ÅPEN OM PROBLEMENE I NY BOK:  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ÅPEN OM PROBLEMENE I NY BOK:  Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg

Gaute Ormåsen ville ta sitt eget liv på grunn av øresus

Artisten og skuespilleren snakker nå åpent ut i ny bok om sine hørselsproblemer.

Artist og skuespiller Gaute Ormåsen (33), som først ble kjent da han kom på andreplass i den første sesongen av «Idol» i 2003, har i flere år slitt med hørselen.

Faktisk så har hørselen gitt ham så store problemer i tiden før han første gang viste seg på norske TV-skjermer, at han vurderte å ta sitt eget liv.

Som lyn fra klar himmel fikk han tinnitus, og hørte derfor en konstant høy lyd som overdøvet alt annet.

Det gikk sterkt inn på unggutten som da drømte om å bli musiker.

– Dette var jo såpass midt i den tiden da jeg hadde ganske store drømmer. Jeg følte at drømmene ble knust. Hadde det fortsatt å være like ille som det var da, vet jeg ikke om jeg hadde levd i dag, sier Ormåsen i boka «Å høre til» som torsdag blir gitt ut av Hørselshemmedes Landsforbund.

Et stort problem i Norge

Boka «Å høre til» er en portrettbok om mennesker med hørselsutfordringer, beskriver blant annet det å leve med tinnitus, også kalt øresus.

Femten prosent av den voksne befolkningen i Norge lever med denne plagen hver dag, og så mange som 85.000 nordmenn har en så alvorlig grad av piping i øret, at det er invalidiserende.

– Det var en sånn lyd som du ikke kunne ignorere. Jeg hørte liksom hele tiden en klar tone. Sakte, men sikkert ble pipelyden lavere og gikk over til susing, forklarer Ormåsen i boka.

Livet ut

Artisten gikk selvsagt til lege for å finne mer ut av hva den ekstremt plagsomme pipelyden var, men fikk etter et par enkle undersøkelser beskjeden han ikke ønsket å høre.

– Jeg fikk beskjed om at jeg må leve med det, mest sannsynlig resten av livet. Det var ganske tøft.

Pipelyden gikk til slutt på nervene til artistspiren, for han fokuserte på lyden hele tiden, og med økende fokus, ble problemet også større.

– Det verste er at du får angst av den. Det er en ond sirkel som starter med at du hører lyden og engster deg for den. Så drar det med seg mye annet. Spente muskler, dårlig nattesøvn. Det er lett å havne i en ond sirkel, der dårlig nattesøvn forsterker øresusen, sier Ormåsen åpenhjertig i boka.

Dårlig hørsel

Ormåsen ble permittert fra militæret på grunn av dårlig hørsel, men tenkte ikke så mye på det akkurat da. Han trodde egentlig testen var feil.

I sin søken på å finne ut hvorfor han har fått tinnitus, har han allikevel konkludert med at grunnen for hans del antakeligvis er arvelig og at det kommer av dårlig hørsel, noe som ikke er uvanlig.

– Jeg tror det er derfor jeg har det. Det stemmer ganske bra.

Tester ut høreapparater

For et år siden konstaterte han at hørselstesten i militæret var korrekt, og etter dette har han så smått begynt å teste ut høreapparater.

Men helt komfortabel med å bruke dem er han ikke.

– Men jeg vet ikke egentlig. Jeg sliter litt med å orke å bruke høreapparater hele tiden. Stort sett føler jeg at jeg ikke trenger det. Selv om jeg hører dårlig, så funker hørselen stort sett til hverdagsbruk.

Etter selv å ha opplevd dårlig hørsel og øresus, er oppfordringen fra artisten til andre, klar.

– Ikke grav deg helt ned! Mist aldri håpet! Dessuten vil jeg anbefale deg å teste hørselen for å finne ut om du hører dårlig. Øresus og hørseltap går ofte hånd i hånd, og du kan alltids få vurdert høreapparat som gir deg bedre hørsel på de frekvensene er du hører dårlig.