Ap-Helga langer ut mot Listhaug: – Hun tar ikke integrering på alvor

Flere av regjeringens innstramningsforslag kan i dag bli nedstemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag skal Stortinget stemme over hvor streng innvandrings- og asylpolitikk Norge skal ha fremover. Mye tyder på at regjeringens og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaugs (Frp) forslag ikke får flertall. Det gjelder blant annet kravene til familiegjenforening og midlertidighet for asylbarna.

Arbeiderpartiet sier at forslagene ikke vil ha effekt, og mener innvandrings- og integreringsministeren ikke tar integrering på alvor.

Se hele debatten i videoen øverst i saken.

– Ap blitt mer liberale

– Er det et nederlag at forslagene ikke vil få flertall?

– Det er først og fremst et nederlag for landet at vi ikke får en så streng politikk som vi burde hatt, men så får vi jo en strengere politikk enn det som har vært, sier Listhaug til TV 2 Nyhetskanalen.

Hun mener Arbeiderpartiet har vært mer på linje med Høyre og Frp tidligere hva gjelder innvandringspolitikk, og synes det er synd at partiet har blitt mer liberale.

Helga Pedersen, kommunalpolitisk talsmann for Arbeiderpartiet, mener at politikken allerede er streng, og at de tiltakene som nå innføres vil gjøre den enda strengere.

Omdiskutert familiegjenforening

Familiegjenforening har vært et mye omtalt tema i asyl- og innvandringspolitikken.

– Regjeringens forslag til familiegjenforening handler jo ikke om at folk ikke skal få familiegjenforening, men da skal vente tre år før de får det. Det mener vi er en dårlig tilnærming. Den tiden burde man i stedet bruke på å lære norsk, komme seg i arbeid og god integrering, mener Pedersen.

Listhaugs tilsvar er at det nettopp er dette regjeringen ønsker for asylsøkerne.

– Vi mener det er feil at det er norske skattebetalere som skal finansiere for at folk henter familien – vi mener tvert i mot at det er best at de selv sørger for å komme seg i jobb og finansiere familien sin dersom de ønsker å hente dem til Norge.

Se hele debatten fra TV 2 Nyhetskanalen i videoen øverst i saken.