke ved middels varme i 1-2 min.

Tilsett hermetiske tomater, finhakket hvitløk, ingefær og vann/kraft til passe konsistens.

Kok opp og la trekke i 30-40 min., til grønnsakene er møre.

Tilsett aprikoser og rosiner de siste 10 min.

Smak til med sweet chilisaus, salt, pepper og lime.

Mangodressing:

Del, rens og skjær mango i terninger.

Bland inn yoghurt og smak til med mangochutney.

Dryss rikelig med frisk koriander før servering.

Stek evt. hakkede valnøtter, mandelflak i en tørre stekepanne og dryss over ved servering.

TORSDAG: Wenches blåskjell med urteaioli

Dette trenger du:

•2 nett blåskjell

•2 sjalottløk

•2 stenger stilkselleri

•1 -1 ½ dl olivenolje

•1-2 fedd hvitløk

•Saft av 1 sitron

•en god neve persille

Start med tilbehøret.

Urteaioli

•3-4 fedd hvitløk

•Ca 1 dl friske urter for eksempel persille og basilikum eller oregano

•2 eggeplommer

•1/4 ts salt

•pepper

•1 ts sitronsaft eller Dijonsennep

•2-2 ½ dl olje nøytral ev siste ½ dl kan være olivenolje

•2-3 ss iskaldt vann

Slik gjør du:

Støt sammen i en morter eller finhakk hvitløk og urter og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft.

Spe med oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones».

Visp ev litt kaldt vann for rett konsistens. Smak til med litt mer salt og pepper.

For deg med dårlig tid..

Express urteailoi:
Stavmikser.
Ha alle ingrediensene i et høyt glass/beholder, de vil naturlig legge seg litt lagvis men slik skal det være!

Sett stavmikseren i bunnen på glasset/beholderen, kjør til du får i gang ”emulsjonen” og løft stavmikseren rolig opp mot overflaten.

Ferdig på 20 sekunder.

”Lettvint” urteaioli med ferdig majones

Tilsett 2-4 fedd hvitløk i ca 2 dl majones.

Rør inn 2 ts sitronsaft 1-2 ss olje.

Damping av blåskjell

Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.

Rens blåskjell, kast de som ikke lukker seg eller som er knust.

Finhakk 1-2 sjalottløk og 2 stenger stilkselleri legg i gryten, legg i blåskjellene.

Sett på lokk og damp i 8 -10 min til blåskjellene har åpnet seg.

Sil av den varme kraften, ha over i en smal beholder (til stavmikser) eller i et litermål.
Tilsett olivenolje, persille, hvitløk og saft av ½ sitron og ”kjør” sammen til en glatt saus.
Smak til med evt. litt salt, pepper mer sitron og hell over blåskjellene ved servering.

Server med fersk/grillet brød og urteaioli.

FREDAG: Ristet surdeigsskive servert med tomatsalat, stekt kylling, pesto og mozzarella.

Dette trenger du:

Kylling:

•2 -3 kyllingfileter

•Salt og pepper

•Olje til steking

•1 fedd hvitløk

•2 kvister oregano

Tomatsalat:

•3-4 tomater

•1 sjalottløk

•Olivenolje

•frisk basilikum

•Salt og pepper

Surdeigsbrød:

•4 store skiver surdeigsbrød

•Olivenolje

•1 fedd hvitløk

•Beregn 1-2 skiver fersk mozzarella per person

•Pesto – (se egen oppskrift)

Slik gjør du:

Begynn med å lage pesto, se egen oppskrift lenger ned.

Stek kyllingfileter i olje i en varm stekepanne, dryss på salt og pepper.

Tilsett 1 fedd hvitløk og frisk oregano.

Stek kyllingfiletene 1-2 min. på hver side til de er gylne, øs med stekefettet.

Etterstek i varm stekeovn ved 125 grader i 8-10 min.

Avkjøl litt før kyllingfiletene skjæres i skiver.

Del tomater i biter og finhakk sjalottløk

Pensle brødskiver med litt olivenolje, stek gylne i grillpanne/stekepanne.

Gni de varme brødskivene med et hvitløkfedd delt i to på langs. Dette kan gjøres i god tid før servering.

Smør pesto på de ristede skivene, fordel over tomatsalat, skiver av stekt kyllingfilet, mozarella og frisk basilikum.

Pesto

Dette trenger du:

•2 ss ristede pinjekjerner, evt. solsikkekjerner

•25-30 store blader av basilikum

•2-3 fedd hvitløk

•ca. 1 1/2 dl olivenolje

•ca. 50 g revet parmesan

Slik gjør du:

Rist/stek pinjekjerner i en stekepanne til de er gylne, uten å bli stekt.

Legg basilikumbladene, pinjekjerner og hvitløk i en hurtigmikser og kjør til en grov blanding.

Spe med olje i en tynn stråle.

Tilsett revet ost helt til slutt.

Smak til med salt.

Lik TV 2 Underholdning på Facebook