Kan bli streik: SAS-pilotene mekler på overtid

Dersom partene ikke blir enige, kan 430 SAS-piloter bli tatt ut i streik.

KAN BLI STREIK: Avgangshallen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
KAN BLI STREIK: Avgangshallen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Meklingsfristen i oppgjøret for SAS-pilotene gikk ut ved midnatt onsdag, uten at partene kom til enighet.

Partene er likevel enige om å fortsette forhandlingene på overtid.

Klokken 13.00 torsdag formiddag pågår forhandlingene fortsatt hos Riksmekleren.

– Partene viser stor vilje til å lete etter løsninger. Så lenge partene er her og arbeider, og syns det er bedre enn å gå - så har vi en prosess som er god, sier riksmekler Nils Dalseide til TV 2 like etter klokken 13.

Is i magen

Norsk Cockpitforbund og SAS Norge Pilotforening (SNF), samt arbeidsgiveren SAS har sittet i mekling hele onsdag kveld, natt til torsdag og utover dagen torsdag.

– Jeg vil ikke peke ut noen spesielle områder som er vanskelig. Partene vet at det er et stort ansvar. Konsekvensen av å mislyktes er at mange passasjerer får betydelig ulempe, og det er alle parter klar over, sier Dalseide.

Dersom de ikke kommer til enighet, kan rundt 430 piloter bli tatt ut i streik fra torsdag morgen, noe som vil gå ut over mye av selskapets trafikk i Norge.

SAS har opplyst at de ikke vet hvilke ruter som vil bli rammet av en eventuelle streik.

– SAS og pilotforeningene er enige om å fortsette meglingen på overtid, og SAS er innstilt på å finne frem til en løsning, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i Norge i en pressemelding natt til torsdag.

Dersom det blir brudd, vil selskapet legge ut informasjon fortløpende på sine nettsider.

Før fristen gikk ut, sa Johansen at partene var innstilt på å komme fram til en løsning, og han ba de reisende ha is i magen.

– Avvent situasjonen, er rådet Johansen gir til de som onsdag kveld sitter med en SAS-billett i hånden og er litt engstelig.

Kan ramme 40.000

I tillegg til en mulig pilotstreik er det også brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat. Dersom det ikke blir enighet mellom de to partene kan det bli storstreik på Oslo Lufthavn fra fredag morgen.

Streiken vil ramme alle passasjerer som skal reise ut fra Gardermoen - over 42.000 passasjerer.

Det er 531 ansatte fra Nokas Aviation som potensielt kan bli tatt ut i streik. Disse har sentrale roller både i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn.

Piloter i Air France har også varslet at de vil streike.

Ifølge franske BFMTV vil streiken vare fra lørdag 11. juni til tirsdag 14. juni, etter at selskapet og fagforeningene ikke har kommet til enighet.

TV2 / NTB