DNA-PRØVER: Ragnhild Camilla Sandvold ble funnet død i en fryser i 1999. I løpet av sommeren skal politiet prøve å innhente nye DNA-analyser. Foto: Privat
DNA-PRØVER: Ragnhild Camilla Sandvold ble funnet død i en fryser i 1999. I løpet av sommeren skal politiet prøve å innhente nye DNA-analyser. Foto: Privat Foto: Privat

Ragnhild ble funnet død i fryseboksen – politiet vil ha DNA fra fire menn

Politiet skal prøve å hente inn DNA-prøver fra fire menn. Ragnhild Camilla Sandvold ble funnet død i en fryseboks i sitt eget hjem i 1999.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Statsadvokatene har besluttet at politiet skal forsøke å innhente DNA-profiler fra fire menn som antas å ha hatt tilknytning til avdødes bolig, sier fungerende sjef Felles kriminal enhet i Agder politidistrikt, Terje Kaddeberg Skaar.

Det innebærer at politiet skal sanke inn DNA-prøver fra disse mennene.

– Statsadvokatens beslutning er begrenset til disse undersøkelsene, opplyser Skaar.

I en pressemelding opplyser Agder politidistrikt at en slik innhenting av prøver må være basert på frivillighet.

Tror fortsatt på selvdrap

Ingen av de fire mennene er ifølge politiet mistenkt for noe straffbart.

– Verken politi eller statsadvokaten har mistanke om at avdødes bortgang skyldes noe annet enn et selvdrap, sier Skaar.

Undersøkelsene skal til analyse hos Folkehelseinstituttet etter at de er innhentet. Når resultatene er klare, vil politiet vurdere om ytterligere etterforskningsskritt er nødvendige.

– Vi antar at denne vurderingen kan tas like over sommeren, sier Skaar.

Funnet død i fryseren

Trebarnsmoren Ragnhild Sandvold ble funnet død i en fryseboks i sitt eget hjem 9. juli 1999.

Ragnhild (44) ble funnet død i fryser med snor rundt håndleddet – politiet konkluderte med selvmord

Politiet mente trebarnsmoren hadde begått selvmord. Etterforskningen ble henlagt som intet straffbart forhold, men familien mente fra første stund at Ragnhild ikke kunne ha tatt sitt eget liv. Hun hadde så sterk klaustrofobi at hun til tider vegret seg for å sove på soverommet.

De mener det er helt usannsynlig at hun frivillig skulle sette seg i fryseren for deretter å lide en langsom død på grunn av nedkjøling og surstoffmangel.

I en fryseboks som holder minus 18 grader vil det ta mellom 60 og 90 minutter for et menneske å omkomme.

Snor rundt håndleddet

Ragnhild hadde en snor knyttet rundt venstre håndledd. En løkke i den andre enden av snora kan tyde på at hendene hennes var knyttet sammen, men at hun greide å få løs den ene hånden.

Det er påvist DNA fra en mann på snoren.

Har funnet nye spor i Ragnhild-saken

Den tidligere Kripos-etterforskeren Asbjørn Hansen konkluderte i 2015 med at teknisk og taktisk etterforskning var svært mangelfull. Han tror ikke Sandvold tok sitt eget liv.

Må foreligge realistisk mulighet

Saken ble begjært gjenopptatt på bakgrunn av Hansen rapport, men dette ble avvist. Begrunnelsen var at det ikke foreligger nye opplysninger som kan gi en annen konklusjon enn selvdrap.

– Det er et element som Hansen peker på at stroppen eller snora som avdøde hadde rundt venstre håndledd, der er det et mannlig DNA vi ikke kjenner opprinnelsen til. Når man skal vurdere 16 år etterpå om man skal gjenåpne en etterforskning, skal det foreligge en realistisk mulighet for at en ny etterforskning kan frembringe informasjon som går i retning av at hennes død skyldes en kriminell handling. Den vurderingen har politiet tatt, og det er det ingen realistiske muligheter for, sier politiinspektøren.

– Ingen tror hun krøp oppi en fryseboks