MANGE MENNESKER: Det kan bli kaotisk på Oslo Lufthavn dersom det blir streik fredag. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
MANGE MENNESKER: Det kan bli kaotisk på Oslo Lufthavn dersom det blir streik fredag. Foto Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Kø, Kaos og konflikt:

Slik vil streiken skape et vanvittig flyplasskaos

Torsdag ettermiddag møtes partene til forhandlinger for å unngå vekterstreik. Blir de ikke enige kan Oslo lufthavn bli stengt fredag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag formiddag var det fortsatt ingen enighet i de to forhandlingene som pågår i flysektoren.

Den ene konflikten er mellom NHO Service og Parat, og dersom partene ikke blir enig kan vektere og sikkerhetspersonell bli tatt ut i streik fra fredag morgen klokken 06.00.

Men 16 timer på overtid ble det enighet i forhandlinger mellom SAS-pilotene og NHO Luftfart på arbeidsgiversiden. De forhandlingene er over et halvt døgn på overtid.

For lav kapasitet

Kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa sier til TV 2 at det vil bli umulig å gjennomføre den planlagte flytrafikken dersom det blir streik blant vekterne fra fredag morgen.

Da kan hele 560 ansatte bli tatt ut av arbeid, mange av dem jobber i sikkerhetskontrollen.

Derfor vil streiken ramme de som skal reise fra Oslo lufthavn. Flytrafikken som skal lande på Oslo lufthavn vil gå som normalt.

– Med det streikeuttaket som er planlagt vil kapasiteten ved sikkerhetskontrollen bli så lav at det fylles opp med for mye mennesker i avgangshallen. Der har vi en grense for hvor mange vi kan ha før det blir fare for liv og helse, sier Løksa til TV 2.

Han sier det ikke vil være forsvarlig å holde flyplassen åpen for avganger.

– Dette er forventet å være én av de travleste dagene i Oslo lufthavns historie, med cirka 42.000 passasjerer som skal ut å reise. Blir det streik blir det en svært krevende situasjon - både for OSL og for de som skal ut og reise, sier Løksa.

Han oppfordrer alle passasjerer om å følge med på informasjon fra sitt flyselskap.

– Vi håper selvfølgelig det ikke blir streik. Det vil være svært uheldig for alle som skal ut å reise, sier Løksa.

Økt tillegg

Forhandlingsleder for Parat, som representerer vekterne, Lars Petter Larsen, sier til TV 2 at de skal møte til ny forhandlinger torsdag klokken 13.00, hos Riksmekleren. Fristen for å bli enige er midnatt torsdag.

– Vi håper selvfølgelig at en mekling vil løse seg. Men streikefaren er stor, sier Larsen.

Han sier vektere har forskjellig tjeneste, oppgaver og risiko i jobben, og Parat krever at ansvar, kompetanse og særlig risikofylt tjeneste skal ha betydning for lønna. De krever at tillegget for område- og sentervakthold skal økes fra 300 kroner til 450 kroner.

Larsen sier det er umulig å forstå hvorfor NHO Service og arbeidsgiverne ikke vil anerkjenne at det er ulike arbeidsoppgaver innen vekteryrket og at noen har mer risikofylt tjeneste enn andre.

– Våre beskjedne krav koster Nokas og Securitas det samme som å øke lønna til alle vekterne med 10 øre per time, sier han.

Konsekvensene av en streik kan bli store.

– Vi er lei oss hvis dette påvirker flypassasjerene, men dette er vårt eneste virkemiddel, sier Larsen.

NHO Service ønsker ikke å kommentere situasjonen før de møter Parat til mekling torsdag ettermiddag.