Herlig sommermat laget i en fei

Late sommerdager krever mat som ikke lenker oss til kjøkkenbenken i timevis når man helst vil nyte solen ute. Wenche lager blåskjell, servert på en brygge i Son. Rask, sunn og ikke minst god middag som bare roper sommer. I tillegg gir Christer Berens deg gode vintips.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette trenger du:

  • 2 nett blåskjell
  • 2 sjalottløk
  • 2 stenger stilkselleri
  • 1 -1 ½ dl olivenolje
  • 1-2 fedd hvitløk
  • Saft av 1 sitron
  • en god neve persille

Start med tilbehøret.

Urteaioli

  • 3-4 fedd hvitløk
  • Ca 1 dl friske urter for eksempel persille og basilikum eller oregano
  • 2 eggeplommer
  • 1/4 ts salt
  • pepper
  • 1 ts sitronsaft eller Dijonsennep
  • 2-2 ½ dl olje nøytral ev siste ½ dl kan være olivenolje
  • 2-3 ss iskaldt vann

Slik gjør du:

Støt sammen i en morter eller finhakk hvitløk og urter og rør sammen med eggeplommer, salt, pepper og sitronsaft.

Spe med oljen i en tynn stråle til du får en tykk «majones».

Visp ev litt kaldt vann for rett konsistens. Smak til med litt mer salt og pepper.

For deg med dårlig tid..

Express urteailoi:

Stavmikser.

Ha alle ingrediensene i et høyt glass/beholder, de vil naturlig legge seg litt lagvis men slik skal det være!

Sett stavmikseren i bunnen på glasset/beholderen, kjør til du får i gang ”emulsjonen” og løft stavmikseren rolig opp mot overflaten.

Ferdig på 20 sekunder.

”Lettvint” urteaioli med ferdig majones

Tilsett 2-4 fedd hvitløk i ca 2 dl majones.

Rør inn 2 ts sitronsaft 1-2 ss olje.

SOMMERMAT: Nyt havets delikatesser ved bryggekanten. Foto: TV 2
SOMMERMAT: Nyt havets delikatesser ved bryggekanten. Foto: TV 2

Damping av blåskjell

Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.

Rens blåskjell, kast de som ikke lukker seg eller som er knust.

Finhakk 1-2 sjalottløk og 2 stenger stilkselleri legg i gryten, legg i blåskjellene.

Sett på lokk og damp i 8 -10 min til blåskjellene har åpnet seg.

Sil av den varme kraften, ha over i en smal beholder (til stavmikser) eller i et litermål. Tilsett olivenolje, persille, hvitløk og saft av ½ sitron og ”kjør” sammen til en glatt saus. Smak til med ev litt salt, pepper mer sitron og hell over blåskjellene ved servering.

Server med fersk/grillet brød og urteaioli.