Amerikansk selskap vant storkontrakt:

Garanterte å løse røntgenkrav – er mer enn to år forsinket

Nå hevder den svenske anbudstaperen at de kunne levert nytt røntgensystem til Helse Sør-Øst uten forsinkelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Helse Nord er man snart ferdig med innføring av nytt felles røntgenbildesystem for alle de 11 sykehusene.

– Det er et mer moderne system og et godt verktøy, sier røntgenlege Grete Norvang ved sykehuset i Hammerfest.

Helse Nord valgte det svenske selskapet Sectra som hovedleverandør av røntgenbildesystem til sine sykehus.

Kraftig forsinket

I Helse Sør-Øst som omfatter 35 sykehus er situasjonen en annen. TV 2 har fortalt at helseregionen godkjente kjøp av nytt felles røntgenbildesystem fra den amerikanske leverandøren Carestream til en halv milliard kroner. Men systemet er over to år forsinket og fremdeles ikke klart til bruk.

Nå sier leverandøren som tapte den store anbudskonkurransen at de ville klart å levere på tid.

– Vi vet at hvis vi hadde vært valgt så hadde vi vært et godt stykke ut i leveranseprosjektet per nå basert på de erfaringene vi har, sier direktør i Sectra Petter Østbye.

Sectra er valgt som hovedleverandør for røntgenbildesystem i alle de 3 andre helse-regionene i Norge Helse Nord, Vest og Midt-Norge.

Sa ja til nesten alt

TV 2 har gått gjennom hva de to konkurrerende selskapene lovet å tilby i anbudsprosessen.

Av 1793 detaljerte tekniske, generelle og funksjonelle krav Helse Sør-Øst hadde til systemet, svarte Carestream at det bare var på sju punkter de ikke kunne levere.

Konkurrenten Sectra derimot, tok langt flere forbehold og svarte nei og delvis nei på til sammen 97 punkter.

– Det er veldig vanskelig når du har 1800 krav som skal besvares at samtlige matcher med den løsningen man kan levere. Og vi bedømmer det sånn at hvis vi svarer ja og tar sjansen på noen av de kravene, så vil det fort skinne gjennom hvis vi blir sett etter i sømmene på det, og da taper vi troverdighet og da taper vi også konkurransen. Og ikke minst så får man problemer med å levere, sier Østbye i Sectra til TV 2.

Men nettopp svar på antall krav skulle vise seg å være en avgjørende faktor, for i anbudsbegrunnelsen trekkes det frem flere steder at: «Carestreams besvarelse oppfyller flere krav enn besvarelsen i de andre leverandørenes tilbud»

Mener systemet ble oversolgt

Legene ved Sykehuset Innlandet, som har ventet i over to år på systemet som ble lovet, er frustrerte.

– Det er jo et kjempegap mellom det som man var lovet og det som muligens kommer opp og går, hvis man kommer opp i det hele tatt,sier foretakstillitsvalgt Per Christensen ved sykehuset på Hamar.

– Jeg tenker at man har oversolgt systemet inn i anbudsrunden der man har svart ja på mye og så er det om å gjøre å innfri det, sier avdelingssjef Frode Totlund ved sykehuset på Lillehammer.

Avviser oversalg

Men leverandøren som fikk storkontrakten for 35 sykehus i Helse Sør-Øst avviser at de oversolgte sitt tilbud i et tidligere intervju med TV 2.

– Jeg husker at det var 1800 krav som vi svarte på ut fra beste formening. Og jeg kan ikke se at vi på noen som helst måte har oversolgt noenting. Vi har svart på spørsmålene og kommet med løsninger og de er blitt akseptert av HSØ, sa daglig leder Lars Karlsson i Carestream Health Norden til TV 2 i et tidligere intervju.

Verken Carestream eller Helse Sør-Øst vil kommentere Sectras uttalelser og stille til intervju om denne saken nå.

Men i et tidligere intervju sier Helse Sør-Øst at til tross for to år med forsinkelser med Carestream-systemet som var omtalt som “hyllevare” og var det klart billigste, så mener de at de valgte det beste systemet.

– I sum var de den beste leverandøren vurdert av de presumptivt beste medisinsk og teknologisk faglige fagmenneskene i Helse Sør-Øst sa direktør for teknologi og eHelse Thomas Bagley.

– Og så var de den billigste leverandøren?

– Jeg husker ikke at de var billigst, men i sum så var vurderingen at både faglig og teknologisk og på pris så var de det beste, sa Bagley.

Det at leverandøren sa ja til nesten alle krav vil ikke HSØ kommentere. Men i et tidligere intervju sa de dette om forsinkelsene.

– Ble dere lurt?

– Jeg vil ikke si at vi ble lurt. Dog er vi frustrert over at det tar så lang tid. men vi forventer nå å kunne få satt løsning i produksjon så vi får vurdert og evaluert denne piloten og forberedt oss på videre innføring i helse Sør-Øst, sa Bagley til TV 2 i slutten av mai.

Og leverandøren forsikret tidligere denne måneden at de var innstilt på rask oppstart.

– Kan du garantere at dette kommer opp til høsten?

– Ja, for vår side kan jeg absolutt gjøre det. Men vi er flere parter i dette her, og jeg håper vi virkelig får et bra mottakerprosjekt. Vi skal gjøre alt i vår makt for å se til at vi møter det, sa Karlsson til TV 2.

– Vil systemet komme opp og tas i bruk av hele HSØ som planlagt?

– Ja, det er jeg overbevist om. Det er en meget bra løsning her, sa Karlsson i Carestream.

Anbudstaper følger med

Sectra som tapte anbudet følger med på prosessen I Helse Sør-øst. For å se at systemet som blir innført følger den opprinnelige kontrakten og leverer opp mot de nesten 1800 kravene som ble lovet.

– Vil dere vurdere søksmål eller andre grep?

– Per nå ser det ikke sånn ut. Men vi vil følge med og ta den beslutningen når det eventuelt foreligger noe som vi kan vurdere, sier Petter Østbye i Sectra.