OPPMERKSOMHET: Selv om føreren bruker handsfree i bilen kan telefonsamtaler forstyrre sjåføren. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
OPPMERKSOMHET: Selv om føreren bruker handsfree i bilen kan telefonsamtaler forstyrre sjåføren. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Foto: Richardsen, Tor

Ikke tryggere i trafikken med håndfri mobil

Når vi snakker i mobilen mens vi kjører, kan samtalen ta så mye av oppmerksomheten at det ikke hjelper at vi har en håndfri løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forskere fra University of Sussex i England har funnet ut at samtaler kan føre til at sjåføren begynner å visualisere innholdet i samtalen, skriver VG.

Det legger beslag på hjernekapasitet som vanligvis brukes til å kjøre og observere trafikkbildet.

I studien har 20 menn og 40 kvinner blir filmet mens de satt bak rattet.

En gruppe kjørte uten forstyrrelser, mens en annen gruppe kommuniserte med en mannsstemme via en høyttaler og en mikrofon plassert i bilen.

De som lot seg engasjere i samtalen, brukte nesten ett sekund mer på å reagere på hendelser i trafikken, sammenlignet med dem som ikke hadde andre oppgaver enn å kjøre.

De som «snakket i mobilen» fikk også spørsmål om hendelser fra tidligere på dagen. Da brukte de bare en firedel av den normale oppmerksomheten på det som skjedde rundt dem i trafikken.

Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If tviler ikke på at telefonsamtaler kan distrahere bilførere.

– Vi er ikke helt overrasket over at den håndfrie mobilen kan være like distraherende for bilførere som den håndholdte. Det er så utrolig lite som skal til før en bilfører mister kontrollen eller reagerer for sent, sier Clementz.

(©NTB)